Als klein kind wilde ik maar wat graag thuis blijven wanneer mijn ouders boodschappen gingen doen.
Waarom vraagt u zich af?
Nou, dan kon ik stiekem bakken. ‘Bikkelballen’. Balletjes van deeg en bloem en suiker. Keihard werden die in de oven.
Ik had nog nooit gehoord van rijsmiddelen, dat blijkt.
Ik wisselde dan ook vrij snel van mijn melktanden….
Eigenlijk levensgevaarlijk. Wij hadden namelijk een gasoven. Niet dat er ooit iets gebeurd is.
Maar pas later besefte ik me dat.
Ik denk dat ze dat bedoelen met ‘wijsheid komt met de jaren’.
Overigens heb ik ooit wel één van mijn vlechten afgebrand. Niet eens met mijn stiekem ‘bakkertje spelen’. Maar omdat ik in de fluitketel wilde kijken of het water al kookte.
Op de één of andere manier schoof één van mijn vlechten tussen de ketel en het fornuis. Rechtstreeks het vuur in. Mijn vlecht vatte vlam en ik liep maanden met ‘niet zulk heel lang haar’ rond….
Tegenwoordig is mijn oven elektrisch. Dat scheelt. En water kook ik in de waterkoker. Ook elektrisch.
En ja, ik kijk nog steeds graag of het water al kookt.
Enfin.
Ik ben dol op het bladerdeeg recept. Ik maakte dan nog eens hartige taartjes ermee. Met geitenkaas en paprika.
Hartig bladerdeeg geitenkaas paprika taartje
Dit heb ik gebruikt (6 stuks):
- 1/2 keer het basisrecept voor bladerdeeg
- 1 groene paprika, in repen gesneden
- 6 plakjes harde geitenkaas
- 1/2 theelepel gerookte paprika poeder (scherp of mild, naar smaak)
- verse zwarte peper uit de molen
- beetje olijfolie
Zo maak ik het:
- De oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.
- Rol het bladerdeeg uit. Ongeveer een 1/2 centimeter dik.
- Steek met een steker 6 rondjes uit. Of snij ze uit met een scherp mes.
- Beleg de rondjes deeg met een plakje geitenkaas.
- Schik er de repen paprika over.
- Bestrooi met de gerookte paprikapoeder.
- Maal er wat zwarte peper over.
- Bedruppel met wat olijfolie.
- Bak de taartjes in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer warm, lauw of op kamertemperatuur.

Geef een reactie