• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Recept Groningse eierballen

Echt Eten Ei gerechten Hapjes en Snacks Kerstrecepten Lunch Vegetarisch

Recept Groningse eierballen

Persoonlijk moet ik er niet meer aan denken. Om elf uur ’s avonds nog onder de douche te stappen.
Om vervolgens twee uren later me in het feestgedruis te storten.

Die tijd ligt al lang achter me.

Groningen.
Ik ben dol op die stad.
Al ben ik er in jaren niet meer geweest. Maar de happy hours in de Groote Griet kan ik me nog levendig herinneren. Zo’n grote pul bier voor 2 gulden geloof ik.
Ik heb heel vaak gewenst dat de bussen een toilet hadden.
Maar dat terzijde…..

Na wat bier wilde iedereen wel wat eten.
En Groningen staat bekend om zijn eierballen.
Een gekookt ei in een jasje van ragout. En dat in een paneerlaag.

Sommige aten hem ‘speciaal’, opengesneden en dan met mayo, ketchup en rauwe uitjes ertussen.
Ik hou van gewoon, zo. Gewoon.

Ook die had ik al eeuwen (ja, de jaren beginnen te tellen…) niet meer gegeten. Hier kun je ze niet vinden. Dus besloot ik ze zelf eens te gaan maken. En dat was op zijn zachts gezegd een uitdaging…

Enfin.

Drie weken later heb ik het dan toch zo gekregen zoals ik ze hebben wilde. Ragout niet te dun en niet te dik. En een goede paneerlaag. Want anders lopen ze leeg in de hete olie. Geen grapje kan ik u verzekeren.

Dit is het uiteindelijke recept dat werkt.

Recept Groningse eierballen

Recept Groningse eierballen

Recept Groningse eierballen

Es
Groningse eierballen recept. Deze met ragout en ei gevulde snack wordt gefrituurd en is vegetarisch. Budgetvriendelijk recept.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 6 min
Totale tijd 1 uur 6 min
Gang Snacks :: Hapjes
Keuken Hollandse
Porties 4 eieren

Ingrediënten
  

  • 50 gram boter
  • 70 gram bloem
  • 5 gram kerrie poeder ik gebruikte vadouvan
  • 1 bouillonblokje groenten, eventueel kip
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 gekookte eieren gepeld

Instructies
 

  • Smelt de boter in een pan, maar laat niet bruin worden.
  • Voeg de bloem, kerrie poeder, verkruimeld bouillonblokje, zout en witte peper toe.
  • Bak dit alles 2 tot 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg dan in één keer de melk en het water toe.
  • Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Ga door tot de ragout dik is en gaar. (Dit kun je proeven, bloem die niet gaar is smaakt wat zoetig.)
  • Roer de gedroogde peterselie en citroensap erdoor.
  • Doe de ragout in een bakje en laat goed afkoelen.
  • Eierbal maken en paneren:
  • Zet drie borden klaar: 1 met bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met paneermeel/ panko.
  • Verdeel de ragout in vier gelijke porties.
  • Neem een gekookt ei en rol deze even door de bloem.
  • Met natte handen de ragout om het ei heen boetseren (Ja, dat is nogal een klusje, maar er komt handigheid in!)
  • Haal het ei met de ragout door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel/ panko.
  • Voor de zekerheid zou een extra laag met ei en paneermeel kunnen. Zorg er in ieder geval voor dat er een ruime paneerlaag om ragout zit.
  • Frituren:
  • Verwarm de olie toto 180 graden Celsius.
  • Frituur de eierballen in 4 tot 6 minuten goudbruin en warm.
  • Serveer direct.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

 

Ook lekker:

  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Recept Groningse eierballen
Gepost op
2015-04-14
Gemiddelde waardering
41star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)


8 Reacties

« Weekplanning maaltijden week 16
Koffie banaan chocolade ontbijt muffin »

Reacties

  1. Es zegt

    11/06/2016 om 14:58

    Hi Rish! Sommige dingen móeten gewoon af en toe gegeten worden he? Uit sentiment. En leuk dat je zo enthousiast erover bent! Dank voor je reactie!

  2. Rish zegt

    11/06/2016 om 14:56

    Hi Es’ ,

    Zo supercool dat je dit heb gepost! Voor mij ook te lang geleden (5 jaar) dat ik hem at en ga hem zeker uitproberen!!!

  3. Es zegt

    14/04/2015 om 13:55

    Ha Paul!
    Wat leuk dat je reageert! Ik ben namelijk op die site uitgekomen in mijn zoektocht! Maar was de link weer kwijt….. (Story of my life…)

    En nu mag ik me dus wel gaan schamen als Drentse met Groninger vader…. Verwesterd, laten we het daarop houden?
    😉

    PS Ik wist niet dat je uit Groningen kwam!

  4. Paul zegt

    14/04/2015 om 13:40

    Ik voel m’n roots! https://groninganus.wordpress.com/2007/06/10/groningse-of-groninger-dat-is-de-kwestie/

  5. Es zegt

    14/04/2015 om 13:12

    Het is best een hele hap, echt van dat eten dat je na flink pimpelen eet…. Maar ook zo is het heerlijk.
    En het is ook leuk als vega gerecht met een salade ofzo.
    Ik ben benieuwd wat wat je ervan vind!

  6. alexa zegt

    14/04/2015 om 12:08

    ik ken dit echt helemaal niet en ben nu best benieuwd heo het smaakt haha

  7. Es zegt

    14/04/2015 om 10:10

    Kijk! Dat is nog eens een compliment! 🙂

  8. Kim zegt

    14/04/2015 om 08:52

    Yes. Hier worden wij als Groningers blij van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}