Tofupedia koken met tofu
“Recap Monday”
Dat is een hippe naam. Vond mijn dochter. Dus vind u voortaan op maandag een verslag van van alles en nog wat. (Zolang het maar over eten gaat… hahaha)
Vorige week was ik in Amsterdam. In resaturant ‘Nine‘. Ik was daar op uitnodiging voor de lancering van Tofupedia. Een website die tofu (wij noemen het thuis altijd tahu of tahoe) weer in het zonnetje wil zetten. En uit de ‘geitenwollen’ sfeer van de veganisten wil halen.
Wat is tofu eigenlijk?
Tofu is een soort kaas. Gemaakt van sojamelk dus plantaardig. Doordat de bonen er niet meer inzitten is het licht verteerbaar. Het bevat erg weinig verzadigde vetten en koolhydraten. Maar tofu bevat wel veel eiwitten en vitamines zoals: Vitamine K, B, B2, B6, Niacine, foliumzuur en phantoteenzuur.
Hierdoor is het een perfecte vervanger voor vlees.
Ook niet heel onbelangrijk: Voor het maken van vlees is er 5 kilo aan plantaardig veevoer (soja) nodig. Dus wanneer je het zelf eet is dat stukken duurzamer.

Tofu van Pro la Terre
Ik ben wel van plan wat meer te experimenteren met tofu. Het heeft van zichzelf (op de gerookte tofu na) weinig smaak. Dus leent het zich uitstekend om er zelf allerlei smaak aan toe te voegen.

Tofupedia Koken met tofu
Wij eten het regelmatig. Maar misschien wel een beetje saai. Zoals mijn oma het maakte: gefrituurd met een beetje zout erover. En dan ‘hoort’ het bij de rijsttafel. Of door de sambal goreng boontjes. Ook dat doe ik wel eens. Maar verder dan dat ben ik nooit gekomen….
Onder leiding van Niven en NareshĀ (van Masterchef) gingen wij koken. (U wilt dat vast wel eens zien, een hele groep foodbloggers in de keuken. Met bijbehorende camera’s en andere apparatuur….)

Niven Kunz
De groep werd in 2 groepen verdeeld. Ik startte bij Niven. We maakten een gerecht met groene groenten, krab en gegrilde tofu. (Recept volgt). Ik heb heel veel kwarteleieren ervoor staan te pocheren. En natuurlijk op het moment dat iemand op mijn vingers keek ging het jammerlijk mis.
Zo gaat dat.

Naresh Ramdjas
Nadat we het gerecht staand aan het aanrecht hadden opgegeten gingen we naar de andere kant van de kookstudio. Daar gingen we koken met Naresh. Nou ja, koken… Naresh had het meeste zelf al klaar gemaakt. En in al zijn enthousiasme kookte hij ook de rest van de groenten in een grote pan.
Puntje bij paaltje stonden Simone en ik gezellig naast elkaar de boel te bakken. Tofu  met rode bieten, babywortels en balsamico-uiencompÓte. (Recept volgt)
Dit gerecht aten we in het restaurant op. Waar er nog gebakken aardappelen met tofu (duh) en tomatensaus en een salade werden geserveerd. Ik heb in ieder geval een onwijs leuke dag gehad.
Note: Ik was op uitnodiging bij dit event aanwezig. Ik ben niet verplicht om erover te schrijven. En alle meningen zijn die van mijzelf.
Geef een antwoord