Soms zie ik iets op Pinterest dat in mijn netvlies gebrand blijft staan. Ook een soort manie. Kan het ook niet helpen.
Volgens mijn psychiater mag ik daar gewoon aan toegeven. Dat helpt beter dan medicijnen volgens hem. En ik ben heel gehoorzaam. Dacht ik.
Dus ineens had ik het ‘hupje’. Ik had al eeuwen geleden een gestoomd broodje gezien met spek ertussen. De foto was prachtig. Dat maagdelijk witte broodje met een stukje spek ertussen, bruin van de ketjap. Dacht ik.
Dat moest en zou ik maken. Geen idee wat het precies was. Ook geen recept, want het was alleen een gepind plaatje. Later bleek dat het een bekend recept was van een kok. Mokofufu of zoiets. Maar toen had ik ze al gemaakt. En met een snelle blik zag ik eigenlijk ook alleen de broodjes staan, niet het vlees.
Enfin.
Dit is hoe ik het maakte.
Gestoomd broodje met spek gestoofd in ketjap recept
Dit heb ik gebruikt (6 stuks):
Voor de broodjes:
- 500 gram bloem
- 300 milliliter water (lauw)
- 7 gram gist
- 10 gram zout
- Beetje zonnebloemolie
- bakpapier, geknipt in zes vierkantjes
Voor de speklappen:
- 6 speklappen
- 4 eetlepels (zoete) ketjap
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels water
- klein beetje olie
Zo maak ik het:
- Kneed van de bloem, water, gist en zout een soepel deeg.
- Leg het in een ingevette kom en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verdeel het deeg in zes gelijke stukken en bol ze op tot een bolletje. Dek ze af met een doek of een stuk vershoudfolie.
- Zet alvast de stoompan aan of de pan met water en stoommand of zeef.
- Rol ieder bolletje uit tot een ovaal van ongeveer 10 cm.
- bestrijk, met een kwastje of je vinger, het midden van het broodje met wat zonnebloemolie.
- Vouw nu het broodje dubbel.
- Stoom de broodjes in 10 minuten gaar. Laat ze, afgedekt, afkoelen.
- Verwarm een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur.
- Bak in de hete olie het spek knapperig.
- Haal het spek uit de pan en laat het op een stuk keukenpapier even uitlekken.
- Doe de ketjap, oestersaus en bruine suiker in de nog warme koekenpan met de 3 eetlepels water. Laat dit aan de kook komen en zet dan het vuur laag. Laat een paar minuten pruttelen tot het kleverig wordt.
- Leg de speklappen in de pan en laat ze warm worden.
- Snij de broodjes open en leg er een speklapje tussen. Beleg nog met wat komkommer en lente-ui. Serveer met hete saus zoiets als sriracha of zoete chilisaus.
Geef een reactie