Bijzondere producten. Die krijg ik wel eens opgestuurd.
Iedere keer vind ik dat een feestje. Want ik kan dan weer eens iets anders bedenken. En dat op mijn blog zetten.
Zo werkt dat.
Afgelopen week had ik verschrikkelijk veel zin in gerookte makreel. Vroeger at ik dat met mijn oma. Met witte rijst, tomaat, komkommer en sambal. Eigenlijk een soort van fastfood. Want het is zo klaar. Alleen even de rijst koken.
Of, zoals dat hier gaat, even opwarmen. Want er is altijd nog wel een restje rijst.
Maar in een pakket zaten deze rijst noedels. Of ‘rice sticks’ zoals het op het pakketje staat. Ze doen een beetje denken aan glas noedels. Maar deze worden niet doorzichtig en ze zijn iets dikker. Voor wat meer ‘beet’.
Ik besloot een salade er van te maken. Een beetje zoals met mijn oma, maar dan wel weer anders. Als dressing besloot ik een wat meer Thaise smaak aan te houden. Deze salade zal straks in de zomer nog vaak op tafel komen staan!
Rijst noedels makreel salade recept
Dit heb ik gebruikt (2 pers.):
- 250 gram rijst noedels (hier noemen ze het sticks)
- een kleine komkommer, in kleine stukjes gesneden
- 150 gram tomaten, in kleine bokjes gesneden
- 1 gerookte makreel, ontdaan van graten en vel, in stukjes
Voor de dressing;
- 3 verse rode pepers, in ringen gesneden
- 3 tenen knoflook
- 4 eetlepels (mango) azijn
- 1 eetlepel suiker
- 60 milliliter vissaus
- 90 milliliter zonnebloemolie
- 90 milliliter limoensap
Zo maak ik het:
- Breng een pan met water aan de kook. Of kook water in de waterkoker.
- Leg de noedels in een kom en schenk er het hete water over.
- Laat de noedels 8 minuten weken tot ze zacht zijn.
- Stort de noedels in een zeef en laat ze uitlekken.
- Doe de knoflook, (mango) azijn, suiker, vissaus, olie en limoensap in een kan.
- Pureer alles met de staafmixer.
- Voeg de rode peper ringen toe en roer even door.
- Meng de komkommer en tomaten met de rijst noedels.
- Verdeel de salade over twee borden en schik de makreel erover.
- Schenk, naar smaak (want het is pittig) de dressing erover.
- Serveer direct.
[…] Vrijdag: Rijstnoedels met makreel, tomaat en komkommer […]