Jeugdsentiment. Dat is het voor mij.
Maar ergens te krijgen? Nee, dat dan weer niet.
Reuzel. Iedereen heeft er een mening over.
En dat mag. Maar ik ben er dol op.
Dat betekend niet dat hier dagelijks reuzel gebruikt wordt.
Juist niet.
Ik vind het een luxe product dat spaarzaam gebruikt moet worden.
Ik bak er wel eens aardappelen in. Rauwe aardappelen in blokjes snijden en dan bakken in de reuzel tot ze bruin en krokant zijn. Of ik gebruik het om de paté mee af te denken.
Vroeger aten we het op brood, met een beetje peper en zout. Dat kan me nu niet meer bekoren.
Verder zie je het nog wel eens gebruikt worden in broodjes en gebak. Heb nog ergens een heel leuk recept liggen. Maar ja, tijd. Op de één of andere manier is daar nooit genoeg van.
Enfin.
Vetspek.
Vraag je slager er naar. Of, mocht je op de Zwarte Markt in Beverwijk zijn: in de hal achteraan zit een Groningse slager die het verkoopt. En ben je daar dan toch? Neem dan gelijk een paar potjes ganzenvet mee.
Ook al zo lekker.
Reuzel zelf maken
Dit heb ik gebruikt:
- een stuk vetspek (niet gerookt!)
- pan met dikke bodem
- beetje zout voor over de kaantjes
Zo maak ik het:
- Snij het spekvet in heel kleine blokjes.
- Doe het in de pan en zet het op niet al te hoog vuur.
- Laat nu onder toeziend oog het vet smelten. Dit kan soms wel een paar uur duren.
- Als de kaantjes boven komen drijven is de reuzel klaar.
- Schep de kaantjes met een schuimspaan uit het vet. Bestrooi ze met zout. Eet ze op.
- Zeef eventueel de reuzel door keukenpapier in een zeef.
- Doe de nog warme reuzel in een schone pot en laat afkoelen.
- Eenmaal afgekoeld is het lang houdbaar in een afgesloten pot in de koelkast.

Geef een antwoord