Sommige dingen zijn gewoon nooit zo lekker zoals je oma die maakte.
En omdat ik als kind vooral geïnteresseerd was in het eten heb ik natuurlijk nooit echt gevraagd hoe oma nu haar pindasaus maakte…
En daar zit je dan. Als volwassene zonder goede pindasaus.
De horror…
Ik heb ze in alle soorten en maten gemaakt. Vijf en twintig jaren geleden begon in met water en pindakaas. En sambal.
Dat werd een bruine ‘saus’ waarbij het vet boven kwam drijven. Maar studenten maakt dat niet veel uit.
Dus maakte ik dat regelmatig.
Ik ken geen schroom, weet u nog?
Dan wordt je pas echt volwassen. Nou ja, bijna dan.
En dan krijg je écht bezoek. Zoiets als schoonouders….
En die kijken dan in dat pannetje en scheppen voorzichtig om die vetlaag heen…
In de jaren erna heb ik een goed recept ontwikkeld. En ik kwam erachter dat hij hier nog helemaal niet stond.
Het werd tijd.
Dus bij deze.
Recept de beste pindasaus maak je zelf

Recept de beste pindasaus maak je zelf
Ingrediënten
- 20 gram bloem
- 20 gram boter
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 400 milliliter water
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1/2 eetlepel sambal meer of minder naar smaak
- 1 teen knoflook door de pers of heel fijn gesneden
- 1/2 bouillonblokje verkruimeld
- 1/2 theelepel witte gemalen peper
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 3 tot 4 flinke eetlepels pindakaas
Instructies
- Verwarm in een pannetje de boter tot hij gesmolten is.
- Fruit de ui in de boter tot hij doorzichtig is.
- Voeg de bloem toen en roer goed.
- Laat de bloem een minuutje bakken.
- Giet er in 1 keer 400 milliliter koud water bij. Roer goed.
- Laat op half hoog vuur de saus indikken.
- Zet het vuur laag wanneer de saus is ingedikt.
- Voeg nu de koriander, sambal, knoflook, bouillonblokje, witte peper, bruine suiker en ketjap toe.
- Nog steeds op laag vuur de pindakaas toevoegen en op laten lossen in de saus.
- Blijf goed roeren tot er een gladde saus is ontstaan.
- Is de saus wat te dik? Voeg dan wat water toe. Is de saus te dun? Voeg dan nog wat pindakaas toe.
- Serveer warm.
Gelijk alle boodschappen in je mandje bij de AH.nl? Klik dan op onderstaande button:
%CODEAH%
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links.






Dankjewel voor de tip!
lekker,en met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de pinda of gado gado saus lekker romig en Fris
Dank voor je tip!
Hoi Es,
Als extra tip zou ik het volgende willen melden:
Koop de “basic” pindakaas in de supermarkt, niet het A merk van Ca* omdat in de basic pindakaas veel minder olie in zit t.o.v. Ca*. Deze laatste is natuurlijk wel beter smeerbaar door de olie/vetten.
Hoi Harry,
Dankjewel voor je compliment! En ook voor het feit dat je mij dit hebt laten weten. Dat waardeer ik zeer!
En natuurlijk ben ik blij te weten dat er een ‘Nederbelg’ nu heerlijk pindasaus bij zijn frieten kan eten!
En het klopt dat ik een blokje groentenbouillon gebruik. Ik zal dat in het recept even aanpassen.
Dat je nog veel frieten met pindasaus mag eten!
Hartelijke groeten uit Nederland,
Es
Hoi Es,Ik wou je graag bedanken voor eindelijk eens een keer een simpel recept te hebben gevonden voor pindasaus.Omdat ik jaren geleden naar België ben verhuisd,maar toch een stuk hollander blijf (een nederbelg 🙂 ) eet ik graag pindasaus bij mijn frieten.Maar het probleem is dat de meeste belgen geen pindasaus lusten en tengevolge je het moeilijk in de winkels kunt vinden.Om over de meeste frituren (snackbar) maar te zwijgen.Dus daarvoor een dikke merci dat je me toch een simpel recept hebt gegeven.Nog 1 vraag over de ingredienten:maakt hetnog uit welk bouillonblokje je gebruikt?Ik denk groente maar vraag het liever even voor de zekerheid.
Bedankt en groetjes……….Harry
Dankjewel Lies! Dat vind ik leuk om te horen!
Heerlijk! Bedankt hoor.
Ik doe alleen met melk en geen bloem dan uiteraard.
Pindakaas smelten en eigenlijk gewoon aanlengen met melk tot je gewenste dikte. Daarna op smaak maken met ketjap, maggi, sambal en knoflook(poeder).
Dankjewel voor je reactie A. Rietveld. Dat waardeer ik zeer! En ook bedankt voor de tip met melk. Dat ga ik de volgende keer ook proberen!
Fijn weekend alvast!
Heb de satésaus vandaag gemaakt en hij was heerlijk. Heb hem dus bewaard voor een volgende keer.
Alleen heb ik minder water gebruikt, maar kort voor het gebruik de saus iets verdund met melk.
Heb gemerkt dat het met water heel snel indikt.
Bedankt