Helend.
Dat vind ik aan bakken.
Uitgebreid je deeg kneden. Wachtend op het resultaat terwijl er heerlijke geuren uit de oven komen.
Bladerdeeg wekt bij mij een soort van luxe gevoel op. Dat rijke deeg waarbij ieder laagje knispert tussen je tanden. (Dat heel je schoot en decolleté ook onder de kruimels zitten. Dáár hebben we even niet over….)
Echt, serieus bladerdeeg is een hele klus. En daar heb ik niet altijd even veel zin in.
Ja, niets menselijks is mij vreemd.
Dit deeg is sneller maar doet niet onder voor bladerdeeg. En het is zo veelzijdig! Voor hartige taart. Broodjes of om een stoofpot mee af te dekken en in de oven te zetten.
Ik maak vaak een dubbele portie en vries het in. Altijd handig om in de vriezer te hebben.
En hiermee start ik een nieuwe categorie. Basis-recepten met vervolg recepten.
Bladerdeeg recept snelle manier
Dit gebruik ik:
- 300 gram bloem (extra voor het uitrollen)
- 1/2 theelepel zout (geen grof zout)
- 15 milliliter (olijf)olie
- kleine halve theelepel bakpoeder (geen baksoda)
- 175 gram koude roomboter in heel kleine blokjes gesneden
- 100 gram water
- 50 gram melk
Zo maak ik het:
- Meng de bloem, zout, olie en bakpoeder in een grote kom.
- Roer alles goed door elkaar. Met handen of een pollepel.
- Voeg alle blokjes boter toe. Schud ze goed door de bloem.
- Schenk het water en de melk erbij.
- Duw nu met koele (liefst koude) handen alles bij elkaar. Het moet een beetje op deeg lijken. Maar zorg ervoor dat de blokjes boter (een beetje) intact blijven.
- Zet de kom een half uur in de koelkast.
- Strooi wat (flink wat) bloem op het werkvlak.
- Leg het deeg op het werkvlak. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met wat bloem.
- Rol het deeg nu uit tot een rechthoekige lap. Ongeveer 20 cm bij 40 cm.
- Vouw nu de zijkanten (de deeglap is met de langste kant onder/ boven.) naar binnen. Vouw het deeg als het ware in drieën.
- Leg het deeg in de koelkast voor 30 minuten.
- Bestrooi het werkvlak weer met bloem.
- Leg het deeg erop. Met de ‘open kant’ naar de zijkanten.
- Bestrooi met bloem en rol weer uit tot een lap van 20 bij 40 centimeter.
- Vouw het deeg weer op in drieën.
- Laat het deeg weer een 30 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal nog één keer het uitrollen en opvouwen. (eventueel nog eens herhalen voor extra fijn deeg, maar niet verplicht)
- Het deeg is nu klaar voor gebruik.
Maar kan op dit moment prima ingevroren worden.
Ik verdeel het deeg in tweeën en vries het in.






[…] Es-factory: Bladerdeeg recept snelle manier. […]