Ruim een week geleden ging ik samen met dochterlief naar Amsterdam. Wij waren uitgenodigd om een workshop mosselen koken te volgen in Keizer Culinair. En aangezien wij de enige thuis zijn die warm lopen voor mosselen, gingen wij samen. Quality time pur sang.
Dat onze telefoon het niet deed én dat ik per abuis op zoek was naar de Elandsgracht in plaats van van de Elandstraat hielp niet echt…. Gelukkig was daar onze redder in nood: Een Amsterdamse postbode. We moeten er zuinig op zijn, just saying….
Bij aankomst in de grote keuken van Keizer Culinair waren de lange tafels al gedekt. Na een inleidend gesprek van het Nederlands Mosselbureau gingen we in groepjes aan de slag.
Drie recepten waaruit we konden kiezen. Mosselen op klassieke wijze, Zeeuws mosselspiesjes met katenspek en mosselen met knoflook-dillekruim. Wij gingen voor het laatste recept want twee dagen ervoor hadden we al mosselen op klassieke wijze (nou ja, op mijn wijze) gegeten.
Mosselen met knoflook-dillekruim recept (voorgerecht 4 pers.)
Nodig:
- 1 kilo mosselen, schoongemaakt en gecontroleerd
- 2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
- 150 milliliter witte wijn
- 6 witte boterhammen, zonder korst en fijngemalen of fijngewreven
- rasp (zest) en sap van 1 citroen
- 3 tenen knoflook, geperst of heel fijn gesneden
- een flinke hand dille, heel fijn gehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- extra: 1 citroen in schijfjes om mee te serveren.
Bereiding:
- Kook de mosselen met de wijn en de prei gaar in een grote pan. (Dit doe je door de pan met een deksel met alle ingrediënten aan de kook te brengen. Laat op hoog vuur 6 tot 8 minuten doorkoken tot alle mosselen open staan. Dichte mosselen kun je beter weggooien.)
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Schep de mosselen uit de pan.
- Haal de mosselen los uit de schelp. Gooi één helft weg en leg de mossen in de andere helft van de schelp.
- Leg de mosselen op een grote bakplaat.
- Meng het broodkruim met de citroenschil (zest), citroensap, knoflook, dille en olijfolie.
- Schep het broodkruim mengsel op de mosselen.
- Bak de mosselen nu nog 10 tot 12 minuten goudbruin en krokant.
- Serveer de mosselen direct met de schijfjes citroen.
In het originele recept stond dat de mosselen op een bedje van grof zeezout gelegd moesten worden. Dat voorkomt wel dat ze iets verschuiven, maar bij het oppakken van de mosselen kwam er wel erg veel zout op de andere mosselen. Vandaar dat ik die stap eruit heb gelaten.
Verder was het een onwijs leuke en gezellig avond. Dank voor de uitnodiging Kroon op het Werk!
Disclaimer: Ik was daar op uitnodiging van het Nederlands Mosselbureau en Kroon op het Werk. Maar alle uitlatingen en meningen zijn van mijzelf.
Geef een reactie