Mail. Van Louise. (Ze is even op blogvakantie, maar kijk gerust rond op haar blog)
Of ik misschien zin had om op de Taste of Amsterdam te komen koken… Voor MSC, een keurmerk voor duurzame visserij.
Zin?
Extatisch! Vereerd!
Natuurlijk wil ik dat! Al had ik kruipend het Amstelpark moeten bereiken!
Ok, dat is dan misschien even wat overdreven. Maar u begrijpt wat ik bedoel.
Na wat heen en weer mails en een Google Hangout (waar ik het bestaan niet eens van wist) stond uw eigenste blogger dus zaterdag 17 mei 2014 te koken op de Taste of Amsterdam.
Ik stuiter nog na. Wat een leuke dag was het.
Nu is dat ‘koken’ deze keer net even anders. De vis wordt niet gegaard met behulp van hitte, maar met zuur. Denk aan de gravad lax uit Zweden. Alleen komt dit uit Peru en omliggende landen.
Snij de vis heel fijn en hij is gaar binnen een half uur. Veel mensen te eten? Neem een grote moot, leg hem in de ochtend in het zuur en ’s avonds kun je hem gebruiken. Heel handig.
Mensen vonden het heerlijk. En mijn hart dat vooral slaat door de liefde (van gezin en eten) barstte bijna uit mijn borstkas. Zoveel mensen die genoten van jouw gerecht.
Ik stuiter nog even door….
Enfin.
Recept ceviche met kabeljauw in zuur gegaard
Nodig voor 4 personen:
- 400 gram visfilet van stevige witvis. Zoals zeebaars, heek, schar, heilbot of kabeljauw. Ik gebruikte deze keer dus kabeljauw
- 1 rode peper
- 6 limoenen
- 2 tomaten (pommodoro of andere smaakvolle tomaat)
- 1 sinaasappel
- 1 groene paprika
- ½ bosje verse koriander
- ½ krop frisée (sla soort)
- 100 gram waterkers of andere sla met ronde blaadjes
- ½ venkel
- 6 eetlepels olijfolie
- Peper en zout
Zo maak je het:
- Snij de vis in dunne reepjes en leg die in de glazen schaal. Bestrooi met wat peper en zout.
- Pers de limoenen uit en schenk het sap over de reepjes vis
- Snij de tomaten doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes
- Snijdt de peper in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Snijdt de peper in heel dunne halve ringen
- Maak de paprika schoon, ontdoe hem van de zaadlijsten en snijdt hem in kleine blokjes
- Haal met een scherp mes de schil van de sinaasappel en snijdt de partjes tussen de vliezen uit
- Haal de groene uiteinden van de venkel en hak die fijn
- Schaaf de venkel op de mandoline in heel dunne plakjes.
- Was de sla en waterkers en droog hem in de sla droger
- Was de koriander en haal de blaadjes van de stelen
- Haal de vis uit het limoensap. Dit moet minimaal een half uur staan maar maximaal 3 uren. Anders gaart de vis te veel door en wordt het pap….
- Meng de olijfolie met 2 of 3 eetlepels van het limoensap. Klop dit tot een dressing en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de sla en waterkers over 4 borden. Leg wat sinaasappelpartjes erop.
- Leg wat stukjes vis op de salade
- Verdeel de tomatenblokjes, rode peper ringetjes, paprika en venkel op de borden.
- Leg de rest van de vis erbij
- Bestrooi met de koriander en groen van de venkel
- Schep er wat van de dressing over
- Serveer direct
Geef een reactie