Brazilianen. Congolezen. Portugezen.
Eén pot nat. Gezellige pot nat, dat wel
Waarom ik dat weet? Omdat de meeste feesten die we vieren bol staan van voorgaande mensen. Partnerlief van paps is namelijk een Braziliaan. En die Portugezen hebben het maar druk gehad om al die kolonieen te veroveren. En zo komt het dat wij onder het genot van caipirinha, samba muziek en dans onze feesten vieren.
De Braziliaanse keuken is mij dan ook niet vreemd. Het is een echte ‘arme’ keuken. Alles wordt gebruikt. En dat vind ik weer enig.
Coxinha’s lijken op kippenpootjes. Je kunt ze maken met een kipbotje erin. Of met een sateprikker. Je kunt dat ook helemaal weg laten. Ik vond het leuk om er een botje in te steken. Maar dat is niet nodig.
Volledig heten ze ‘Coxinha de galinha’. Wat zoveel betekend als: Kip drumstick.
Coxinha Braziliaans kip snack recept
Dit heb ik gebruikt (16 stuks):
- 1 bouillonblokje (kip)
- 500 milliliter water
- 135 gram bloem
- 1 kippenbout
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1/2 rode peper, heel fijn gesneden
- 1 teen knoflook, door de pers
- 50 gram roomkaas (Of ieder andere kaas die je nog hebt liggen. Zoals ik al zei: het is een keuken waarin alle restjes worden gebruikt)
- beetje peper en zout
- schaaltje met bloem
- 2 eieren, losgeklopt
- schaal met paneermeel (ik heb een ‘oude’ halve ciabatta fijn gemalen, maar ieder soort paneermeel is goed)
Extra nodig: bloem om te bestuiven, olie om in te frituren
Zo maak ik het:
- Kook de kippenbout in ongeveer 40 minuten gaar in 500 milliliter water met het bouillonblokje.
- Haal de kip uit de bouillon en laat hem afkoelen.
- Meet hoeveel bouillon er nog over is. Je hebt 350 milliliter nodig. Vul zo nodig aan met water of giet een deel weg.
- Zet de bouillon terug op het vuur en strooi er de bloem bij.
- Roer nu met en pollepel totdat de bouillon met de bloem als een deegbal loskomt van de pan. Roer goed. Eventuele klontjes met de pollepel plat drukken.
- Haal de deegbal uit de pan en wikkel hem in vershoudfolie die ingesmeerd is met wat olie.
- Ontdoe de kip van de botjes.
- Hak het kippenvlees heel fijn. Ja, met het vel.
- Meng de kip met de ui, rode peper, knoflook en roomkaas. Proef even en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
- Laat het kipmengsel goed koud worden.
- Verdeel het deeg in 16 balletjes. Ze wegen ongeveer 28 gram per stuk.
- Leg ze op een met bloem bestoven werkvlak.
- Rol ze nu één voor één uit en vul ze met een theelepel van het kipmengsel.
- Vouw nu het deeg op tot een kegelvorm. Ze moeten lijken op een kippenpootje.
- Leg ze op een bakblik. (Ik leg bakpapier op het bakblik en bestuif het met bloem, tegen het plakken.)
- Haal nu de coxinha’s door de bloem, dan door het losgeklopte ei en tot slot door de paneermeel.
- Laat ze in de koelkast opstijven of vries ze in voor later.
- Bak de coxinha’s in olie op 180 graden Celsius goudbruin en door en door warm. Ongeveer 3 tot 5 minuten.
- Serveer ze met chilisaus.
Geef een reactie