Sinterklaas is nog niet eens geweest. Ik weet het. Maar ik vond deze koekjes zo leuk dat ik gewoon niet kon wachten!
Ik ben geen echte ‘zoet’ bakster. Maar deze heb ik ook gemaakt en als ik het kan…. En ik vond ze gewoon erg feestelijk staan op tafel.
Bij de koffie.
Of thee.
Met die rood/ groene sprinkels worden ze echt kerstig, maar maak ze gerust voor Sinterklaas, pasen of gewoon wanneer er geen feestdag is. Deze koekjes kunnen altijd.
Recept mini spritsen voor kerst
Dit heb ik gebruikt:
- 250 gram patentbloem (gewoon die ordinaire uit de supermarkt)
- 190 gram roomboter, op kamertemperatuur
- zaad van 1 vanillepeul of 1 zakje vanillesuiker of een theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel zout
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1/2 ei, losgeklopt
- 200 gram pure chocolade + 50 gram witte chocolade (hak deze zo fijn mogelijk)
- sprinkels, eventueel
Extra: een spuitzak met spuitmond (kartel, zo groot mogelijk), bakpapier
Zo maak ik ze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop met een mixer de boter romig en meng dan het zout, de vanille, de basterdsuiker en het 1/2 ei erdoor. Mix goed tot een homogene massa.
- Voeg nu in gedeelten de bloem door en wrijf deze met je handen door het botermengsel. Ga door tot alle bloem is opgenomen.
- Schep het (nogal slappe) deeg in een spuitzak.
- Spuit nu een soort van platte ‘S’ van het deeg op het bakpapier. Zo groot of zo klein als je wilt.
- Bak de koekjes in ongeveer 12 tot 17 minuten gaar (afhankelijk van de grote). Ze moeten wat bleek blijven.
- Laat ze afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain Marie of in de magnetron. Zodra de chocolade gesmolten is de witte chocolade erdoor roeren en mee laten smelten. (Hierdoor hard de chocolade beter uit.)
- Doop steeds de helft van een koekje in de gesmolten chocolade. Besprenkel ze eventueel met wat sprinkels.
- Laat de chocolade uitharden.
Note: Soms is het lastig om het deeg uit de spuitzak te knijpen. Kneed het dan met warme handen even door. In de spuitzak.
Van dat uitlopen had ik gelukkig geen last. Kan me voorstellen dat de boter misschien te warm was?
En ja, met die sprinkles is het gelijk kerst maar zonder zijn ze ook prima en dan geschikt voor de rest van het jaar!
😉
Lekker. Ik heb ze ook eens gemaakt maar toen waren ze volgens mij heel erg uitgelopen. Weet niet eens meer of ze lekker waren. Die sprinkels maken ze gelijk helemaal kersterig.