Koken.
Ik kan daar maar niet genoeg van krijgen. Foto’s maken ook. Van alle gerechten die ik maak. En dan komt er een moment waarop de schijf van de laptop volloopt. En toen ik keek zag ik dat ik nog zoveel recepten niet heb geplaatst…
Dus werd het tijd om mijn schrift erbij te pakken en te gaan schrijven.
Vandaag een stoofpot met kip, worst en spek. En okra. Ik kocht die wel eens en wist dan niet zo goed wat ik er mee moest doen.
In deze stoofpot komen ze helemaal tot hun recht.
Ze binden namelijk de saus.
Een stoofpot met veel vlees, maar ook met veel groenten. En de roux die ervoor gebruikt wordt maakt de smaak extra rijk. De boter mag dan ook best bruin worden. Net zoals de bloem.
Creoolse gumbo recept

Creoolse Gumbo
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 250 gram gerookt spek in blokjes
- 4 kippenbouten in tweeën gedeeld
- 4 verse knoflook worstjes in stukjes gesneden
- 2 grote uien fijn gesnipperd
- 4 stengels bleekselderij in halve ringen gesneden
- 2 laurierbladeren
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- 1/ theelepel cayennepeper of meer naar smaak
- 2 groene paprika’s ontdaan van zaadlijsten en in blokjes gesneden
- 250 gram okra in ringen gesneden
- 750 milliliter water eventueel iets meer
- 1 bouillonblokje kip of groenten
- Eventueel ringetjes lente-ui om mee te garneren
Instructies
- Smelt in een kleine steelpan de boter tot hij bruin is.
- Voeg de bloem toe en laat dit 2 tot 3 minuten meebakken tot het bruin is.
- Haalde pan van het vuur en zet weg tot later gebruik.
- Neem een grote pan en voeg de spekjes toe. Bak deze even tot ze wat bakvet los laten.
- Voeg de kip, uien, bleekselderij en stukjes worst toe en bak deze even mee.
- Voeg dan de laurierbladeren, gedroogde tijm, cayennepeper, paprika’s, okra’s, water en bouillonblokje toe.
- Schep pasta boter/ bloem erbij. En roer goed.
- Laat alles aan de kook komen en blijf even roeren.
- Zet dan het vuur op zacht en laat alles in ongeveer 45 tot 50 minuten gaar worden. Roer wel af en toe.
- Mocht het iets de dik worden, voeg dan iets water toe.
- Serveer de gumbo met gekookte witte rijst. Garneer eventueel met lente-ui.






Geef een antwoord