Murtabak. Martabak. Er gaat een hele geschiedenis aan vooraf. Het wordt werkelijk over heel de wereld gegeten. Van Azië tot India en van Saudi Arabië tot Thailand.
Ik heb er een wat simpeler recept van gemaakt. Wel pittig door de rode currypasta, maar daardoor ook geen gedoe met veel kruiden. Heerlijk bij soep, of als snack of lunch.
Ze vriezen trouwens prima in. Even in de magnetron op koekenpan weer opwarmen. En eet smakelijk!
Pittig gevuld platbrood Martabak

Pittig gevuld platbrood Martabak
Bartabak of murtabak. Een gevuld platbrood. Vulling kan variëren van vlees, kip of vegetarisch.
Ingrediënten
- Deeg:
- 600 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 125 gram water
- 125 gram melk
- 1 ei
- 100 milliliter gesmolten boter
- Nodig voor de vulling:
- 500 gram gehakt
- 1 kleine ui fijn gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij heel fijn gesneden
- 2 tenen knoflook door de pers of heel fijn gehakt
- 1 eetlepel vissaus
- 1 tot 2 eetlepels rode currypasta
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie om in te bakken
Instructies
- Deeg:
- Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg. Het mag niet meer plakken.
- Wikkel het deeg in een stuk vershoudfolie en laat het minimaal 3 uren rusten. Of leg het in de koelkast voor de volgende dag.
- Maak de vulling:
- Verhit de olie in een hapjespan.
- Bak de uien en bleekselderij aan tot ze glazig zijn.
- Doe het gehakt, knoflook, vissaus en currypasta ook in de pan en bak dit op redelijk hoog vuur gaar en bruin.
- Proef en breng alles eventueel op smaak met iets meer currypasta en/ of vissaus.
- Draai het vuur uit. Schep het gehaktmengsel in een grote kom en laat het goed afkoelen.
- De broodjes maken:
- Als de vulling goed is afgekoeld dan kunnen de 2 eieren erdoor geroerd worden. Zet het even aan de kant.
- Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Ze ongeveer 120 gram per stuk.
- Vorm er bolletjes van.
- Vet het aanrecht iets in met wat olie.
- Rol nu 1 bolletje deeg uit tot een grote ronde vorm.
- Schep er 2 eetlepels van de vulling op.
- Vouw nu de zijkant over de vulling. Doe dit ook met de andere zijkant.
- Vanaf de onderkant het deeg naar het midden vouwen. Druk ondertussen zoveel mogelijk lucht eruit.
- Vouw nu nog de bovenkant over de vulling. Zó dat er een vierkant pakketje ontstaat.
- Rol nu heel voorzichtig de martabak uit tot een rechthoekige vorm. Let op dat het deeg niet stuk gaat.
- Ga zo door tot alle 8 deegbolletjes op zijn.
- Verhit een koekenpan op het vuur, zonder olie of boter.
- Bak de martabaks in de koekenpan, op matig vuur.
- Per kant ongeveer 3 tot 5 minuten aan iedere kant goudbruin en gaar bakken.
- Serveer direct of vries ze in.
(Visited 95 times, 1 visits today)
Oh! Ik ga ens even kijken bij Jamie! En ze zijn ook snel te maken. En goed in te vriezen. Ik hou van zulke recepten. 🙂
Dat is altijd een goed teken wanneer je er honger van krijgt! Veel plezier ermee!
Ik heb zoiets eens bij Jamie Oliver gezien. Ideaal om snel te maken 😀
Oh wauw <3 hier krijg ik honger van… dit ga ik echt een keer maken!
Ik dacht al dat ik hem bij jou al eens voorbij had zien komen!
Ja dat is lekker!! Wij zagen het ooit op Masterchef Australië en Tom heeft het een keer voor dudefood dinsdag gemaakt….:) Yum!