• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / Gerookte kip zelf maken

Basis-recepten Echt Eten Feestelijk Gevogelte Kerstrecepten Recepten Voorraad maken

Gerookte kip zelf maken

Fijne lijn.
Dat zit er tussen rustiek en gewoon pik zwart….

Die pik zwarte kipfilet. Het achtervolgd me nog steeds in mijn nachtmerries. En natuurlijk begon ik niet met éé of twee. Nee, gelijk een fiks aantal in die rookoven.

Mot erin. Vuur aan en wachten maar. Na een uurtje de buren vrolijk uitgerookt te hebben trok ik het deksel van de rookoven. En tadáá: Pik zwarte kipfilets lagen mij aan te loeren….

Nooit meer een poging gedaan. Tot een aantal weken geleden. Salade met gerookte kipfilet. Daar had ik zin in. En ik had behoefte aan een therapeutische sessie. Waarin ik mijn demonen kon verjagen. Die zwarte kipfilets.
Die mochten wel eens verdwijnen.

Dus maakte ik opnieuw pekel. Legde de kipfilets erin. En bedacht me dat heel hoog vuur misschien niet zo’n heel goed idee was geweest.

En zo geschiede. Met wat meer beleid. Én maar 3 kipfilets, maakte ik alsnog geslaagde gerookte kip.
De bereidingswijze en recept vind u hieronder.

Overigens heeft u niet perse een rookoven nodig. Een grote pan waarin een metalen rekje (van de magnetron) past is prima.

Leg dan wat aluminiumfolie op de bodem. Leg daar het rookmot op. Daarover weer een laagje aluminiumfolie en de pan kan op het vuur.

Enfin.

Het recept.

Gerookte kip zelf maken

Gerookte kip zelf maken

Gerookte kip zelf maken

Gerookte kipfilet zelf maken

Gerookte kipfilet kun je prima zelf thuis maken. Het is handig om een rookoventje te hebben, maar een grote pan met een metalen rekje (bijvoorbeeld van de magnetron) kan ook prima! En zelf gemaakt is echt lekkerder dan uit plastic.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Afkoelen: 2 uren 1 d
Totale tijd 45 min
Gang Voorraad maken
Keuken Hollandse
Porties 3 kipfilets

Equipment

  • Rookoven

Ingrediënten
  

Nodig voor de pekel:

  • 1 liter water
  • 60 gram zout liefst grof zeezout, geen tafelzout met toevoegingen
  • 10 peperkorrels
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 2 tenen knoflook gekneusd

Instructies
 

Zo maak je pekel:

  • Doe alle ingrediënten in een pan.
  • Laat alles aan de kook komen.
  • Roer tot alle zout is opgelost.
  • Leg het deksel op de pan en zet het vuur uit.
  • Laat de pekel geheel afkoelen.

Zelf kipfilet roken (3 stuks):

  • Leg de kipfilet een nacht in de pekel.
  • Zet de pan met pekel en kipfilet in de koelkast.
  • Haal de kipfilet uit de pekel. Gooi de pekel weg.
  • Leg rookmot in de rookoven (of in een pan zoals hierboven staat beschreven)
  • Zet het rekje in de rookoven en leg hier de kipfilets op.
  • Plaat de rookoven op het vuur. Zet het vuur niet al te hoog.
  • Rook nu de kipfilet gaar in ongeveer 45 tot 60 minuten. Hij moet door en door gaar zijn.
  • Laat de kipfilet afkoelen.
  • Verpak de kipfilet en vries hem in wanneer hij niet gelijk gebruikt wordt.
Trefwoord kipfilet, pekel, pekel maken, pekelen, roken, rookoven, zelf maken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Ook lekker:

  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen
  • Snack dip met makreel #vetgoed
    Snack dip met makreel #vetgoed
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
    Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Gerookte kip zelf maken
Gepost op
2015-05-19
Voorbereidingstijd
24H0M
Kook tijd
0H30M
Totale tijd
24H30M
Gemiddelde waardering
2.51star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)


13 Reacties

« Weekplanning maaltijden week 21
Rabarber aardbeien jam recept »

Reacties

  1. Es zegt

    06/09/2016 om 11:09

    Hoi David,

    Wat leuk om te horen! En dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij dat te laten weten. Dat vind ik super leuk!

