Fijne lijn.
Dat zit er tussen rustiek en gewoon pik zwart….
Die pik zwarte kipfilet. Het achtervolgd me nog steeds in mijn nachtmerries. En natuurlijk begon ik niet met éé of twee. Nee, gelijk een fiks aantal in die rookoven.
Mot erin. Vuur aan en wachten maar. Na een uurtje de buren vrolijk uitgerookt te hebben trok ik het deksel van de rookoven. En tadáá: Pik zwarte kipfilets lagen mij aan te loeren….
Nooit meer een poging gedaan. Tot een aantal weken geleden. Salade met gerookte kipfilet. Daar had ik zin in. En ik had behoefte aan een therapeutische sessie. Waarin ik mijn demonen kon verjagen. Die zwarte kipfilets.
Die mochten wel eens verdwijnen.
Dus maakte ik opnieuw pekel. Legde de kipfilets erin. En bedacht me dat heel hoog vuur misschien niet zo’n heel goed idee was geweest.
En zo geschiede. Met wat meer beleid. Én maar 3 kipfilets, maakte ik alsnog geslaagde gerookte kip.
De bereidingswijze en recept vind u hieronder.
Overigens heeft u niet perse een rookoven nodig. Een grote pan waarin een metalen rekje (van de magnetron) past is prima.
Leg dan wat aluminiumfolie op de bodem. Leg daar het rookmot op. Daarover weer een laagje aluminiumfolie en de pan kan op het vuur.
Enfin.
Het recept.
Gerookte kip zelf maken

Gerookte kipfilet zelf maken
Equipment
- Rookoven
Ingrediënten
Nodig voor de pekel:
- 1 liter water
- 60 gram zout liefst grof zeezout, geen tafelzout met toevoegingen
- 10 peperkorrels
- 1 theelepel komijnzaadjes
- 2 tenen knoflook gekneusd
Instructies
Zo maak je pekel:
- Doe alle ingrediënten in een pan.
- Laat alles aan de kook komen.
- Roer tot alle zout is opgelost.
- Leg het deksel op de pan en zet het vuur uit.
- Laat de pekel geheel afkoelen.
Zelf kipfilet roken (3 stuks):
- Leg de kipfilet een nacht in de pekel.
- Zet de pan met pekel en kipfilet in de koelkast.
- Haal de kipfilet uit de pekel. Gooi de pekel weg.
- Leg rookmot in de rookoven (of in een pan zoals hierboven staat beschreven)
- Zet het rekje in de rookoven en leg hier de kipfilets op.
- Plaat de rookoven op het vuur. Zet het vuur niet al te hoog.
- Rook nu de kipfilet gaar in ongeveer 45 tot 60 minuten. Hij moet door en door gaar zijn.
- Laat de kipfilet afkoelen.
- Verpak de kipfilet en vries hem in wanneer hij niet gelijk gebruikt wordt.






Hoi David,
Wat leuk om te horen! En dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij dat te laten weten. Dat vind ik super leuk!
Succes met experimenteren! ??
Ik heb dit recept ook eens geprobeerd en het resultaat is super !!!
Geen dure rookoven nodig . Gewoon een pot en een rekje (van de magnetron oven) en zilverpapier.
Gewoon geweldig!! Ik experimenteer verder…
Groetjes David.
Thanks! Dat wordt het dus een combinatie van stomen en roken 😉
Hi! Ja. Gewoon een half uurtje weken in water. En vragen staat vrij. ??
Hai,
nog even een vraagje. Je hebt het over voorgeweekte houtsnippers. Hoe doe je dat? Ik zag wel een pot houtsnippers voor de BBQ staan bij de supermarkt. Die gewoon een tijdje in het water leggen? Ja, ja… ik ben een beginner haha.
Dank je, ik zal het zeker proberen!
Hoi Cecilia,
Zoveel mensen zoveel manieren. Maar ik zou zelf nooit de kipfilet voorgaren, laat staan in de magnetron, want dan krijg je dus heel erg droge kipfilet. Pekelen helpt om de kip sappig te houden, dus dat zou ik sowieso doen. En als je langer rookt is er ook meer mot nodig. Ik gebruik overigens geen mot maar (voorgeweekte) houtsnippers. Misschien kun je het toch eens met mijn manier proberen?
(En sorry voor de late reactie, ik zat in Denemarken!)
Ik heb net mijn eerste kipfilet gerookt in mijn zojuist aangeschafte Camaron rookoven. In de omschrijving staat dat je de kipfilet (en ander vlees) eerst moet garen en dan 8-10 minuten roken. Ik heb de kip in de magnetron gegaard en 10 minuten gerookt. De rooksmaak is heerlijk, maar de kip is wel droog en taai geworden door de magnetron. Ik heb 1,5 eetlepel rookmot erin gedaan. Als je langer rookt, moet je er dan meer mot in doen?
Leuk! En het is echt niet moeilijk. En ik vind het zelf eigenlijk nog lekkerder dan uit de winkel. Maar dat zal wel tussen mijn oren zitten…. 🙂
Gaaf om een keer te proberen!
Ja! Heerlijk in de salade. Maar ook in heel dunne plakjes op brood. En buiten dat er geen suiker inzit, zijn deze ook nog eens stukken goedkoper. En je kunt ze prima invriezen!
Ik koop ze wel eens kant en klaar (heerlijk voor in de salade), maar dit is dan wel echt een betere optie want in die kant en klare zit suiker! Dank voor het recept Es!