Recept Anijs Kaneel broodjes Project 104
Wondermachine.
Dat hebben we dus niet heb ik van de week vernomen.
Soms ben ik lui en heb ik geen zin om alles af te spoelen en te wassen voor het in de vaatwasser gaat. Partnerlief daarentegen, die kan net zo goed geen vaatwasser hebben. Alles gaat brandschoon de machine in. Het is meer een soort van groot afdruiprek, zeg maar…
Deze week deed ik het anders. Ik kiepte alles zó de vaatwasser, ja, zonder af te wassen. Iets met spinazie in een schaal. Ik zette de machine aan en ging door met mijn leven. Want er zijn veel belangrijkere dingen dan de vaat. Toch?
Partnerlief besloot in de middag om de vaatwasser even te legen. Zo is hij. Hij doet dat gewoon. Ineens hoor ik gemopper uit de keuken. “Of ik misschien dacht dat wij een wondermachine in huis hadden?”
Hoezo? Wondermachine?
Lichtelijk geïrriteerd hield hij een kom omhoog. Met groene spikkels. Spinazie-spikkels zeg maar…. De preek die erachter aan kwam over het nut van afspoelen zal ik u besparen.
Maar het mag duidelijk zijn dat wij in ieder geval geen wondermachine bezitten.
Enfin.
Project 104. Het gaat allemaal wat traag. Maar goed. Deze keer kookte ik uit het boek van Sabina. ‘Koken van de Bazaar’. Buiten dat Sabina een verschrikkelijk leuk en gezellig mens is, is dit boek een echte aanrader. Recepten met producten van de bazaar in Beverwijk. Op pagina 104 stond het recept voor Anijs Kaneel broodjes. Ze zijn op hun best als ze nog wat warm zijn. Ik wist trouwens zeker dat ik anijszaad had. Maar nee hoor. Dus nam ik een theelepel gemalen anijs.
Dit heb ik gebruikt (16 stuks):
- 100 gram suiker
- 100 milliliter warm water
- 8 gram gist (korrels)
- 10 gram zout
- 400 gram bloem (eventueel iets extra)
- 200 milliliter handwarm water
- 2 eetlepels anijszaad (of 1 theelepel gemalen anijs)
- 100 gram roomboter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
Zo heb ik het gemaakt:
- Los de 100 gram suiker op in de 100 milliliter warme water. Laat dit afkoelen tot handwarm.
- Maak dan een deeg van de bloem, gist, suikerwater, 200 milliliter water, anijszaad en zout.
- Kneed er een soepel deeg van. Ik vond het deeg iets te veel plakken en heb er nog iets bloem bij gedaan.
- Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Sla het deeg terug (platdrukken) en maak er een rechthoekige lap van. Ongeveer 40 bij 40 cm.
- Meng de boter met het kaneel en de basterdsuiker en wrijf dit over het deeg. Laat aan de bovenkant een centimeter of 2 vrij van het boter mengsel.
- Rol het deeg op.
- Snij van de deegrol 16 plakjes.
- Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak de broodjes bruin en gaat in ongeveer 20 minuten.
- Serveer ze warm of lauw.






Geef een antwoord