Nasi.
Nasi goreng.
Gebakken rijst.
Witte rijst.
Het komt allemaal erg precies.
Nasi = rijst en goreng = gebakken.
Dus mensen die ‘nasi’ eten eten rijst.
En mensen die zeggen dat ze ‘nasi’ eten eten vaak ‘nasi goreng’.
Snapt u het nog?
En dan nog iets: Nasi goreng kan domweg niet gemaakt worden van rijst die net gekookt is. Die is om gelijk te eten.
Serieus.
Nasi goreng wordt gemaakt van op zijn minst afgekoelde rijst. Het liefst van de dag ervoor, maar ok, in de ochtend koken en koud laten worden kan net. Nog even een paar uur in de koelkast?
Nog beter.
Het is vanaf nu dus ten strengste verboden om nasi goreng te maken van net gekookte rijst.
Afgesproken?
Rijst afgieten? Ik heb dat echt nog nooit gedaan. Twee vingerkootjes water op de rijst en dat is prima. Scheelt gas ook. Ook dat afgieten, dan doen we niet meer ok?
Afgesproken.
Ik kook de rijst in een stoompan speciaal voor de magnetron. Dat doe ik al jaren en vind het echt een uitvinding. Maar in een gewone pan kan het ook.
Neem voor 4 personen 300 gram rijst. Niet spoelen, doen we ook niet aan. Giet er 350 milliliter water op, leg er het deksel op en breng aan de kook. Zodra het water kookt direct het vuur op laag zetten. Deksel niet optillen.
Laat het 15 tot 20 minuten staan. Draai het vuur uit. En laat weer 10 minuten staan.
Klaar.
Voor deze nasi goreng heb ik 1 theelepel koenjit door het water geroerd. Ik vind dat gele zo feestelijk en zonnig staan, maar ja, dat ben ik. Witte rijst is ook goed.
Nasi Goreng volgens Es

Nasi Goreng volgens Es
Ingrediënten
- 500 gram rijst Gekookt zoals hier boven of volgens de gebruiksaanwijzing
- 2 schouderkarbonades ontdaan van bot en vlees in dunne reepjes gesneden (leg ze even een half uurtje in de vriezer, dan is het makkelijker snijden)
- 2 grote uien fijn gehakt
- 2 stelen bleekselderij in kleine stukjes gesneden
- 2 tenen knoflook heel fijn gehakt
- stukje trassi vingertop groot
- 2 winterwortelen geraspt
- 1/2 tot 1 eetlepel vissaus
- half bosje lente ui in ringen gesneden
- verse koriander grof gehakt
- 4 eieren
- zonnebloemolie om in te bakken
Instructies
- Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een grote pan met dikke bodem.
- Bak de reepjes schouderkarbonade rondom bruin.
- Fruit dan de uien en bleekselderij met de trassi bij het vlees tot de uien zacht zijn.
- Voeg de knoflook en wortel toe en bak op zacht vuur nog 5 minuten mee.
- Doe de koude rijst in de pan en zet het vuur hoog.
- Bak de rijst, onder regelmatig roeren, tot alles door en door warm is.
- Bak ondertussen 4 spiegeleieren en houd deze even warm.
- Breng de rijst op smaak met de vissaus.
- Schep de rijst op een bord, leg op ieder bord een spiegelei en garneer met de ringen lente ui en gehakte koriander.
- Serveer direct.
- Lekker met kimchi.
Tip: Ook heel goed met kimchi (al is dat Koreaans, maar dat mag gerust….)
En zo leer je iedere keer weer iets he! Vind het wel ontzettend leuk dat je zoveel kookt van mijn blog! X
Nou… Het ging best aardig, maar een vingerTOP trassi is geen vingerKOOT, dus de trassi overheerste ietwat. ? Desalniettemin smaakte het best prima.
Gado gado… Gut… Ik had het zelf kunnen verzinnen ;-), jammer dat ik dat niet had gedaan, inclusief lekkere pindasaus. Nou ja, volgende keer dan maar. 🙂
Haaaaa! Wat goed om te horen! You Go girl! ???
En ik bak ook altijd extra groenten mee. Of eet het bij de gado gado!
Eet smakelijk!
Lol… Ik heb zojuist na jaaaaaaren aanklooien geleerd hoe je nasi goreng maakt! Ode aan Es 😉 (al mis ik dan wat verse groenten, die ik er dan zelf toch doe -biechte zij op-)
Inmiddels kan ik wel normaal rijst koken en ook je tips over hoeveel rijst p.p hielp enorm. Dus niks geen gedoe meer met afgieten of teveel of te weinig rijst.
Dus… Vanavond eten we nasi gorang. Met een normale hoeveelheid rijst, vooraf gekookt, afgekoeld en zonder af te gieten. Ben benieuwd of het gezin het opvalt….
Snelkookrijst is geen rijst. Voor de rest is iedere rijst prima. Maar niet die je gebruikt voor risotto of de zogenaamde paprijst.
Dus basmati, pandan, jasmijn, Surinaamse of de rijst van het huismerk.
Kun je niet even vertellen welke rijst je dan ook gebruikt. Er is o.a. snelkookrijst, gebroken rijst, Surinaamse rijst, basmati, …