• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Recept Indonesische spekkoek

Echt Eten Feestelijk Hapjes en Snacks Recepten Wereldgerechten Zoet, zoeter, zoetst

Recept Indonesische spekkoek

Oud. Oud recept en oude foto. Maar ja, hij lag al zolang te wachten tot hij een keer gepubliceerd kon worden. En laatst vroeg Inge (een dierbare vriendin) naar het recept. Dus het was tijd.

Vorig jaar oktober heb ik samen met Simone gekookt alsof ons leven ervan af hing. Dagen later aten we nog steeds pulled pork, coleslaw, kue lapis, vindaloo en natuurlijk spekkoek! En ondanks dat ik niet met een ‘sweet tooth’ geboren ben, kun je me wakker maken voor spekkoek. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat veel.

Recept Indonesische spekkoek

Recept Indonesische spekkoek

Recept Indonesische spekkoek

Es
Spekkoek. Die maak je gewoon zelf thuis. Het is even een werkje maar dan heb je meer dan genoeg spekkoek voor lange tijd. Vriest prima in.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Zoet, zoeter zoetst
Keuken Indonesische
Porties 1 spekkoek

Ingrediënten
  

  • 750 gram boter op kamertemperatuur (geen margarine, please….)
  • 200 gram bloem
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 16 eieren
  • snuf zout om de eiwitten mee stijf te kloppen
  • Kruiden:
  • 1 theelepel kardemom gemalen
  • 2 theelepels nootmuskaat gemalen
  • 2 theelepels kruidnagel gemalen
  • 4 theelepels kaneel
  • Extra: drie grote kommen vel bakpapier en een springvorm van 28 cm Ø

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder en bovenwarmte, geen hete lucht!)
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (ik klem dat tussen de bodem en de ring en knip het wat bij.)
  • Splits de eieren in twee grote kommen. Eiwit in 1 kom, eigeel in de andere kom.
  • Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
  • Mix met de mixer de boter tot hij wittig ziet. Doe dit in de grootste kom die beschikbaar is.
  • Klop de eigelen één voor één door de boter.
  • Voeg dan de suiker door en mix alles goed door.
  • Als laatste de bloem in gedeeltes door het boter mengsel mixen.
  • Maak er een glad beslag van.
  • Vouw dan met een spatel de stijf geslagen eiwitten door het beslag.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  • Meng door 1 deel alle kruiden.
  • Schep nu een heel dun laagje van het donkere beslag op de bodem van de springvorm. Spreid het een beetje uit met de achterkant van een lepel.
  • Bak de laag beslag in ongeveer 4 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de springvorm uit de oven en schep een dun laagje van het witte beslag (zonder de kruiden) over de eerste laag.
  • Bak deze laag ook in 4 tot 5 minuten.
  • Doe dan weer een laagje van het donkere beslag in de springvorm en bak deze weer 4 tot 5 minuten.
  • Ga zo door tot al het beslag op is.
  • Let op, soms komt het beslag wat omhoog, dit is niet erg. Wacht dan heel even het zakt dan gewoon weer in.
  • Zodra al het beslag op is de springvorm uit de oven halen en af laten koelen. Laat hem echt goed afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Gelijk alle boodschappen in je mandje bij de AH.nl? Klik dan op onderstaande button:

%CODEAH%

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook lekker:

  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Recept Indonesische spekkoek
Gepost op
2014-11-15
Gemiddelde waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 65 Review(s)


14 Reacties

« Mosselen met knoflook-dillekruim recept
Recept mini spritsen voor kerst »

Reacties

  1. Es zegt

    05/12/2016 om 14:07

    Mijn oma deed het ook onder de grill. Dat kan dus ook, maar de mijne rookt zo verschrikkelijk, vandaag dat ik voor de oven kies… 😀

  2. Yfi zegt

    04/12/2016 om 21:34

    Hallo mijn oma maakte spekkoek laagje voor laagje onder de gril en als het deeg helemaal op is het geheel nog even in de oven een ideetje gr yfi

  3. Es zegt

    10/10/2016 om 07:57

    Goedemorgen Julia,

    Dat soort dingen gebeuren bij mij ook hoor. Soms rijst hij bij mij ook in het midden een stuk mee dan aan de randen. Mocht je het echt een probleem vinden, speel dan een beetje met de temperatuur van je oven. Of wacht iets langer met het terugzetten van de springvorm na iedere laag.

    Wel leuk dat je hem gemaakt hebt en dat de smaak goed is!

