Haring.
Liefhebbers en haters.
Ik ben de eerste. En gelukkig dochter ook!
Regelmatig haal ik er twee. Eén voor dochter en één voor mijzelf. Soms op een broodje, soms zo in stukjes met een vorkje en heel af en toe maak ik er iets speciaals mee.
En dan maak ik er bijvoorbeeld een taartje van.
Deze met roggebrood en een bieten-aardappelsalade. Een prima lunchgerecht. Of als voorgerecht. En nog makkelijker wanneer er wat gekookte aardappelen over zijn van de dag ervoor.
De mierikswortel en de rucola geven het net even wat meer pit.
En vis wordt nu eenmaal iets beter met iets ‘zuurs’ dus doe ik er wat augurk bij.
Ik heb deze in een ring ‘opgemaakt’ maar het kan ook gewoon op een bordje geschikt worden. Maar ja, ik vond het leuker staan. Maar voor de smaak maak het vrij weinig uit.
Haring bieten aardappel taartje
Dit heb ik gebruikt:
- 4 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel crème fraîche
- 1/2 theelepel witte peper
- 2 haringen, in blokjes gesneden
- 2 kleine gekookte bieten, in blokjes gesneden
- 1 theelepel mierikswortel
- 1/2 appel, in blokjes gesneden
- handje rucola, grof gehakt
- peper en zout, naar smaak
- 1 eetlepel heel fijn gesneden rauwe ui
- 2 stuks roggebrood (Steek er rondjes uit met een kookring of glas)
Zo maak ik het:
- Kook de aardappelblokjes in gezouten water gaar. Ongeveer 7 tot 10 minuten. (of gebruik een restje gekookte aardappelen)
- Giet de aardappelen af en meng er de mayonaise, crème fraîche en witte peper door.
- Laat afkoelen.
- Meng de bieten met de mierikswortel en appel. Breng eventueel nog iets op smaak met peper en zout.
- Roer de gehakte rucola door de aardappelblokjes.
- Maak een taartje door de aardappelblokjes op de rondjes roggebrood te leggen. Schep de bieten met appel erop. Leg de haring op de bieten en bestrooi met de fijn gehakte ui.
- Leg er eventueel nog wat fijn gesneden augurk op. Voor de liefhebber…
- Serveer direct.

Geef een antwoord