Iedereen kent de beruchte atjar van de Chinees wel.
Dat zuur, dat eigenlijk niet nodig is, want dat krijg je vanzelf na die vette maaltijd…..
Dit stond ook al een hele tijd op de lange lijst van mij. En eerlijk is eerlijk, ik maak geen atjar meer. Dit is zoveel beter! Ik vind het heerlijk bij gekookte rijst. Het liefst zou ik het op mijn brood doen. Maar dat zou een beetje raar zijn.
Denk ik.
Het is eigenlijk een Aziatische versie van zuurkool.
Zoiets. Maar dan pittig.
Sinds ik het de eerste keer gemaakt heb, is het een standaard iets in mijn koelkast. Eerlijk gezegd kan ik gewoon niet meer zonder. En ok, ik biecht op, af en toe neem ik stiekem een hapje uit de pot.
Kimchi gefermenteerde groenten recept
Dit heb ik gebruikt:
- 1 Chinese kool, in brede repen gesneden
- 2 winterwortels, geraspt
- half bosje radijs, in plakjes gesneden
- stukje gember, heel fijn gehakt
- 1 bosje lente ui, in stukjes gesneden
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt of door de pers
- 2 grote eetlepels honing
- 2 eetlepels grof zout
- 6 eetlepels pepervlokken (gedroogd)
- 2 eetlepels vissaus
Extra nodig: brandschone pot(ten)
Zo maak ik het:
- Doe de repen kool in een grote kom.
- Voeg de honing en het zout toe.
- Roer de kool goed door en laat een uurtje staan.
- Knijp af en toe in de kool, ja met handen.
- Zodra de kool wat vocht los gelaten heeft kunnen de rest van de ingrediënten erbij.
- Roer alles goed door met een lepel.
- Dek de kom af en laat een nachtje op het aanrecht staan.
- Roer de volgende dag alles nog een paar keer goed door. En moet een laagje vloeistof onder in de kom komen te staan.
- Schep de kimchi in een grote, afsluitbare, pot(ten), en zet de kimchi in de koelkast.
- Draai de deksel de eerste 2 à 3 dagen nog niet al te vast op de pot(ten).
- Na deze dagen is de kimchi klaar voor gebruik.
De Aziatische versie van zuurkool? Dan heb je mijn aandacht getrokken, Esmee 😉 Ga ik zeker eens proberen!