Begin dit jaar deed ik echt één van de ‘vetste’ dingen ‘evah’. Ik kreeg een uitnodiging voor een galafeest in de Librije.
Ja, dat leest u goed. Dé Librije.
Een galafeest nog wel. Van AF&BM. Suzanne Zwaan is daar de voorzitter. Dat is leuk, maar nog leuker, het is echt een heel sprankelende vrouw. En nee, ze heeft geen blog…
De dresscode was ‘black tie’. Ja, uw eigenste blogger heeft in een jurk rondgelopen. En zo ook Simone. Want partnerlief wilde perse geen pak aan…
Dus waren wij weken van te voren al bezig om onze jurk uit te kiezen. Een heel geweldig middag waar we vooral veel lol hebben gehad. Het gezicht van Simone toen we onze tassen ‘uitgereikt’ kregen was ontbetaalbaar!
Beteuterd.
En ze kon er nog net uitbrengen dat daar zelfs haar kleinste lens niet in paste. Nee, het tasje was zo groot dat nét aan haar iPhone in paste… Wat een teleurstelling voor zo’n gepassioneerde food fotografe als haar. (Maar stiekem wel hilarisch….)
Na een aantal uren waren we klaar met kiezen. Simone een paarse jurk. Of aubergine, daar verschilden onze meningen over. Ik een champagne kleurige jurk. Met een omslagdoek. En ook een minitasje.
Later meer over ons avontuur.
Voor nu: praline. Hazelnoten in karamel fijn gemalen in het hakbakje van de staafmixer.
.
Er is eigenlijk niets lekker dan dat. Zoet met het notige van de hazelnoten. En je kunt het voor zoveel dingen gebruiken. Als vulling voor chocolade. Roer het door de eiwitten van de meringue. Of door de slagroom. Bestrooi ijs ermee. En nog wel honderduizend andere dingen.
Praline kun je in een luchtdichte trommel lang bewaren.
Zelf maken praline recept
Dit heb ik gebruikt:
- 150 gram hazelnoten
- 150 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel water
Extra: bakpapier, ovenschaal en een hakbakje (van de staafmixer bijvoorbeeld)
Zo maak ik het:
- Leg het stuk bakpapier in de ovenschaal.
- Verwarm de suiker met het water in een pan met dikke bodem.
- Laat de suiker smelten en goudbruin kleuren. Niet roeren! Wel een beetje met de pan bewegen.
- Zodra de suiker een mooie goudbruine karamelkleur heeft gekregen het vuur uitzetten.
- Nu vlug de hazelnoten erdoor roeren. Pas op! Heet!!
- Schenk de karamel met de hazelnoten in de klaarstaande schaal.
- Laat afkoelen.
- Breek de karamel in stukken en verpulver het met de messen van het hakbakje.
- Gebruik de praline naar wens.
Geef een reactie