Jammer genoeg heb ik van afgelopen keer niet heel veel foto’s kunnen maken van de week met wereldgerechten.
Maar dit brood heb ik afgelopen weken al een paar keer gebakken. Het brood is superzacht van binnen. En de korst is bros. Bijna koek-achtig. En het recept is echt heel simpel.
Het rijst niet zo hard als ‘gewoon’ brood. Dat komt omdat het vrij zwaar deeg is.
Wij aten dit met een stoofschotel. Natuurlijk ook uit Macedonië. Maar schroom niet om dit brood bij soep te serveren. Of, zoals ik doe, gewoon te bakken en als ontbijt te eten. Ik laat dan wel de lente ui eruit.
Brood recept Macedonië Pogacha
Dit gebruik ik:
- 400 gram bloem
- 7 gram gist (is 1 zakje)
- 125 gram creme fraiche
- 150 gram melk
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 7 gram zout
- 1/2 bosje lente-ui, in dunne ringen gesneden
Zo maak ik het:
- Meng de bloem met de gist en het suiker.
- Voeg de creme fraiche, melk, zout en het ei toe.
- Kneed er een soepel deeg van. Wanneer het iets te droog is: voeg wat melk toe. Wanneer het iets te veel plakt: voeg wat bloem toe. Kneed het deeg zeker 10 minuten met je handen. In de machine een minuut of 6.
- Meng als laatste de gesneden lente-ui door het deeg.
- Leg het deeg in een kom die ingevet is met wat olie. Dek het af met een doek of douchemuts. Laat het deeg 45 minuten rijzen. Het moet in volume verdubbeld zijn.
- Haal het deeg uit de kom en druk het plat.
- Bol het deeg nu op tot een groot rond brood.
- Leg het op een stuk bakpapier waar wat bloem op is gestrooid.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Laat het brood nu nog eens een half uur rijzen.
- Snij het brood met een scherp mes een aantal keren in op de bovenkant.
- Zet het in de oven en bak het in 25 tot 30 minuten gaar en bruin.
- Laat afkoelen op een rekje. (Als je kunt…..)






Ik hoop voor je dat er ergens nog een bekertje creme fraiche staat te niksen! En zaterdag komt de stoofschotel online die ‘er bij’ hoorde.
Hier hou ik van. Robuust, smaakvol en uit een land dat je een sprookjesgevoel geeft.
Heb ik niet nog een half bekertje crème fraiche staan dat aan het nixen is?
Ik geloof dat ik nog. Niet goed wakker was toen ik deze post schreef…. Het zout kan met de crème fraiche erbij.
Dankjewel voor je oplettendheid!
wanneer gaat de zout erbij?
Oeps! Dankjewel Laura. Ik heb het aangepast. Één zakje, 7 gram gist moet erin. Jij bent goed wakker! Hahaha 🙂
Hoeveel gist moet er in? Dit staat niet bij de ingredienten.