• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Recept Indonesische spekkoek

Echt Eten Feestelijk Hapjes en Snacks Recepten Wereldgerechten Zoet, zoeter, zoetst

Recept Indonesische spekkoek

12.7k
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard

Oud. Oud recept en oude foto. Maar ja, hij lag al zolang te wachten tot hij een keer gepubliceerd kon worden. En laatst vroeg Inge (een dierbare vriendin) naar het recept. Dus het was tijd.

Vorig jaar oktober heb ik samen met Simone gekookt alsof ons leven ervan af hing. Dagen later aten we nog steeds pulled pork, coleslaw, kue lapis, vindaloo en natuurlijk spekkoek! En ondanks dat ik niet met een ‘sweet tooth’ geboren ben, kun je me wakker maken voor spekkoek. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat veel.

Recept Indonesische spekkoek

Recept Indonesische spekkoek

Recept Indonesische spekkoek
 
Bewaar Print
Voorbereiden:
10 minuten
Kooktijd:
90 minuten
Totale tijd:
1 uur 40 minuten
 
Spekkoek. Die maak je gewoon zelf thuis. Het is even een werkje maar dan heb je meer dan genoeg spekkoek voor lange tijd. Vriest prima in.
Auteur: Es
Recept soort: Zoet, zoeter zoetst
Keuken: Indonesische
Serves: 1 spekkoek
Wat ik heb gebruikt:
  • 750 gram boter, op kamertemperatuur (geen margarine, please….)
  • 200 gram bloem
  • 400 gram witte basterdsuiker
  • 16 eieren
  • snuf zout, om de eiwitten mee stijf te kloppen
  • Kruiden:
  • 1 theelepel kardemom (gemalen)
  • 2 theelepels nootmuskaat (gemalen)
  • 2 theelepels kruidnagel (gemalen)
  • 4 theelepels kaneel
  • Extra: drie grote kommen, vel bakpapier en een springvorm van 28 cm Ø
Zo maak ik het:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder en bovenwarmte, geen hete lucht!)
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier (ik klem dat tussen de bodem en de ring en knip het wat bij.)
  3. Splits de eieren in twee grote kommen. Eiwit in 1 kom, eigeel in de andere kom.
  4. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout.
  5. Mix met de mixer de boter tot hij wittig ziet. Doe dit in de grootste kom die beschikbaar is.
  6. Klop de eigelen één voor één door de boter.
  7. Voeg dan de suiker door en mix alles goed door.
  8. Als laatste de bloem in gedeeltes door het boter mengsel mixen.
  9. Maak er een glad beslag van.
  10. Vouw dan met een spatel de stijf geslagen eiwitten door het beslag.
  11. Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  12. Meng door 1 deel alle kruiden.
  13. Schep nu een heel dun laagje van het donkere beslag op de bodem van de springvorm. Spreid het een beetje uit met de achterkant van een lepel.
  14. Bak de laag beslag in ongeveer 4 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  15. Haal de springvorm uit de oven en schep een dun laagje van het witte beslag (zonder de kruiden) over de eerste laag.
  16. Bak deze laag ook in 4 tot 5 minuten.
  17. Doe dan weer een laagje van het donkere beslag in de springvorm en bak deze weer 4 tot 5 minuten.
  18. Ga zo door tot al het beslag op is.
  19. Let op, soms komt het beslag wat omhoog, dit is niet erg. Wacht dan heel even het zakt dan gewoon weer in.
  20. Zodra al het beslag op is de springvorm uit de oven halen en af laten koelen. Laat hem echt goed afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
3.5.3226

 

Gelijk alle boodschappen in je mandje bij de AH.nl? Klik dan op onderstaande button:

%CODEAH%

Disclaimer: Deze post bevat affiliate links.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook lekker:

