• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Recept van Es voor jus

Echt Eten Sauzen

Recept van Es voor jus

Jus.
Als kind was ik er dol op. Omdat we dat eigenlijk nooit kregen…. Mijn oma (hoe goed ze ook kon koken, smolt gewoon een pakje boter)
In mijn fantasie drink ik alleen jus uit een kommetje. Als kind he?
Echte jus, niet gesmolten boter….

En toen ging ik koken.
En dat maken van de jus was nog helemaal niet zo simpel voor mij. Wat mij vooral opviel is dat daar ook niet echt een recept voor gegeven wordt. Geen enkel kookboek rept maar één woord over dit goddelijke sausje!

Dikke jus. Daar hou ik van. Maar niet van die hele vette. Dan eet je nog heel de avond jus. Waterige jus is geen jus. En geen jus, dan wil ik geen stamppot of gekookte aardappelen.
Nee, verder ben ik niet moeilijk.

Na veel mislukte pogingen maak ik tegenwoordig de beste jus (vinden wij dan) van de wereld. En het is niet moeilijk. Het is gewoon een kwestie van ‘even weten’.

Recept van Es voor jus

Recept van Es voor jus 

 
Dit gebruik ik:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels ketchup (of BBQ saus/ gegrilde paprika saus)
  • 1 bouillonblokje (rund, kip of groenten)
  • 500 milliliter water
  • Eventueel: harissa, gedroogde pepervlokken, vers gemalen peper

Zo maak ik het:

  • Neem een grote koekenpan en smelt hierin de boter met de olijfolie.
  • Zodra het schuim wegtrekt en de boter wat bruin begint te worden het vlees in de pan leggen.
  • Vlees rondom bruin bakken op medium tot hoog vuur.
  • Voeg dan een eetlepel bloem toe en roer dit door het olie-boter mengsel.
  • Bak de bloem 2 tot 3 minuten mee, het mag wat aan de bruine kant bakken.
  • Doe dan de ketchup, bouillonblokje en het water erbij.
  • Laat alles aan de kook komen, onder voortdurend roeren.
  • Breng op smaak met harissa, pepervlokken en/ of peper.
  • Wanneer het vlees wat langer nodig heeft om gaat te worden kan er af en toe wat water toegevoegd worden.

Ook lekker:

  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Recept van Es voor jus
Gepost op
2015-03-11
Gemiddelde waardering
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


2 Reacties

« Weekplanning maaltijden week 11
De Proefparade »

Reacties

  1. Es zegt

    14/03/2015 om 09:55

    Nee, Paul. Dat doe ik gewoon met het vlees erin. 🙂

  2. Paul Oosten zegt

    14/03/2015 om 09:28

    Ik mag toch aannemen dat het vlees uit de pan is gehaald voordat de bloem erin gaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}