Jus.
Als kind was ik er dol op. Omdat we dat eigenlijk nooit kregen…. Mijn oma (hoe goed ze ook kon koken, smolt gewoon een pakje boter)
In mijn fantasie drink ik alleen jus uit een kommetje. Als kind he?
Echte jus, niet gesmolten boter….
En toen ging ik koken.
En dat maken van de jus was nog helemaal niet zo simpel voor mij. Wat mij vooral opviel is dat daar ook niet echt een recept voor gegeven wordt. Geen enkel kookboek rept maar één woord over dit goddelijke sausje!
Dikke jus. Daar hou ik van. Maar niet van die hele vette. Dan eet je nog heel de avond jus. Waterige jus is geen jus. En geen jus, dan wil ik geen stamppot of gekookte aardappelen.
Nee, verder ben ik niet moeilijk.
Na veel mislukte pogingen maak ik tegenwoordig de beste jus (vinden wij dan) van de wereld. En het is niet moeilijk. Het is gewoon een kwestie van ‘even weten’.
Recept van Es voor jus
Dit gebruik ik:
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 gram boter
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels ketchup (of BBQ saus/ gegrilde paprika saus)
- 1 bouillonblokje (rund, kip of groenten)
- 500 milliliter water
- Eventueel: harissa, gedroogde pepervlokken, vers gemalen peper
Zo maak ik het:
- Neem een grote koekenpan en smelt hierin de boter met de olijfolie.
- Zodra het schuim wegtrekt en de boter wat bruin begint te worden het vlees in de pan leggen.
- Vlees rondom bruin bakken op medium tot hoog vuur.
- Voeg dan een eetlepel bloem toe en roer dit door het olie-boter mengsel.
- Bak de bloem 2 tot 3 minuten mee, het mag wat aan de bruine kant bakken.
- Doe dan de ketchup, bouillonblokje en het water erbij.
- Laat alles aan de kook komen, onder voortdurend roeren.
- Breng op smaak met harissa, pepervlokken en/ of peper.
- Wanneer het vlees wat langer nodig heeft om gaat te worden kan er af en toe wat water toegevoegd worden.
Nee, Paul. Dat doe ik gewoon met het vlees erin. 🙂
Ik mag toch aannemen dat het vlees uit de pan is gehaald voordat de bloem erin gaat?