Ieder vanillezaadje dat achterblijft in de pan of kom kan mij intens verdrietig maken. Het is voor mij bijna onverteerbaar dat ze verloren gaan. Elk vanillezaadje dat wel op mijn bord belandt doet mijn hart vervullen met warmte en vreugd.
Tot zover mijn romantische schrijfkunst…
Maar ik ben wel erg fan van vanille. Ik vind dat nu eenmaal zo’n bijzonder ingrediënt. En als ik ergens een recept zie met vanille dan kan het al bijna niet meer stuk.
Afgelopen week arriveerde mijn Food We Love box. De Beluga LY versie. Samengesteld door Hans van Wolde. Zijn boek “Moods” zat er ook in. Het eerste recept waren peertjes.
Met, juist, vanille. Maar ook koffie, witte wijn en steranijs. En ik was al van plan om mijn stoofperen eens anders te maken dan anders. Ik was die stoofperen met rode wijn en Coebergh een beetje beu….
En, omdat ik alles in huis had, dacht ik…., ging ik dit recept maken.
Oh.
En in het originele recept wordt het geserveerd met een buffelkaascake. Maar bij gebrek aan een kilo buffelkaas heb ik dat niet gedaan. Ja, zo gaat dat wel eens bij mij.
Gewoon geen buffelkaas in huis….
Enfin.
Omdat ik een eerlijk mens ben vertel ik u gelijk dat mijn recept afwijkt van het origineel. Gewoon omdat ik weer eens niet goed had gekeken. En ik dus zeker niet alles in huis had.
Is dat erg? In het geheel niet, want deze peren zijn nu mijn favoriet!
Stoofperen van Hans

Stoofperen van Hans
Ingrediënten
- 6 stoofperen Gieser Wildeman, geschild met steeltje eraan (omdat dat leuk staat…)
- 5 koffiebonen
- 2 steranijs
- 1 vanillepeul opengesneden
- 1 mandarijn doormidden gesneden
- 1 theelepel zwarte peperkorrels
- 1 tak rozemarijn
- 100 milliliter citroensap vers of uit een flesje
- 500 milliliter zoete witte wijn
- 200 gram suiker
- klontje boter
Instructies
- Leg de peertjes met de koffiebonen, steranijs, vanillepeul, mandarijn, peperkorrels en rozemarijn in een pan. Schenk er de citroensap en wijn bij.
- Voeg de suiker toe.
- Breng alles aan de kook en laat dit op halfhoog vuur 10 minuten koken. Zo verdampt de alcohol.
- Leg dan het deksel op de pan en zet het vuur zacht.
- Laat de peertjes in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar worden. (Prik met een vorkje om te kijken of de peertjes zacht zijn)
- Haal de peertjes uit het vocht en zet het vuur weer hoog.
- Kook het vocht in tot er ongeveer 1/3 over is. (Niet zoals ik en het vergeten en karamel in de pan vinden….)
- Zeef het vocht en zet het terug op het vuur.
- Roer er een klont boter door en laat dit smelten.
- Het kan nu eventueel weggezet worden in de koelkast.
- Voor gebruik de saus (en eventueel de peertjes) weer even opwarmen.

Ik moest ven nadenken over die koffie, het is zo anders… Maar alle drie de keren dat ik zie gemaakt heb, waren ze binnen No Time weer op!
Dat zegt wat, toch?
😉
Koffie erbij…. Kijk dat is nog eens anders….:) klinkt lekker!