De Culiperslunch.
Dat was een heel beleving. Een hele zaal vol met heerlijkheden. Nieuwe producten, trends, kookboeken en artikelen. Allemaal op het gebied van eten. Mijn hart ging er in ieder geval sneller van kloppen.
Het begon al goed met een cocktail. Dat het nog het nog maar net elf uur was, daar zat ik niet mee. Eenmaal aan onze ronde begonnen aten we her en der van alles. Thee met kaas (Beemster), sushi met kingkrab, hamburgers, kaasfondue (ooooh!), chocolade (veel), thee, brood en veel meer. Een dag bomvol inspiratie.
Waar ik vooral nieuwsgierig naar was, was de Ecuadoraanse chefkok Miguel Monar. In deze stand stonden heerlijke hapjes klaar. Ik heb ze bijna allemaal geproefd. (Op een bepaald moment moet je stoppen he?)
Dat ik me bijna een hernia heb getild aan de mega Foodybag, daar hoor je me niet over. Mijn fiets is ook nog aan het bijkomen, hij dankt u voor de aandacht.
En weet u hoe blij ik werd toen ik zag dat er een groot blik palm hart (groot én zwaar!) in zat? Ik heb eerst uitvoerig gezocht naar allerlei recepten. Uiteindelijk ben ik tot dit recept gekomen. Geïnspireerd op Zuid Amerika. Veel rundvlees en met een soort van chimichurri.
De palm harten zijn de jonge scheuten van palmbomen. Het is een delicatesse. Ze smaken een beetje romig.
Tegenwoordig zijn ze te koop in de betere gesorteerde supermarkt of delicatessen winkels. Ze zijn al voorgekookt dus kunnen ze gelijk gebruikt worden.
Enfin.
Ik maakte deze salade.
Pasta biefstuk salade met palm hart
Dit heb ik gebruikt (2 pers.):
- 150 gram penne (buisjes pasta)
- 1/2 komkommer, in kleine stukjes gesneden
- 10 cherry tomaatjes, in vieren gesnede
- 1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
- 4 – 5 palm harten, in schijfjes gesneden
- 1 grote ribeye of biefstuk (+/- 250 gram)
Voor de dressing:
- 100 milliliter olijfolie
- 45 milliliter limoensap
- 1/2 theelepel zout
- 1 bosje peterselie
- 1 verse rode peper
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 3 tenen knoflook
- 1 lenteui, fijn gesneden
Zo maak ik het:
- Kook de pasta gaar volgende de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
- Verhit een grillpan op hoog vuur.
- Bestrijk de ribey (of biefstuk) met olie en bestrooi met wat zout.
- Bak de ribeye in de gloeiend hete grillpan. Ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Wikkel hem in aluminiumfolie en laat even rusten.
- Vijzel (of in een bakje met mesjes) de olijfolie, limoensap, zout, peterselie, rode peper, tijm, knoflook en lenteui tot een dressing.
- Meng de afgekoelde pasta met de komkommer, tomaatjes, paprika en palm hart.
- Snij de ribeye (of biefstuk) in heel smalle repen.
- Schep de reepjes door de pastasalade.
- Besprenkel de salade met de dressing, naar smaak.
- Serveer op kamertemperatuur.
Geef een reactie