• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Budget / Nasi Goreng volgens Es

Budget Echt Eten Rijst Varkensvlees Wereldgerechten

Nasi Goreng volgens Es

Nasi.
Nasi goreng.
Gebakken rijst.
Witte rijst.

Het komt allemaal erg precies.
Nasi = rijst en goreng = gebakken.
Dus mensen die ‘nasi’ eten eten rijst.
En mensen die zeggen dat ze ‘nasi’ eten eten vaak ‘nasi goreng’.
Snapt u het nog?

En dan nog iets: Nasi goreng kan domweg niet gemaakt worden van rijst die net gekookt is. Die is om gelijk te eten.
Serieus.

Nasi goreng wordt gemaakt van op zijn minst afgekoelde rijst. Het liefst van de dag ervoor, maar ok, in de ochtend koken en koud laten worden kan net. Nog even een paar uur in de koelkast?
Nog beter.

Het is vanaf nu dus ten strengste verboden om nasi goreng te maken van net gekookte rijst.
Afgesproken?

Rijst afgieten? Ik heb dat echt nog nooit gedaan. Twee vingerkootjes water op de rijst en dat is prima. Scheelt gas ook. Ook dat afgieten, dan doen we niet meer ok?
Afgesproken.

Ik kook de rijst in een stoompan speciaal voor de magnetron. Dat doe ik al jaren en vind het echt een uitvinding. Maar in een gewone pan kan het ook.

Neem voor 4 personen 300 gram rijst. Niet spoelen, doen we ook niet aan. Giet er 350 milliliter water op, leg er het deksel op en breng aan de kook. Zodra het water kookt direct het vuur op laag zetten. Deksel niet optillen.
Laat het 15 tot 20 minuten staan. Draai het vuur uit. En laat weer 10 minuten staan.

Klaar.

Voor deze nasi goreng heb ik 1 theelepel koenjit door het water geroerd. Ik vind dat gele zo feestelijk en zonnig staan, maar ja, dat ben ik. Witte rijst is ook goed.

Nasi Goreng volgens Es

Nasi Goreng volgens Es

Nasi Goreng volgens Es

Es
Nasi goreng zoals het hoort. Rijst van de dag(en) ervoor en opgebakken. Met een boemboe (bumbu) van allerlei kruiden en groenten.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesische
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram rijst Gekookt zoals hier boven of volgens de gebruiksaanwijzing
  • 2 schouderkarbonades ontdaan van bot en vlees in dunne reepjes gesneden (leg ze even een half uurtje in de vriezer, dan is het makkelijker snijden)
  • 2 grote uien fijn gehakt
  • 2 stelen bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook heel fijn gehakt
  • stukje trassi vingertop groot
  • 2 winterwortelen geraspt
  • 1/2 tot 1 eetlepel vissaus
  • half bosje lente ui in ringen gesneden
  • verse koriander grof gehakt
  • 4 eieren
  • zonnebloemolie om in te bakken

Instructies
 

  • Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem.
  • Bak de reepjes schouderkarbonade rondom bruin.
  • Fruit dan de uien en bleekselderij met de trassi bij het vlees tot de uien zacht zijn.
  • Voeg de knoflook en wortel toe en bak op zacht vuur nog 5 minuten mee.
  • Doe de koude rijst in de pan en zet het vuur hoog.
  • Bak de rijst, onder regelmatig roeren, tot alles door en door warm is.
  • Bak ondertussen 4 spiegeleieren en houd deze even warm.
  • Breng de rijst op smaak met de vissaus.
  • Schep de rijst op een bord, leg op ieder bord een spiegelei en garneer met de ringen lente ui en gehakte koriander.
  • Serveer direct.
  • Lekker met kimchi.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Tip: Ook heel goed met kimchi (al is dat Koreaans, maar dat mag gerust….)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Ook lekker:

  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Nasi goreng volgens Es
Gepost op
2015-03-05
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)


6 Reacties

« Congolese kip stoofpot met freekeh
Weekplanning maaltijden week 11 »

Reacties

  1. Es zegt

    16/03/2016 om 20:02

    En zo leer je iedere keer weer iets he! Vind het wel ontzettend leuk dat je zoveel kookt van mijn blog! X

  2. Eline zegt

    16/03/2016 om 15:27

    Nou… Het ging best aardig, maar een vingerTOP trassi is geen vingerKOOT, dus de trassi overheerste ietwat. ? Desalniettemin smaakte het best prima.
    Gado gado… Gut… Ik had het zelf kunnen verzinnen ;-), jammer dat ik dat niet had gedaan, inclusief lekkere pindasaus. Nou ja, volgende keer dan maar. 🙂

  3. Es zegt

    15/03/2016 om 18:44

    Haaaaa! Wat goed om te horen! You Go girl! ???
    En ik bak ook altijd extra groenten mee. Of eet het bij de gado gado!
    Eet smakelijk!

  4. Eline zegt

    15/03/2016 om 13:43

    Lol… Ik heb zojuist na jaaaaaaren aanklooien geleerd hoe je nasi goreng maakt! Ode aan Es 😉 (al mis ik dan wat verse groenten, die ik er dan zelf toch doe -biechte zij op-)
    Inmiddels kan ik wel normaal rijst koken en ook je tips over hoeveel rijst p.p hielp enorm. Dus niks geen gedoe meer met afgieten of teveel of te weinig rijst.
    Dus… Vanavond eten we nasi gorang. Met een normale hoeveelheid rijst, vooraf gekookt, afgekoeld en zonder af te gieten. Ben benieuwd of het gezin het opvalt….

  5. Es zegt

    05/03/2015 om 09:20

    Snelkookrijst is geen rijst. Voor de rest is iedere rijst prima. Maar niet die je gebruikt voor risotto of de zogenaamde paprijst.
    Dus basmati, pandan, jasmijn, Surinaamse of de rijst van het huismerk.

  6. Paul Oosten zegt

    05/03/2015 om 07:58

    Kun je niet even vertellen welke rijst je dan ook gebruikt. Er is o.a. snelkookrijst, gebroken rijst, Surinaamse rijst, basmati, …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}