Samen met Simone koken.
Er is echt maar weinig dat leuker is. Vorig jaar (joh, wat klinkt dat alweer lang geleden!) hadden we een heerlijk dagje in de keuken. We maakten van alles, onder andere deze kroketjes. Ik vond ze heerlijk!
Vergeet de aardappel cupcakes uit een pakje. Deze kroketjes zijn veel leuker en eerlijker.
Het zijn er best veel, maar ze vriezen prima in. Vries ze ongebakken gewoon in. Laat ze ontdooien en bak ze dan in de olie tot ze goudbruin en warm zijn.
Kroketjes van aardappel en pastinaak
Dit heb ik gebruikt:
- 400 gram aardappel, geschild en ik blokjes
- 400 gram pastinaak, geschild en ik blokjes
- 60 milliliter slagroom (of melk)
- 75 gram roomboter
- 150 gram blokjes gerookt spek, zachtjes uitgebakken
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1 rode chilipeper (met of zonder zaadjes), heel fijn gesneden
- 60 gram geraspte wortel
- 2 lente-ui, in fijne ringen gesneden
- peper en zout, naar smaak
Extra voor het paneren:
- 2 eieren, los geklopt
- bloem
- panko of paneermeel
Olie om in te frituren.
Zo maak ik het:
- Kook de aardappel met de pastinaak gaar in water met wat zout.
- Giet af en laat even droog stomen.
- Voeg de roomboter en slagroom (of melk) toe en maak er een redelijk stevige puree van.
- Meng de spekblokjes, knoflookpoeder, chilipeper, wortel en lente-ui toe en meng goed.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de puree nu goed koud worden, dan gaat het vormen van de kroketjes het makkelijkst.
- Zet drie bakjes klaar. Eén met de los geklopte eieren, één met bloem en één met panko of paneermeel.
- Vorm van de koude puree kroketjes. Ongeveer 40 gram per stuk.
- Haal ze door de bloem, dan door het ei en dan door de panko of paneermeel.
- Leg ze op een bakblik of op een grote schaal en ga door tot alle puree op is.
- Verwarm de olie tot 180 graden Celsius.
- Bak de kroketjes (een paar tegelijk) in ongeveer 3 tot 4 minuten goudbruin en krokant.
- Serveer ze warm of als snack.
Ik vond ze lekker met mosterd met honing (uit de Foodybox) en met chilisaus. Maar mayonaise is altijd lekker.

Dank voor je reactie! Het was ook de bedoeling voor deze kroketjes als extra. Voor vegetarische maaltijden.
Ze zijn goed gelukt maar ik vond ze wel erg vullend door de aardappel. Ik vind kroketjes met een roux persoonlijk lekkerder. Maar bedankt voor het delen, was leuk om eens te proberen.
Groetjes Laura
Jaaaa! Nieuwe date! Nu al zin in!
XXX
Hoi Linda!
Leuk! Laat je me weten of je het lekker vond!
En dank voor je reactie!
Ohh, dit klinkt lekker! Ik ben sinds kort gek op het maken van kroketjes, dus deze ga ik ook een keer proberen!
Ja wat zijn ze lekker he en wat was het gezellig! (binnenkort maar weer een nieuwe date!) wij hebben ze met kerst ook nog een keer gemaakt al eh… had Tom ze wat te nat gemaakt dus het vormen ging wat minder goed maar ze smaakten er niet minder om. Dat scheelt!