  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Pittige Indische eieren recept telor petisPittige Indische eieren recept telor petis
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdagHapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Recept rendang van EsRecept rendang van Es
  • Pandan pannekoek met mango banaan zoete kokos vullingPandan pannekoek met mango banaan zoete kokos vulling
  • Winterse bospaddenstoelensoep receptWinterse bospaddenstoelensoep recept
  • Budget maaltijden planning week 46Budget maaltijden planning week 46
  • Ei rode biet salade met walnoten en bieslookEi rode biet salade met walnoten en bieslook
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdagingPeperkoek huisje zelf maken een uitdaging

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Recept Indonesische spekkoek
Gepost op
2014-11-15
Gemiddelde waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 65 Review(s)
12.7k
SHARES
PinShareDeel op Google+Tweet
Stuur al appPrintVoeg toe aan Flipboard


14 Reacties

« Mosselen met knoflook-dillekruim recept
Recept mini spritsen voor kerst »

Reacties

  1. Es zegt

    05/12/2016 om 14:07

    Mijn oma deed het ook onder de grill. Dat kan dus ook, maar de mijne rookt zo verschrikkelijk, vandaag dat ik voor de oven kies… 😀

  2. Yfi zegt

    04/12/2016 om 21:34

    Hallo mijn oma maakte spekkoek laagje voor laagje onder de gril en als het deeg helemaal op is het geheel nog even in de oven een ideetje gr yfi

  3. Es zegt

    10/10/2016 om 07:57

    Goedemorgen Julia,

    Dat soort dingen gebeuren bij mij ook hoor. Soms rijst hij bij mij ook in het midden een stuk mee dan aan de randen. Mocht je het echt een probleem vinden, speel dan een beetje met de temperatuur van je oven. Of wacht iets langer met het terugzetten van de springvorm na iedere laag.

    Wel leuk dat je hem gemaakt hebt en dat de smaak goed is!

    Groeten,

    Es

  4. Julia zegt

    09/10/2016 om 19:16

    Hi ES, wat een heerlijk recept dit. Smaak is precies wat het moet zijn! Alleen ziet mijn taart er na de 5e laag steeds meer en meer uit als een vulkaan, ook al laat ik steeds de taart even rusten voor de volgende laag er op gaat. De rand laat ook steeds meer los van de springvorm. Enig idee hoe ik dit kan voorkomen?

  5. Es zegt

    17/05/2016 om 08:58

    Hai Mirjam,
    Er is helemaal niks mis met het ´af te toppen´ met slagroom en wat nootjes! En dan ijs erbij! Heerlijk! Dankjewel voor je reactie en veel plezier ermee!

  6. Mirjam Teunis zegt

    16/05/2016 om 17:20

    Ooooohhh wat ontzettend zalig!! Spekkoek. Altijd mijn favoriet. Ik maak het het liefst ( soms) nog bonter door het met ijs en slagroom te eten en te ‘Toppen”met gehakte wal of pistasche nootjes 😉
    Ik ga deze zeker een keer proberen.
    Dank je wel.

  7. Es zegt

    05/02/2016 om 16:29

    Wat leuk om te lezen Eric! En dank voor je uitgebreide antwoord. Dat waardeer ik zeer.
    En bij mij is hij in het midden ook altijd iets lager. Dat geeft niks.

  8. Eric zegt

    05/02/2016 om 13:15

    Hoi Es,

    Op internet staan veel recepten van spekkoek. En allemaal verschillend. Jouw recept viel me op omdat er veel boter in zit. Lang geleden werkte ik in een Indisch eethuisje (jaren 70) en serveerde ik altijd spekkoek. Ik maakte hem niet zelf maar herinner me dat die vrij vettig was. Daarom leek mij jouw recept aantrekkelijk om nu eens mijn eerste spekkoek zelf te maken.

    Ik heb twee vormen van 18 cm gebruikt. Ik heb de oven inderdaad op boven en onderlaag aangezet op 180 graden. Na een paar lagen merkte ik dat de tijd 4-5 min voor mij iets te kort was en heb dat verlengt tot 6-7 min. Ik heb vlinterdunne laagjes gedaan zodat de kleur er onder net niet meer te zien was. Vooral niet meteen uitgesmeerd maar eerst gewacht totdat de schep met deeg begon te smelten. Immers door te snel te smeren, trok ik de laag eronder mee. Dus vandaar.

