Eigenlijk gaat het best goed. Vaker zoete dingen maken.
Enfin.
IJs, dat vind ik ook leuk om te maken. Maar bij de verhuizing is het koppelstukje van mijn ijsmachine zoek geraakt. U kent dat wel. Zo’n dingetje van een halve centimeter. Niet te vinden.
Alles overhoop gehaald. Van alles gevonden, dat dan wel weer. Dingen die ik niet eens mee had willen verhuizen.
Maar dat koppelstukje?
Spoorloos. Verdwenen. Ligt vast in het ‘geheime kamertje’ waar ook alle haarelastiekjes en vrijgezelle sokken liggen. Vind je het ‘geheime kamertje’ dan vind je dat allemaal weer terug.
Eigenlijk zou ik de machine gewoon weg moeten gooien. Want dat kamertje heb ik in de afgelopen jaren óók nooit gevonden. En dat koelelement neemt best wat ruimte in. Maar ja, ik ben er geestelijk nog niet aan toe.
Dus werd het tijd voor ijs zonder die machine.
Zelf ijstaart maken zonder ijsmachine recept
Dit heb ik gebruikt:
- 1 pak kandij koeken (of bastogne)
- 100 gram boter
- 500 gram roomkaas
- 1 blik gecondenseerde melk (397 gram van Friese vlag)
- 200 milliliter slagroom
- 200 gram blauwe bessen
- 1 eetlepel water
- 2 eetlepels honing
Extra nodig: Springvorm (∅ 24 cm) de bodem bekleed met bakpapier
Zo maak ik het:
- Smelt de boter in een pannetje of magnetron.
- Verkruimel de koeken in een bakje met messen of in een zak waar je een paar fikse klappen op geeft.
- Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en bedek de bodem van de springvorm ermee.
- Doe de blauwe bessen in een pannetje met 1 eetlepel water en 2 eetlepels honing.
- Breng dit aan de kook. Laat dit even op zacht vuur koken. Ongeveer 3 minuten.
- Mix met de handmixer de roomkaas, gecondenseerde melk en slagroom doorelkaar.
- Schep voorzichtig de blauwe bessen erdoor. Het mag een beetje gemarmerd blijven.
- Dek de bovenkant af met een velletje vershoudfolie.
- Zet de springvorm minimaal 4 uur in de vriezer.
Geef een reactie