Heel regelmatig pak ik weer eens een kookboek uit de kast. Het Keijner kookboek is één van mijn favorieten. Al was het alleen maar omdat het soms lastig is om het recept te lezen. Alles wordt in deze editie (19de druk) nog met ‘kattie’ als maat beschreven.
Eenmaal daar aan gewend te zijn is het een heerlijk boek. Met de meest uiteenlopende gerechten. Met als uitblinker: Smeerproppen….
Ja, echt. En ieder keer kijk ik daar weer naar.
Ook is dit de eerste editie waar kleuren foto’s instaan. Wat zal ik daar eens over zeggen?
Niets.
Dat lijkt mij de beste keuze.
Ook de kinderlijke eenvoud van sommige recepten is fantastisch. Dit recept voor Roti kukus bestaat maar uit 3 regels. Enig vind uw eigenste blogger dat.
Ik beloof u dat ik nog eens de smeerproppen ga maken. Maar daar moet ik me geestelijk even overheen zetten.
Dat begrijpt u vast.
Maar ik kán dat.
Tot die tijd heb ik hier een recept voor een Indonesische cake die gestoomd wordt. Warm, met een lik roomboter, op zijn aller best.
Roti kukus Indonesische cake recept

Roti kukus Indonesische cake recept
Ingrediënten
- 12 eieren
- suiker het gewicht van alle eieren samen
- bloem het gewicht van 6 van de eieren
- 1 vanille peul alleen het merg
- 1 eetlepels cacao opgelost in een halve eetlepel water
Instructies
- Splits de eieren.
- Klop met een mixer de eidooiers met de suiker en vanille merg tot het lichtgeel is.
- Sla de eiwitten stijf.
- Meng nu de bloem met het eigeel en spatel de eiwitten erdoor.
- Neem een gedeelte van het beslag en meng het met de cacaomengsel.
- Schep het beslag in een vorm (Een springvorm met een groot stuk bakpapier is het handigst) en stoom het in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar. Een prikker moet er schoon uitkomen nadat hij er ingestoken is.
[bol_product_links block_id=”bol_53722908ba712_selected-products” products=”1001004006526507″ name=”Indonesisch Kookboek” sub_id=”vuyk” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Hi Marijke,
Sla 6 eieren stuk in een kom op de weegschaal. Het gewicht van die 6 eieren is dan ook het gewicht dat je nodig hebt aan bloem.
Ik hoop dat het zo duidelijk is? Anders roep je maar! 🙂
Wil dat graag proberen te maken. Maar wat bedoel je precies met “het gewicht van alle eieren of van 6 eieren’? Kan je het misschien in gram zetten?
Alvast bedankt!
Hoi Mandy,
Natuurlijk wil ik dat uitleggen!
Je kunt stoommanden kopen bij de toko. Maar als je die niet hebt gaat het ook heel prima in een zeef of vergiet boven een pan kokend water. Leg het deksel er dan wel bovenop.
Het beslag doe je dan in een (spring) vorm. Die zet je in het vergiet.
Ik hoop dat het duidelijk is. Anders hoor ik het wel he?
beste Es
Lijkt me een heerlijk recept(heb het vroeger wel gegeten)
maar zou je me uit willen leggen hoe het stomen gaat en wat je er voor nodig hebt?
Bedankt vast.
vriendelijke groeten Mendy