    Groeten,

    Es

  4. Julia zegt

    09/10/2016 om 19:16

    Hi ES, wat een heerlijk recept dit. Smaak is precies wat het moet zijn! Alleen ziet mijn taart er na de 5e laag steeds meer en meer uit als een vulkaan, ook al laat ik steeds de taart even rusten voor de volgende laag er op gaat. De rand laat ook steeds meer los van de springvorm. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

  5. Es zegt

    17/05/2016 om 08:58

    Hai Mirjam,
    Er is helemaal niks mis met het ´af te toppen´ met slagroom en wat nootjes! En dan ijs erbij! Heerlijk! Dankjewel voor je reactie en veel plezier ermee!

  6. Mirjam Teunis zegt

    16/05/2016 om 17:20

    Ooooohhh wat ontzettend zalig!! Spekkoek. Altijd mijn favoriet. Ik maak het het liefst ( soms) nog bonter door het met ijs en slagroom te eten en te ‘Toppen”met gehakte wal of pistasche nootjes 😉
    Ik ga deze zeker een keer proberen.
    Dank je wel.

  7. Es zegt

    05/02/2016 om 16:29

    Wat leuk om te lezen Eric! En dank voor je uitgebreide antwoord. Dat waardeer ik zeer.
    En bij mij is hij in het midden ook altijd iets lager. Dat geeft niks.

  8. Eric zegt

    05/02/2016 om 13:15

    Hoi Es,

    Op internet staan veel recepten van spekkoek. En allemaal verschillend. Jouw recept viel me op omdat er veel boter in zit. Lang geleden werkte ik in een Indisch eethuisje (jaren 70) en serveerde ik altijd spekkoek. Ik maakte hem niet zelf maar herinner me dat die vrij vettig was. Daarom leek mij jouw recept aantrekkelijk om nu eens mijn eerste spekkoek zelf te maken.

    Ik heb twee vormen van 18 cm gebruikt. Ik heb de oven inderdaad op boven en onderlaag aangezet op 180 graden. Na een paar lagen merkte ik dat de tijd 4-5 min voor mij iets te kort was en heb dat verlengt tot 6-7 min. Ik heb vlinterdunne laagjes gedaan zodat de kleur er onder net niet meer te zien was. Vooral niet meteen uitgesmeerd maar eerst gewacht totdat de schep met deeg begon te smelten. Immers door te snel te smeren, trok ik de laag eronder mee. Dus vandaar.

    Ik heb na twee uur bakken twee mooie spekkoeken van 16 laagjes. Wel een beetje ingezakt, maar dat komt volgens mij door de vele boter. Hindert niet. Ziet er prima uit en smaakt heerlijk. Dank!

  9. Es zegt

    14/01/2016 om 15:27

    Dat geeft niet zoveel. Dat zijn kleine stukjes stijfgeklopt eiwit. Je kan het nog even met een garde na roeren. Of beetje uitstrijken wanneer je het beslag in de vorm schept. Succes! Laat je weten hoe het gegaan is?

  10. Anita zegt

    14/01/2016 om 15:09

    Dit is de tweede keer dat ik het probeer. Eerste keer heb ik zelf verpest omdat ik de suiker vergeten was toe te voegen (zag ineens de zak suiker staan en dacht hmm…volgens mij moest daar ook nog iets mee gebeuren ;-P).
    Nu met de tweede poging bezig, hij staat al met zijn 6e laagje in de oven. Echter na het toevoegen van het stijfgeklopte eiwit wordt het beslag klonterig. Neem aan dat dit niet hoort? Wat doe ik fout?

  11. Es zegt

    13/01/2016 om 09:15

    Ha! Leuk om te horen Richard! Is het gelukt= Uitgedeeld of alles zelf opgegeten? 😉

  12. Richard zegt

    10/01/2016 om 19:55

    Yesssss, dit ziet eruit als een prima recept dat gaat werken. Ik ga het as weekend of het weekend erop lekker aan de slag. Ik laat weten wat de uitkomst is. 1 ding staat vast: ik ga wel uitdelen als het goed lukt. Anders (vr)eet ik alles zelf op 🙂

    Grt. Richard

  13. Es zegt

    07/12/2015 om 17:27

    Te weinig hitte vermoed ik. Mijne is ook altijd iets hoger aan de randen. Maar de springvorm houdt daar meer hitte vast. Temperatuur van de oven iets hoger. Of nog dunnere laagjes maken. Dat zorgt voor een goede garing.
    Ik hoor het graag!
    X

  14. Robin zegt

    07/12/2015 om 17:19

    Zeg Es, nou vraagt iemand aan mij : “Weet jij toevallig hoe ik kan voorkomen dat m’n zelfgemaakte spekkoek inzakt? De smaak is prima (recept via jouw website gevonden), en op zich de textuur ook, máár hij zakt wel heel erg in uiteindelijk, vooral in ’t midden.”

    Nou, ik weet het niet. Ik denk het beslag te luchtig of zo? 🙂
    Wat denk jij?

    (ik meen op de foto te zien dat de jouwe ook best ingedeukt is?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}