    Succes met experimenteren! ??

  2. DAVID zegt

    06/09/2016 om 11:08

    Ik heb dit recept ook eens geprobeerd en het resultaat is super !!!
    Geen dure rookoven nodig . Gewoon een pot en een rekje (van de magnetron oven) en zilverpapier.
    Gewoon geweldig!! Ik experimenteer verder…

    Groetjes David.

  3. Cecilia zegt

    21/06/2016 om 12:11

    Thanks! Dat wordt het dus een combinatie van stomen en roken 😉

  4. Es zegt

    21/06/2016 om 09:48

    Hi! Ja. Gewoon een half uurtje weken in water. En vragen staat vrij. ??

  5. Cecilia zegt

    21/06/2016 om 09:47

    Hai,

    nog even een vraagje. Je hebt het over voorgeweekte houtsnippers. Hoe doe je dat? Ik zag wel een pot houtsnippers voor de BBQ staan bij de supermarkt. Die gewoon een tijdje in het water leggen? Ja, ja… ik ben een beginner haha.

  6. Cecilia zegt

    14/06/2016 om 19:56

    Dank je, ik zal het zeker proberen!

  7. Es zegt

    11/06/2016 om 11:05

    Hoi Cecilia,
    Zoveel mensen zoveel manieren. Maar ik zou zelf nooit de kipfilet voorgaren, laat staan in de magnetron, want dan krijg je dus heel erg droge kipfilet. Pekelen helpt om de kip sappig te houden, dus dat zou ik sowieso doen. En als je langer rookt is er ook meer mot nodig. Ik gebruik overigens geen mot maar (voorgeweekte) houtsnippers. Misschien kun je het toch eens met mijn manier proberen?
    (En sorry voor de late reactie, ik zat in Denemarken!)

  8. Cecilia zegt

    09/06/2016 om 19:44

    Ik heb net mijn eerste kipfilet gerookt in mijn zojuist aangeschafte Camaron rookoven. In de omschrijving staat dat je de kipfilet (en ander vlees) eerst moet garen en dan 8-10 minuten roken. Ik heb de kip in de magnetron gegaard en 10 minuten gerookt. De rooksmaak is heerlijk, maar de kip is wel droog en taai geworden door de magnetron. Ik heb 1,5 eetlepel rookmot erin gedaan. Als je langer rookt, moet je er dan meer mot in doen?

  9. Es zegt

    19/05/2015 om 16:36

    Leuk! En het is echt niet moeilijk. En ik vind het zelf eigenlijk nog lekkerder dan uit de winkel. Maar dat zal wel tussen mijn oren zitten…. 🙂

  10. Maaike zegt

    19/05/2015 om 12:45

    Gaaf om een keer te proberen!

  11. Es zegt

    19/05/2015 om 09:44

    Ja! Heerlijk in de salade. Maar ook in heel dunne plakjes op brood. En buiten dat er geen suiker inzit, zijn deze ook nog eens stukken goedkoper. En je kunt ze prima invriezen!

  12. Karen zegt

    19/05/2015 om 09:21

    Ik koop ze wel eens kant en klaar (heerlijk voor in de salade), maar dit is dan wel echt een betere optie want in die kant en klare zit suiker! Dank voor het recept Es!

Trackbacks

  1. Op tafel #1 | Een Potje Koken schreef:
    10/01/2016 om 12:54

    […] Omdat mijn zusje zwanger is, was rosé gebakken vlees geen optie. De kip rookte ik zelf, naar dit onovertroffen recept van de geweldige Esmee. Het viel goed in de smaak. Hoofdgerecht was biefstuk stroganoff en konijn […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}