    Ik heb na twee uur bakken twee mooie spekkoeken van 16 laagjes. Wel een beetje ingezakt, maar dat komt volgens mij door de vele boter. Hindert niet. Ziet er prima uit en smaakt heerlijk. Dank!

  9. Es zegt

    14/01/2016 om 15:27

    Dat geeft niet zoveel. Dat zijn kleine stukjes stijfgeklopt eiwit. Je kan het nog even met een garde na roeren. Of beetje uitstrijken wanneer je het beslag in de vorm schept. Succes! Laat je weten hoe het gegaan is?

  10. Anita zegt

    14/01/2016 om 15:09

    Dit is de tweede keer dat ik het probeer. Eerste keer heb ik zelf verpest omdat ik de suiker vergeten was toe te voegen (zag ineens de zak suiker staan en dacht hmm…volgens mij moest daar ook nog iets mee gebeuren ;-P).
    Nu met de tweede poging bezig, hij staat al met zijn 6e laagje in de oven. Echter na het toevoegen van het stijfgeklopte eiwit wordt het beslag klonterig. Neem aan dat dit niet hoort? Wat doe ik fout?

  11. Es zegt

    13/01/2016 om 09:15

    Ha! Leuk om te horen Richard! Is het gelukt= Uitgedeeld of alles zelf opgegeten? 😉

  12. Richard zegt

    10/01/2016 om 19:55

    Yesssss, dit ziet eruit als een prima recept dat gaat werken. Ik ga het as weekend of het weekend erop lekker aan de slag. Ik laat weten wat de uitkomst is. 1 ding staat vast: ik ga wel uitdelen als het goed lukt. Anders (vr)eet ik alles zelf op 🙂

    Grt. Richard

  13. Es zegt

    07/12/2015 om 17:27

    Te weinig hitte vermoed ik. Mijne is ook altijd iets hoger aan de randen. Maar de springvorm houdt daar meer hitte vast. Temperatuur van de oven iets hoger. Of nog dunnere laagjes maken. Dat zorgt voor een goede garing.
    Ik hoor het graag!
    X

  14. Robin zegt

    07/12/2015 om 17:19

    Zeg Es, nou vraagt iemand aan mij : “Weet jij toevallig hoe ik kan voorkomen dat m’n zelfgemaakte spekkoek inzakt? De smaak is prima (recept via jouw website gevonden), en op zich de textuur ook, máár hij zakt wel heel erg in uiteindelijk, vooral in ‘t midden.”

    Nou, ik weet het niet. Ik denk het beslag te luchtig of zo? 🙂
    Wat denk jij?

    (ik meen op de foto te zien dat de jouwe ook best ingedeukt is?)

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Stem op dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.850 andere abonnees

Budget!

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Pittige Indische eieren recept

Pittige Indische eieren recept telor petis

Meest gedeelde recepten

  •  
    Ei rode biet salade met walnoten en bieslook...
    Mijn vader stierf een afschuwelijk dood. Zo. Dat is eruit. (Lekker he, zo bij een salade…) Dag
    1.7k x gedeeld
  •  
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui...
    Recept Thaise viskoekjes met koriander en lenteui Met mijn nieuwe hervonden energie start ik met 
    410 x gedeeld
  •  
    Pittige Indische eieren recept telor petis...
    Het is een project dat ik al heel lang wil doen: meer Indisch koken. Want eigenlijk is het best bijz
    324 x gedeeld
  •  
    Pittige makreel broodjes recept...
    Snacks.Vooral in het weekend hou ik ervan. Een tafel vol met hapjes, Netflix aan en een glas ijskoud
    311 x gedeeld
  •  
    Recept heek in zwarte bonensaus...
    Vrijdag is visdag.Zo. En ondertussen ben ik met van alles bezig (geweest) en is mijn blog ernstig ve
    153 x gedeeld

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Top 20 blogs

Top list 20 Food Blogs

Op datum

Hapjes om niet te missen

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

11 groentegerechten voor het kerstdiner

11 groentegerechten voor het kerstdiner

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag

9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.