Recept cranberry rum kaneel brood
Drankorgel.
Dat ben ik niet. Maar ik vind het een fantastisch woord. Zo vrolijk. Zo muzikaal.
En dat terwijl het helemaal geen instrument is. Maar daar trek ik me niks van aan. Een orgel is een muziekinstrument. En een drankorgel is een… euh…. Nou, volgelopen muziekinstrument.
Ik heb wel een heel arsenaal aan drank in de kast staan. Om mee te koken. Ja, want drinken doe ik het niet. Ik vind dat een beetje sterke drank je gerecht baksel net even iets meer pit geeft.
Ik hou nu eenmaal van uitgesproken smaken.
Enfin.
Ik wilde een speciaal brood bakken voor onze Paas brunch. En ik had nog een grote doos met cranberry’s in de kast liggen. En er stond nog een fles rum in de kast. Ooit gekocht voor ‘iets’. Ik besloot de cranberry’s te weken in de rum.
Recept cranberry rum kaneel brood
Dit heb ik gebruikt:
- 100 gram gedroogde cranberry’s
- 60 milliliter rum (liever geen drank? Neem dan sinaasappelsap)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel kaneel
- rasp van 1 citroen of een halve theelepel citroen essence
- 400 gram bloem
- 200 gram lauwe melk (Let op! In gram!)
- 5 gram gistkorrels
- 35 gram suiker
- 1 klein ei
- 7 gram zout
- 50 gram roomboter
- 1 eetlepel melk om het deeg mee te bestrijken
Zo maak ik het:
- Let op! Doe dit een dag van te voren! Doe de cranberry’s in een kom en giet de rum erover. Voeg de kaneel, citroensap, kaneel en citroenrasp toe.
- Maak van de bloem, lauwe melk, gist, suiker, ei, zout en roomboter een zacht deeg. Klik hier voor de beschrijving.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 35 bij 25 centimeter.
- Verdeel de cranberry’s erover.
- Rol het deeg op tot een broodje en leg het met de naad naar beneden op een stuk bakpapier.
- Dek het af en laat het brood nog een half uur narijzen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Bestrijk het brood met wat melk en zet het in de oven.
- Bak het brood in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
- Bestuif met poedersuiker.
[…] Es factory – Cranberry rum kaneel brood ↓ […]