‘Not so ordinairy mustard’ mosterd recept
Twee keer heb ik er gestaan. ‘Antipakjes Matinee‘.
Enig vind ik het. Allemaal mensen die, net zoals ik, dol zijn op het maken van eten. Het delen van eten. En waar koken een passie is. Ik bedoel maar: een hele middag onder de mensen die hetzelfde zijn en heel de dag over eten kunnen praten.
Het is een soort van therapie. Eindeloos en schaamteloos enthousiast zijn over eten. Ik kom als herboren thuis.
Ook dit jaar was er weer van alles te krijgen. Van verse groenten uit de moestuin tot een couscous salade. Waar ik overigens heel veel van heb gegeten. Verder kwam ik natuurlijk thuis met van alles en nog wat. Alles wat zoet was is opgegeten door de kinderen. En wij aten pasta met de bolognese saus van mede foodies.
De eerste keer had ik ‘alleen’ mijn piccalilly gemaakt en meegenomen. Afgelopen keer had ik ook mosterd gemaakt. Hele pittige mosterd. Wij kunnen niet meer zonder deze mosterd. En om eerlijk te zijn: na deze mosterd is de mosterd uit de winkel gewoon flauw.
Mosterdzaad kun je kopen in toko’s. Turkse en Marokkaanse hebben het vaak in overvloed in de schappen staan. Soms hebben supermarkten het ook, maar dat is over het algemeen stukken duurder. Smaakt de mosterd toch een beetje minder van….
Dit heb ik gebruikt:
- 60 gram bruin mosterdzaad
- 60 gram geel mosterdzaad
- stuk verse gember (ongeveer zo groot als een duim)
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 1 Spaanse peper
- 3 theelepels cayennepeper
- 3,5 theelepel zout
- 4 theelepels suiker
- ½ theelepel koenjit
- 250 milliliter Ā appelazijn
Zo maak ik het:
- Doe alle ingrediƫnten in een plastic of glazen kom/ schaal. Geen metaal, dat bijt uit.
- Laat het een nacht staan.
- Pureer alles tot mosterd. Voeg eventueel iets azijn toe wanneer het te dik is.
- Schep alles in schone potten.
- Laat de mosterd 3 dagen buiten de koelkast rijpen.
- Bewaar de mosterd in de koelkast.






Hoi Ellen,
Leuk om te horen! En als cadeautje zijn ze heel geschikt!
Veel plezier ermee!
Dankjewel! Ga ik lekker een paar potjes maken. Ook leuke cadeautjes.
Ik heb het niet getest in een lab, maar door de azijn echt lang! Maanden in ieder geval!
Hoi Es`, hoelang is de mosterd houdbaar?
Grtjs. Ellen