Kumquats.
De eerste keer dat ik kennis maakte met deze vruchtjes weet ik nog goed…. Ik had ze gekocht voor bij de chocoladefondue. En ik vond ze niet te eten…. Bitter, droog en heel sterk van smaak. Je zou ze ‘in hun geheel’ kunnen eten, dus met schil en al.
Dat kon. Dat was waar.
Maar daar was voor mij dan ook wel alles mee gezegd.
Het zullen misschien ook wel anderen zijn geweest dan die ik in het pakket van Nature’s Pride vond. Want deze waren helemaal niet zo bitter als degene die ik me wist te herinneren. En ze waren sappig. Wel kruidig, maar zeker niet zo overheersend.
Maar ja, toen stond daar een prachtige grote doos vol met fantastisch fruit in mijn keuken. En we eten wel fruit, maar zijn maar met zijn drieën… Gelukkig nodigde dochterlief wat vrienden uit voor een BBQ. Ik besloot een salade te maken. Met alleen maar fruit.
Het is geen echt recept. Maar ik wilde het toch graag delen.
Waarom? Omdat het een topper was.
Zie het als richtlijnen voor een fruitsalade, maar dan eens met exotisch fruit. Je kunt eigenlijk ieder soort fruit gebruiken. Ook de gewone Hollandse appel, banaan of peer kunnen prima in deze salade.
De kumquat en de ‘dressing’ van het limoensap en passievrucht maakt het bijzonder.
Dit heb ik gebruikt:
- 1 papaja, in stukken gesneden
- 1/2 kleine watermeloen
- 1 pitahaya (drakenfruit) in kleine stukken gesneden
- een handje Kaapse kruisbessen (Physalis), in vieren gesneden (de vruchtjes, niet je hand….)
- een paar kumquats, in plakjes gesneden (met schil en al)
- sap van 1 limoen
- 2 passievruchten
Zo maak ik het:
- Leg alle stukken fruit in een schaal.
- Pers de limoen erboven uit.
- Schraap de zaadjes uit de passievruchten en doe die ook in de kom.
- Meng voorzichtig met je handen alles door elkaar.
- Zet de salade minimaal 2 uur in de koelkast. Koud is hij op zijn best.
Geef een reactie