Engeland.
Ben ik ook nog nooit geweest. En toch maak ik scones… Een typisch brits gebakje/ koekje/ broodje dat daar veel gegeten wordt. Met jam en clotted cream.
En door dat laatste is dit allemaal gekomen. Vorige week was ik in Amsterdam. Om het feest compleet te maken ging ik nog even langs Marks and Spencers. “Ze hebben er alleen een ‘food’ afdeling zei Didi nog. Alsof ik dat erg vind….
In de koelvitrine lagen pakes clotted cream.
Echte.
Uit Engeland, zeg maar.
En dat nam ik mee. En zo kwam ik op het idee om scones te maken.
Hoe het smaakte? De scones zelf houden het midden tussen koek en brood. Jam is jam. En die clotted cream? Het lijkt wat op boter en is heel goed voor je dieet. Dik worden kan niet.
Dat komt alleen maar door water en lucht.
*adem inhoudt*
Maar wees eerlijk? Ze staan fantastisch op tafel met Pasen.
Standaard scones recept
Dit heb ik gebruikt:
- 500 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 120 gram boter (koud)
- 50 gram kristalsuiker
- 275 milliliter melk
- 2 eetlepels extra melk om mee te bestrijken
Zo maak ik het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Meng de bloem, zout en bakpoeder in een grote kom.
- Snij de boter in kleine blokjes.
- Manier 1: Snij met twee mensen de boter in heel kleine stukjes door de bloem. Het moet lijken op grof zand.
- Manier 2: Pak de handmixer (met de gewone gardes) en klop met de gardes de bloem in kleine stukjes. Ook hier moet het op grof zand gaan lijken.
- Manier 3: Wrijf met héél koude handen de boter vlug door de bloem tot het op grof zand gaat lijken.
- Schenk de melk bij de bloem en boter. Roer eerst met een spatel of pollepel het deeg bij elkaar.
- Wanneer er al een groot stuk deeg in de kom is snel met je handen het laatste restje bloem erbij ‘plakken’. Kneden van dit deeg levert een taaie scone op. Dat willen we niet….
- Bestrooi het werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Druk het met handen vlug plat. Ongeveer 3 tot 4 centimeter dik.
- Steek met een scherpe uitsteker vormpjes uit het deeg. Dit kan rond, ovaal of vierkant zijn.
- Leg de scones op een bakplaat dat bekleed is met bakpapier.
- Bestrijk de scones met de 2 eetlepels melk.
- Zet de scones in de oven en bak ze in ongeveer 14 – 16 minuten goudbruin.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.
- Serveer ze nadat ze afgekoeld zijn. Natuurlijk met clotted cream (of gewoon geklopte slagroom) en jam.
Geef een reactie