EĆ©n keer per jaar houdt de Telegraaf de verkiezing “De Gouden Gehaktbal”. Iedereen kent wel het ultieme recept voor ‘de gehaktbal’. Of het nu van oma is, de buurvrouw of een culinaire gehaktbal van een (sterren) chef, voor iedereen is er wel die gehaktbal die je altijd wilt eten.
Nog leuker: Wanneer jij die oma, buurvrouw of (sterren) chef bent met dat recept!
Soms is het niet alleen de kruiden die de gehaktbal maken. Ook de manier waarop hij gemaakt wordt. Komt hij uit de oven? Snij je er gleuven in die je vol laat lopen met een fantastische jus? Sudder je hem uren? Of wordt hij juist kort en heet gebakken? Kneed je het gehakt lang? Of juist heel kort? Grof gehakt vlees of heel fijn gemalen?
Iedereen heeft zo zijn methodes om hem nog lekkerder te maken.
En het hoeft niet alleen maar ‘half om half’ gehakt te zijn. Kipgehakt, bison, kalkoen of zelfs vegetarisch. De mogelijkheden zijn oneindig! En er zijn leuke culinaire prijzen te winnen.
Daarom roept de Telegraaf iedereen met een gehaktbal recept op om mee te doen met deze verkiezing.
Hieronder een korte uitleg hoe het werkt:
Op 19 september zijn er voorrondes op diverse vestigingen van Keuken Kampioen in de regio.
Deelnemers komen met hun kant- en klare gehaktballen naar de Keuken Kampioen, waar ze hun gehaktballen (4 stuks) kunnen verwarmen middels een stoomoven.
Ter plaatse is een deskundige jury die de gehaktballen zullen beoordelen op een aantal criteria (sappigheid, smaak, vorm, etc.).
Finale: De nummers 1 en 2 per vestiging strijden op zondag 27 september tijdens āDe Markt van 1001 smakenā (een jaarlijks terugkerend culinair evenement) in het Food Center Amsterdam om de ere bokaal āDe Gouden Gehaktbal 2015ā.
De finale is bijzonder. Want ‘De Markt van 1001 smaken’ is anders nooit open voor het publiek, behalve op deze dag.
Enfin.
Om er alvast een beetje in te komen hier nog een recept voor gehaktballetjes van mij. Ik vind soms kleine gehaktballetjes lekkerder dan ƩƩn grote. Maar maak ze gerust groot. Ook goed!
De Gouden Gehaktbal 2015
Dit gebruik ik:
- 500 gram gehakt (half om half rund/varken)
- 2 witte boterhammen, zonder korst
- 75 milliliter melk of water
- 7 gram zout
- 1 eetlepel gedroogde ui-vlokken
- 1 theelepel witte peper
- 1/4 theelepel nootmuskaat
Voor de jus:
- 50 gram boter
- 1 eetlepel bloem
- 1 bouillonblokje
- 3 eetlepels BBQ saus
- 400 milliliter water
Zo maak ik het:
- Leg de boterhammen in een grote kom. Giet er de melk (of het water bij) en laat dit 10 minuten staan.
- Knijp de boterhammen uit en giet het overige melk (of water) weg.
- Voeg het gehakt, zout, gedroogde ui, peper en nootmuskaat toe.
- Kneed het gehakt nu goed. Het moet een homogene massa worden.
- Draai nu van het gehakt 8-10 kleine balletjes of 4-6 grotere
- Smelt de boter in een koekenpan tot het schuim weg begint te trekken.
- Leg de gehaktballen erin en braad ze op half hoog vuur rondom bruin.
- Zodra alle gehaktballen een goede kleur hebben de bloem toevoegen.
- Bak de bloem mee tot hij iets bruin ziet.
- Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de BBQ saus toe.
- Voeg in ƩƩn keer 400 milliliter koud water toe en roer goed. Roer net zolang tot alles aan de kook komt en begint in te dikken.
- Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan.
- Laat de gehaktballen ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes stoven in de jus.
- Voeg eventueel iets water toe wanneer de jus te dik wordt.
Note: Dit is een gesponsorde post voor de verkiezing van de Gouden Gehaktbal 2015. Alle meningen zijn wel van mijzelf. En het recept ook. Wilt u meer weten over sponsors dan kunt u hier mijn disclaimer lezen.






Dankjewel voor je leuke reactie Anna!
Ze zijn echt heerlijk! Al een paar keer gemaakt. Ook de jus is erg lekker
Ze zijn ook prima als snack. Maar dat vind ik al snel! hahahhaa
ooo wat een plaatje!! en hmm ik ga ze een keertje maken, klinkt te goed!!