• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Brood / Recept dadel cranberry koek zelf maken

Brood Echt Eten Feestelijk Recepten Zoet, zoeter, zoetst

Recept dadel cranberry koek zelf maken

Heb ik u al eens verteld dat ik niet zo heel goed in talen ben? Uitermate slecht zelfs.
Ok.
Engels gaat redelijk. Vooral als het om recepten gaat lees ik het uitstekend. Spreken doe ik ook wel. Verplicht vanwege een vriend in Fort Lauderdale waar ik regelmatig mee FaceTime.

Japans spreek ik vloeiend achterstevoren na wat rode wijn.

Maar Frans. Dat is een drama.
Ik heb u het verhaal al opgebiecht van de nudisten camping. In Frankrijk. Wat bezielde mij?

Op een ochtend ging ik brood halen.
Naakt.
Juist.

En vanwege mijn gebrek aan kennis van de Franse taal besloot ik op het drukste moment te gaan. Dan kon ik lang van te voren bekijken wat ik wilde. En oefenen wat ik zou zeggen….
Dus stond ik daar in de lange rij met nog meer nakende mensen.

Binnen ‘No time’ werd ik geholpen.
Want: veel personeel.
Niet naakt, overigens….

Ik wist zo vlug niet wat ik moest zeggen en stamelde in halfbakken Engels met Franse taalslag: “thies”. Van het Engels ’this’……
U raadt het al?
Ik kwam met tien (dix = 10 in het Frans…. Zucht) stokbroden aan bij de tent.
Nog steeds naakt, maar nu mét rode konen…..

Enfin.

Na zulke dingen heb je behoefte aan troostend eten. En deze koek is er uitermate geschikt voor. Zit ook nog eens drank in. Kijk, dat scheelt ook.

Recept dadel cranberry koek zelf maken

Recept dadel cranberry koek zelf maken

Dit heb ik gebruikt:

  • 10 gram gistkorrels
  • 250 milliliter lauwe melk
  • 685 gram bloem
  • 200 gram gedroogde cranberry’s, geweekt in 5 eetlepels rum. Ik gebruikte deze keer bruine jenever van Hooghoud met specerijen. Ook lekker.
  • 3 grote eieren
  • 70 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels vanille essence of zaad van 1 vanillepeul
  • zest van 2 grote sinaasappels
  • 190 gram roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
  • 200 gram dadels, zonder pit en in stukjes

Voor de karamel:

  • 120 gram basterdsuiker
  • 60 gram boter
  • 2 eetlepels water
  • beetje rum of bruine jenever van de cranberry’s

Zo maak ik het:

  • Maak van de gist, melk, bloem, eieren, suiker, zout, nootmuskaat, honing, vanille essence en sinaasappel zest een deeg.
  • Voeg dan in gedeeltes de boter toe. Doe er pas weer boter bij wanneer het vorige blokje helemaal is op genomen.
  • Meng dan op het laatst de cranberry’s en dadels toe.
  • Vet een kom in en laat het deeg (afgedekt) rijzen. Het moet twee keer in volume toenemen. Dit duurt op kamertemperatuur ongeveer een uur.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk het plat.
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
  • Vet het bakpapier en de randen in met boter.
  • Leg het deeg in de springvorm en dek hem af met een vochtige theedoek of douchemuts.
  • Laat het nogmaals een uur rijzen.
  • Verwarm dan de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Zodra de oven voorverwarmd is de koek in de oven zetten en bruin en gaar bakken in 70 tot 80 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen wanneer je hem in de koek steekt.
  • Mocht de bovenkant iets te donker worden, dek het dan af met een stuk aluminiumfolie.
  • Laat de koek afkoelen in de springvorm.
  • Maak ondertussen de karamel:
  • Verwarm de suiker met het water tot het kleurt.
  • Voeg dan de boter toe en laat het smelten, op zacht vuur.
  • Haal de pan van het vuur wanneer alle boter is gesmolten en voeg de rum of jenever toe.
  • Giet de warme karamel over de koek.
  • Haal de koek uit de springvorm en laat volledig afkoelen.

Ook lekker:

  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Recept dadel cranberry koek zelf maken
Gepost op
2014-05-02


2 Reacties

« Recept vleesvervanger zelf maken
Zelf maken Surinaamse roti recept »

Reacties

  1. Es zegt

    25/03/2016 om 17:01

    Hi Mieke! Fantastisch dat je het herkenbaar vind! Ik zit nu ook met een grote grijns hier omdat je er om kon lachen ☺️??
    Succes met het vinden van een recept voor cranberry’s en fijne paasdagen!

  2. Mieke Von Harenberg zegt

    25/03/2016 om 16:59

    Op zoek naar een gerecht met cranberry’s kom ik op jouw site. Dit recept ga ik niet gebruiken, maar ik lig nog steeds in een stuip van je verhaal. Jaren heb ik in Frankrijk naturistisch gekampeerd en heb direct een beeld wat jou is overkomen. Bedankt voor dit supergrappige verhaal, you make my day.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}