Heb ik u al eens verteld dat ik niet zo heel goed in talen ben? Uitermate slecht zelfs.
Ok.
Engels gaat redelijk. Vooral als het om recepten gaat lees ik het uitstekend. Spreken doe ik ook wel. Verplicht vanwege een vriend in Fort Lauderdale waar ik regelmatig mee FaceTime.
Japans spreek ik vloeiend achterstevoren na wat rode wijn.
Maar Frans. Dat is een drama.
Ik heb u het verhaal al opgebiecht van de nudisten camping. In Frankrijk. Wat bezielde mij?
Op een ochtend ging ik brood halen.
Naakt.
Juist.
En vanwege mijn gebrek aan kennis van de Franse taal besloot ik op het drukste moment te gaan. Dan kon ik lang van te voren bekijken wat ik wilde. En oefenen wat ik zou zeggen….
Dus stond ik daar in de lange rij met nog meer nakende mensen.
Binnen ‘No time’ werd ik geholpen.
Want: veel personeel.
Niet naakt, overigens….
Ik wist zo vlug niet wat ik moest zeggen en stamelde in halfbakken Engels met Franse taalslag: “thies”. Van het Engels ’this’……
U raadt het al?
Ik kwam met tien (dix = 10 in het Frans…. Zucht) stokbroden aan bij de tent.
Nog steeds naakt, maar nu mét rode konen…..
Enfin.
Na zulke dingen heb je behoefte aan troostend eten. En deze koek is er uitermate geschikt voor. Zit ook nog eens drank in. Kijk, dat scheelt ook.
Recept dadel cranberry koek zelf maken
Dit heb ik gebruikt:
- 10 gram gistkorrels
- 250 milliliter lauwe melk
- 685 gram bloem
- 200 gram gedroogde cranberry’s, geweekt in 5 eetlepels rum. Ik gebruikte deze keer bruine jenever van Hooghoud met specerijen. Ook lekker.
- 3 grote eieren
- 70 gram suiker
- 10 gram zout
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels vanille essence of zaad van 1 vanillepeul
- zest van 2 grote sinaasappels
- 190 gram roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
- 200 gram dadels, zonder pit en in stukjes
Voor de karamel:
- 120 gram basterdsuiker
- 60 gram boter
- 2 eetlepels water
- beetje rum of bruine jenever van de cranberry’s
Zo maak ik het:
- Maak van de gist, melk, bloem, eieren, suiker, zout, nootmuskaat, honing, vanille essence en sinaasappel zest een deeg.
- Voeg dan in gedeeltes de boter toe. Doe er pas weer boter bij wanneer het vorige blokje helemaal is op genomen.
- Meng dan op het laatst de cranberry’s en dadels toe.
- Vet een kom in en laat het deeg (afgedekt) rijzen. Het moet twee keer in volume toenemen. Dit duurt op kamertemperatuur ongeveer een uur.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk het plat.
- Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
- Vet het bakpapier en de randen in met boter.
- Leg het deeg in de springvorm en dek hem af met een vochtige theedoek of douchemuts.
- Laat het nogmaals een uur rijzen.
- Verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius.
- Zodra de oven voorverwarmd is de koek in de oven zetten en bruin en gaar bakken in 70 tot 80 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen wanneer je hem in de koek steekt.
- Mocht de bovenkant iets te donker worden, dek het dan af met een stuk aluminiumfolie.
- Laat de koek afkoelen in de springvorm.
- Maak ondertussen de karamel:
- Verwarm de suiker met het water tot het kleurt.
- Voeg dan de boter toe en laat het smelten, op zacht vuur.
- Haal de pan van het vuur wanneer alle boter is gesmolten en voeg de rum of jenever toe.
- Giet de warme karamel over de koek.
- Haal de koek uit de springvorm en laat volledig afkoelen.
Hi Mieke! Fantastisch dat je het herkenbaar vind! Ik zit nu ook met een grote grijns hier omdat je er om kon lachen ☺️??
Succes met het vinden van een recept voor cranberry’s en fijne paasdagen!
Op zoek naar een gerecht met cranberry’s kom ik op jouw site. Dit recept ga ik niet gebruiken, maar ik lig nog steeds in een stuip van je verhaal. Jaren heb ik in Frankrijk naturistisch gekampeerd en heb direct een beeld wat jou is overkomen. Bedankt voor dit supergrappige verhaal, you make my day.