Dit recept stond al zolang op mijn lijst. En het kwam er maar niet van. Ik zag hem ruim een jaar geleden bij Kay van Kayotic Kitchen. En ik moest en zou hem eens maken!
En dan gaat het bij de eerste stap al anders. Ik had een hele grote zak met Surinaamse pepers. Dus ik bedacht me dat ik wel meer wilde maken. En ik heb blijkbaar niet zoveel geduld als Kay, want ik haal de zaadjes er niet uit. Ook pers ik gewoon het sap uit die doek. Het leven gaat snel, ik kan niet wachten op de zwaartekracht.
Oh! En natuurlijk geen gewone azijn meer in de kast. Maar nog wel een hele fles frambozenazijn. Ik dacht dat dat wel eens extra lekker kon zijn.
En dat was ook zo.
Ik ben verslingerd eraan.
Door de marinade. Het geeft zoveel meer pit eraan.
Dressing. Geen enkele salade kan meer zonder een schepje van deze gelei door de dressing.
Een klein beetje op een boterham met pindakaas. ‘peanutbutter and jam sandwich’ zal nooit meer hetzelfde zijn.
Dus het is een geïnspireerd recept. En dan toch weer even anders…. Vooral omdat ik wat geduld mis, zeg maar.
Ik druk u op het hart niet, echt niet boven de pan gaan hangen en eens flink de lucht op te snuiven. Tenzij u graag uw sinussen en longen in vlam en vuur hebt willen staan.
Es heeft gesproken.
Hete peper gelei zelf maken recept
Dit heb ik gebruikt (voor 2 weckpotten van 350 ml):
- 12 madam Jeanette pepers
- 2 rode paprika’s
- 750 milliliter frambozen azijn of 750 milliliter gewone azijn waarin 250 gram suiker in is opgelost
- 500 gram geleisuiker speciaal
Extra: Pan met dikke bodem, 2 weckpotten van 350 milliliter, zeef met schone theedoek
Zo maakte ik het:
- Maak met de staafmixer puree van de pepers, paprika’s en frambozen azijn.
- Doe het mengsel in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Laat het 10 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Giet het mengsel in de schone theedoek die in een zeef ligt. Zet er een schaal onder.
- Maak de pan weer schoon, die is straks weer nodig.
- Wacht tot het mengsel iets is afgekoeld en druk zoveel mogelijk sap uit de doek.
- Doe het sap weer in de pan en laat het aan de kook komen.
- Zodra het kookt de geleisuiker in de pan doen en op hoog vuur 1 minuut flink laten doorkoken.
- Verdeel de gelei over de 2 weckpotten en laat afkoelen.
- In de koelkast is de pepergelei lang houdbaar.
Geef een reactie