Recept vleesvervanger zelf maken
Tsja. Wat kan ik er van zeggen?
Niet dat ik ooit echt vegetarisch zal worden. Maar ik vind het ook niet erg om geen vlees te eten. Ik geef eerlijk toe dat ik de structuur wel waardeer. Ook de smaak, maar de structuur dat doet het hem.
Dochterlief vind het fantastisch wat ik heb gemaakt.
Die is gewoon geen vleeseter. En zelfs partnerlief vond het wel wat.
En een bijkomend voordeel is dat het gewoon veel goedkoper is. En ja, daar komt de aap uit de mouw. Ik vind koken met een budget een heel leuke uitdaging. En dit past er echt in.
Seitan, want zo heet het, is geen volwaardige vleesvervanger. Dit omdat het wel ijzer bevat maar te weinig vitamine B1 en B12. Maar omdat wij niet vegetarisch eten is dit een heel goede vervanger.
Jaren geleden, ja ik experimenteer wat af, heb ik het al eens geprobeerd te maken. Met gewoon bloem en dat kneden en vervolgens uitspoelen. Ik vond het nogal een klus en het resultaat was uitermate teleurstellend. Heel rare sponzige structuur. Maar na wat experimenteren met gluten heb ik dit gemaakt. En dat is een succes. Hier thuis.
Dus seitan kun je heel makkelijk zelf thuis maken.
Recept vleesvervanger zelf maken kip
Dit heb ik gebruikt:
- 350 gram gluten (ik gebruik deze van de Zuidmolen)
- 160 gram bloem
- 595 gram water
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel koenjit (alleen voor de kip versie)
- 3 eetlepels donkere zoete sojasaus (alleen voor de rundvlees versie)
- 2 blokjes kippen bouillon, groentenbouillon of runderbouillon
Extra nodig: Aluminiumfolie
Zo maak ik het:
- Zet de oven aan en laat hem voorverwarmen op 150 graden Celsius.
- Verwarm een deel van het water en los hierin de bouillonblokjes op. Giet dit weer bij de rest van het water zodat het niet te warm is.
- Meng door de gluten de bloem, het knoflookpoeder, uienpoeder en (eventueel) koenjit.
- Maak van het vocht en de droge ingrediënten een deeg. Kneed dit een paar minuten. Laat het een paar minuten rusten en kneed het weer een paar minuten. Dit kan op de hand of in de machine.
- Scheur een flink stuk aluminiumfolie af en leg dit op het werkblad.
- Vorm van het deeg een rechthoekig stuk.
- Wikkel het goed in de aluminiumfolie. Er mag geen deeg blootgesteld worden aan de lucht.
- Leg het omwikkelde deeg in de oven.
- Laat alles gaar worden in ongeveer 1,5 uur.
- Haal de seitan uit de oven en laat het in de folie afkoelen.
- Trek er stukjes van zodat het lijkt op kipvlees of snijdt het in stukjes.
Gebruik het zoals je met gewoon vlees zou doen. Maar laat het niet al te lang mee verwarmen in een saus. Of bak het vlug krokant.






Geef een reactie