• Contact
  • Disclaimer
  • Cookiebeleid (EU)

Es' Factory

Eten. Zelf maken.

  • Home
  • Recepten
    • Budget
    • Brood
    • Groenten
    • Aardappelen
    • Lunch
    • Hapjes en Snacks
    • Wereldgerechten
    • Feestelijk
    • BBQ
    • Ei gerechten
    • Dranken :: Cocktails
    • Feestelijk
    • Fruit
    • Es goes Masterchef
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Hapjes en Snacks
    • Marinades
    • Kliekjes
    • Lamsvlees en Schapenvlees
    • Kaas
    • Ontbijt
  • Over Es
    • Projecten
    • Pumbaa
  • Weekmenu’s
Je bent hier: Home / Echt Eten / BBQ / Pittige tomatenjam recept

BBQ Echt Eten Groenten Marinades Sauzen Voorraad maken

Pittige tomatenjam recept

Uitspraken en woorden.
Die alleen in een bepaalde streek van Nederland voorkomen. Ik vind het lastig….

Zo heb ik in bijna alle provincies gewoond en dus ook heel wat uitspraken gehoord. En mezelf regelmatig voor schut gezet… Zoals alleen Es dan kan.

‘Pittig’. In:”wat een pittig kind”. Ik dacht direct dat ze dochter een opgewonden standje vonden.
Maar nee, pittig is in Noord Holland: leuk, schattig, zich goed gedragend zoiets… Nou daar sta je dan.
Nog neusvleugelend….

“Hedde ge vaart”. In Brabant vragen ze dan of je misschien heimwee hebt. In Drenthe bedoelen ze met ‘vaart’ dat je haast hebt. Kunt u zich voorstellen hoe ik naarstig naar mijn kleding keek op een verjaardagsfeest? Ik was gewoon bang dat ik eruit zag alsof ik direct weer wilde vertrekken. Maar nee, ze vroegen of ik heimwee had….

Enfin.

Pittig. En dat is in de zin van ‘peper heet/ scherp’. Een jam om de soep of saus mee op te pimpen. Maar ook heel goed op een cracker met roomkaas. Of schep een lepel door de dressing van de salade. Of marineer er een stuk vlees in. Deze jam kan alle kanten op.

Pittige tomatenjam recept

Pittige tomatenjam recept

Dit heb ik gebruikt:

  • 4 kleine trostomaten
  • 5 Spaanse peper, in grove stukken gesneden
  • 90 milliliter limoensap (vers of uit een flesje)
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 30 milliliter vissaus
  • 225 gram kristalsuiker

Zo maak ik het:

  • Pureer alle ingrediënten (zonder de suiker) met een staafmixer heel fijn.
  • Giet dit in een pan met dikke bodem en voeg de suiker toe.
  • Zet het vuur half hoog en breng alles aan de kook. Roer regelmatig.
  • Zodra alles kookt en de suiker is opgelost het vuur zachter zetten.
  • Onder af en toe goed roeren de jam in ongeveer 20 minuten inkoken.
  • Schep de jam in een brandschone pot. Sluit het deksel en laat afkoelen.
  • Bewaar de jam eenmaal aangebroken in de koelkast.

Ook lekker:

  • 9 snacks voor kerst om zelf te maken
    9 snacks voor kerst om zelf te maken
  • Rode bieten pasta zelf maken
    Rode bieten pasta zelf maken
  • Privacyverklaring
    Privacyverklaring
  • 11 groentegerechten voor het kerstdiner
    11 groentegerechten voor het kerstdiner
  • 9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk kerst ontbijt
    9 recepten voor een luxe feestelijk zelfgemaakt vrolijk…
  • Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
    Surf and Turf hamburger met krab - Vrijdag Visdag
  • Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel
    Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en…
  • Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
    Hapje recept haring in dille-roomsaus vrijdag visdag
  • Spaghetti met gerookte haring en citroen
    Spaghetti met gerookte haring en citroen

Deel dit op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Meer
  • Print
  • E-mail
  • Tumblr

Gerelateerd

Summary
recipe image
Recept naam
Pittige tomatenjam recept
Gepost op
2015-07-10
Voorbereidingstijd
0H10M
Kook tijd
0H20M
Totale tijd
0H30M
Gemiddelde waardering
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)


2 Reacties

« Miso soep recept
Kookboek Sterren van de hemel »

Reacties

  1. Es zegt

    12/07/2015 om 14:53

    Dat woord heb ik nog nooit gehoord! Wel ‘lui’ in de zin van moe in Brabant. Moest ik ook alweer aan wennen!
    En dank voor je compliment Nell! X

  2. Nell Nijssen zegt

    12/07/2015 om 14:30

    Vaart. Ik heb het nog steeds naar mijn Brabant. Intussen roep ik steeds vaker dat ik vàèke heb. Slaap dus. Maar met jouw lekkere recept voor pittige tomatenjam blijf ik wel wakker. Lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Welkom!

Welkom bij Es' Factory!
Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen. Lees verder…

Nieuwsbrief van Es ontvangen? Schrijf je in!

Es houdt ook niet van spam, dus we houden het netjes.

Abonnement op dit blog?

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2.872 andere abonnees

Budget!

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Ei rode biet salade met walnoten en bieslook

Categorieen

Bloglovin

Lid van:

mytastenld.com

FoodGawker

My foodgawker gallery

Op datum

Hapjes om niet te missen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Volg mij op Facebook

Volg mij op Facebook

Latest and greatest

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Spaghetti met gerookte haring en citroen

Snack dip met makreel #vetgoed

Snack dip met makreel #vetgoed

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Krokant gebakken schol met een stamppot van prei en aardappel

Peperkoek huisje zelf maken

Peperkoek huisje zelf maken een uitdaging

9 snacks voor kerst om zelf te maken

9 snacks voor kerst om zelf te maken

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}