Juist.
Gehaktballen. En niet eens de mooiste ook nog….. (Wat niet wil zeggen dat ze niet smaken, integendeel!)
Maar ja, ik moet mezelf een beetje blijven vermaken. En door mijn wekelijkse planning die ik hier neerzet kwam ik erachter dat er op mijn blog essentiële recepten ontbraken.
Van die simpele recepten. Zoals jus, stamppotten en ja, gehaktballen. Die dingen die ik dan misschien gewoon vergeet.
Dat kan natuurlijk niet. Dat past niet in mijn systeem.
En waarom staan ze er dan niet? Omdat mijn lijst van ‘te maken dingen’ zo lang is. En omdat koken zo leuk kan zijn. En dat ik dan wel eens de essentie uit het oog verlies.
Zoiets….
En toch wil ik in mijn weekplanning dolgraag die recepten wel kunnen tonen. En daarom zult u aankomende tijd wat meer ‘door-de-weekse’ recepten vinden.
Oh! En hoe onvergeeflijk zijn deze bruine ballen wel niet? Ik heb mezelf moeten weerhouden om niet uitgebreid met geknipte peterselie rond te strooien. Of een fijn gesneden rood pepertje. Want dat staat zoveel leuker.
Helemaal speciaal voor u heb ik het niet gedaan.
Het zweet staat nog steeds op mijn rug.
Dank voor uw geduld.
Gehaktballen maken volgens Es
Dit gebruik ik:
- 400 gram gehakt (rund of half om half)
- 2 sneetjes brood, zonder korst (wit of bruin)
- 100 milliliter melk of water
- 7 gram zout
- 1 theelepel witte peper
- 1/2 theelepel nootmuskaat (liefst vers)
- mespuntje kruidnagel (poeder)
Zo maak ik het:
- Leg de boterhammen in een kom en schenk er de melk (of water) over. Laat dit 10 minuten staan.
- Knijp de boterhammen (goed) uit.
- Meng het zout, peper, nootmuskaat en kruidnagel door de boterhammen.
- Doe het gehakt erbij en meng alles goed door elkaar tot het een samenhangend mengsel wordt.
- Maak er 4 ballen van.
- Bak ze in een mengsel van boter en (olijf)olie rondom bruin.
- Ik maak in de pan er gelijk jus (klik hier om te lezen hoe) bij en laat ze daarin garen. Ongeveer 25 tot 30 minuten.






Geef een reactie