Naïef.
Dat ben ik altijd al een beetje geweest. En niemand wist daar beter gebruik van te maken dan mijn broer.
Jaren geleden was hij naar de HoReCava geweest. Ik was toen al fan van alles dat met eten en recepten te maken had, maar ja, ik ging daar niet naar toe.
Ik hing dan ook aan zijn lippen toen hij thuis kwam en uitgebreid verslag ging gaan doen van alles dat hij had gezien. En geproefd. Vooral dat laatste.
Uiteindelijk pakte hij iets uit zijn uitpuilende tas. “Iets voor jou”. En overhandigde me twee papieren snack bakjes. “Helemaal nieuw” zei hij. Een nieuwe uitvinding om minder afval te produceren. “Deze bakjes zijn eetbaar!”
Ik was laaiend enthousiast! Wat een goed idee! En zo goed voor het milieu! En ik begon op één van de bakjes te kauwen. Na een half bakje vroeg mijn broer hoe het smaakte…. “Nogal naar papier” was mijn antwoord.
En toen zag ik het. De twinkeling in zijn ogen, gevolgd door een bulderende lach. “Het ís ook papier Es!”. Papier dat in de prullenbak hoort….
Mijn vertrouwen dat er ooit nog zo’n soort bakje komt liep een dikke deuk op.
Enfin.
Ik heb voor vandaag deze soep voor u. Eetbaar, zonder papier.
PS Maak een grote soeppan want de soep is drie dagen houdbaar in de koelkast.
Franse uiensoep recept

Franse uiensoep recept
Ingrediënten
- 1 kg uien in dunne ringen gesneden
- 100 gram boter
- 250 ml rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 750 ml water
- 2 blokjes bouillon rund
- peper en zout naar smaak
- 1 ciabatta in plakjes gesneden
- 200 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Smelt de boter in een ruime pan.
- Bak de uien langzaam gaar en bruin in de boter. Dit kan gerust een half uur duren.
- Voeg de rode wijn toe en kook op hoog vuur even alle alcohol eruit.
- Giet het water erbij en voeg de bouillonblokjes, tijm en laurierblaadjes erbij. Laat dit op laag vuur aan de kook komen.
- Leg de sneetjes ciabatta op een bakblik en bestrooi ze met de geraspte kaas. Schuif het bakblik in de oven en laat de kaas smelten.
- Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
- Schep de soep in een kom en leg er een sneetje ciabatta met de gesmolten kaas op.
- Serveer direct.






Geef een antwoord