Aardbeien.
Ineens heb je er heel veel. Want aardbeien doen het prima in een hanging basket. Hier, maar ook bij mijn vader. En mijn vader is vrijgevig en geeft bakken vol aardbeien weg.
Aan ons.
En dan weet je even niet meer wat je er mee moet gaan doen. Iedere ochtend aardbeien voor je ontbijt is lekker, maar wel een beetje veel van het goede.
Natuurlijk. Als dessert doen ze het ook prima. Aardbeien met balsamico. Heerlijk, maar na twee keer ook wel weer welletjes.
Het viel me op dat aardbeien uit eigen tuin vele malen langer goed blijven dan die uit de supermarkt of van de markt. Maar ook op ‘eigen’ aardbeien zit een einde aan de houdbaardheid.
Dus maakte ik er deze keer limonade van. Blijft langer houdbaar en is verfrissend met wat bubbeltjes water. Oh, en omdat ik ook een overschot aan perziken had, maakt ik daar ook gelijk limonade van. Ook al zo snel gemaakt.
Overschot aan fruit? Maak er limonade van!
Recept limonade van vruchten zelf maken
Dit heb ik gebruikt:
- 500 gram fruit
- 250 milliliter water
- 200 gram suiker
- 250 milliliter citroensap
- 1 vanille peul (optioneel, maar ik ben nu eenmaal dol op vanille)
Extra nodig: Zeef en gesteriliseerde fles of pot
Zo maak ik het:
- Breng het water met suiker aan de kook. Schraap het zaad uit de vanille peul en voeg dit toe aan het water. Leg ook de peul zelf in de pan. Laat het op zacht vuur 10 minuten inkoken.
- Verwijder dan de vanille peul en laat het wat afkoelen.
- In een andere pan het fruit zacht koken met de citroensap. Niet te lang, maar tot dat het fruit zacht genoeg is om door een zeef te drukken.
- Wrijf het fruit met de achterkant van een lepel door de zeef. Wat er over blijft kan weg.
- Meng de fruitpuree met het suikerwater en giet het in de gesteriliseerde fles of pot. Sluit af met de deksel.
- Bewaar de limonade in de koelkast.
Geef een reactie