Geheimen.
Dat hadden die oma’s van ons.
Pas later besefte ik dat ik in plaats van de pannen leeg te eten, veel beter door had kunnen zagen over het recept.
Maar nee, ‘instant geluk’ had ik nodig als puber met trek. Niet afvragen hoe het gemaakt was.
Nee.
Alleen maar opeten.
Dus.
Jaren later vraag je je toch weer af waarom die bami van jou zo heel anders smaakt. En waarom hij er zo anders uit ziet. En toen bedacht ik me dat ik het misschien eens in een pasta zou moeten zoeken. Zoals de curry’s, soffrito en de boemboe’s.
En dat deed de truc.
Mijn oma zal het wel in de tjobek (Indonesische vijzel) hebben gemaakt. Ik niet. Ik heb gewoon de staafmixer erop gezet.
Tadaa! Bami!
Met smaak.
Helemaal geen geheim meer….
Note: Ik kook de bami nooit. Ik kook water, zet het vuur uit en laat de bami een paar minuten weken. Daarna giet ik het af en roer er een beetje zonnebloemolie door. Hierdoor gaart hij niet heel erg door en houdt de bami nog wat bite.
Dit is een basis recept voor bami. Deze bami maak ik en verdeel het in porties. Voor het eten bak ik snel wat kip, varkensvlees of een omelet met wat groenten (kool, paksoi, wortel prei of wat er maar voor handen is). Daarna bak ik de bami nog even mee.
Simpel en snel.
Bami uit de keuken van Es

Bami uit de keuken van Es
Ingrediënten
- 500 gram dunne mie ik gebruik die met ei, maar andere is ook prima
- 3 stengels bleekselderij grof gehakt
- 1 ui grof gehakt
- 1 rode Spaanse peper eventueel zonder zaadjes voor minder hitte, grof gehakt
- 1 kleine winterwortel in grove stukken
- 3 tenen knoflook
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 50 milliliter neutrale olie zonnebloem of pindaolie
- 1 bouillonblokje groente
- 90 milliliter ketjap manis
- wat water
Instructies
- Kook van te voren de mie zoals op de verpakking staat aangegeven. Of doe zoals ik het hierboven heb beschreven.
- Vermaal de bleekselderij, ui, Spaanse peper, winterwortel, knoflook, korianderzaad samen met de olie tot een pasta. Dat kan met een staafmixer, het bakje van de staafmixer of in een vijzel.
- Doe de pasta in een grote koekenpan of hapjespan en bak deze op zacht vuur totdat hij wat donkerder wordt. Dit duurt ongeveer een kwartier. Ondertussen steeds goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen.
- Verkruimel het bouillonblokje boven de gebakken pasta.
- Voeg de ketjap en een scheutje water toe en laat dit op zacht vuur even iets inkoken.
- Schep de bami in de pan en schep hem goed om. Zodat alle bami voorzien wordt van een laagje. Doe eventueel iets water erbij wanneer het wat te droog dreigt te worden.
- Laat de bami afkoelen en verdeel in porties of gebruik direct (een deel).
Alle boodschappen in je winkelmandje op AH.nl? Klik op de button hieronder:
%CODEAH%
Disclaimer: Deze post bevat affiliate links.
Hoi Inge,
Dankjewel voor je leuke reactie! Veel plezier met de recepten!
Es.
Wat een heerlijk basisrecept, dank je wel. Ik heb het net gemaakt en het smaakt erg goed.
Ook je telor eitjes liggen klaar om te eten.