Een recept uit het boek Anatolië. Want de eerste keer dat ik ze maakte was het wel een heel plakkerig deeg. Dus heb ik wat meer bloem gebruikt. En dat ging prima.
Deze broodjes vonden wij het lekkerst wanneer ze nog wat warm zijn. Helemaal koud stolt de kaas. En kaas is nu eenmaal beter wanneer het gesmolten is. Is mijn mening.
Wij aten ze zo. Niet dat dat de bedoeling was, maar ja, op voordat ik er erg in had. Mocht u wel een paar overhouden? Dan kunt u ze prima invriezen. Laten ontdooien voor gebruik en even 10 minuten in een oven van 200 graden Celsius.
Enfin.
Het recept.

Aardappel kaas peper broodjes
Equipment
- Oven
- Kom
- Bakpapier
Ingrediënten
- 350 gram bloem eventueel iets extra wanneer het erg plakkerig is
- 4 gram gist
- 125 gram yoghurt
- 1 ei
- 75 gram boter
- 1 theelepel zout
- 4 aardappelen gekookt in zout water (of gebruik een restje)
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 2 theelepels chilivlokken
- 125 gram geraspte cheddar
- melk om de broodjes mee te bestrijken
- sesamzaadjes en/ of nigellazaadje
Instructies
- Kneed van de bloem, gist, yoghurt en ei een deeg.
- Voeg op het laatst het zout en blokje voor blokje de boter toe. Kneed door tot alle boter is opgenomen in het deeg. Mocht het erg plakkerig zijn, voeg dan nog wat bloem toe. Niet te veel.
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek deze af. Laat het deeg rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld.
- Prak de aardappelen grof met en vork.
- Meng de aardappelen met het zout, zwarte peper, chilivlokken en cheddar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in 8 stukken en bol ze op.
- Bestrooi het werkvlak met wat bloem.
- Rol een stuk deeg uit tot een cirkel van ongeveer 10 cm in doorsnede.
- Schep 1/8 deel van het aardappelmengsel in het midden van het broodje.
- Vouw het deeg om de vulling, zó dat er een halve maan ontstaat. Knijp de randen goed dicht.
- Ga zo door tot alle bolletjes deeg op zijn. Leg de broodjes op een bakblik bekleed met bakpapier.
- Bestrijk de broodjes met wat melk en bestrooi ze met de sesamzaadjes en/ of de nigellazaadjes.
- Bak de broodjes in de oven in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
Hi Marijke,
Ja hoor, dat kan natuurlijk ook prima!
Zou je het vulsel ook op een boterham kunnen leggen en dan afbakken ? Hier zijn ze nl. niet zo gek op “broodjes” .
Leuk Danielle! Ze zijn ook erg lekker! Veel plezier ermee!
Oh ja dit klinkt echt super lekker! Dit ga ik eens proberen te maken.