Lemon curd. Iedereen kent dat wel.
Maar deze curd wordt gemaakt met frambozen. Minder zuur, maar toch fris.
Het is echt een heel super simpel recept. Het roeren terwijl het indikt is misschien nog wel het meeste werk.
Ik deed dit ‘au bain Marie’, maar ik weet dat ik de lemon curd gewoon in de pan maak. Maar op de één of andere manier voelde ik me zekerder om het op deze manier te doen.
Serveer de curd bij scones. Gebruik hem om een taart te vullen. Of gewoon op een witte boterham of een beschuitje. Ook een idee: een flinke schep door de yoghurt!
Op mijn FB pagina heeft iemand dit gemaakt met bramen. Ook dat is een succes! Iets zuurder dan de frambozen, dus heel fris zuur.
Veel plezier ermee!
Frambozen curd zelf maken recept
Een frisse niet al te zure curd gemaakt van frambozen. Heerlijk als zoet beleg op brood, bij scones of als vulling van taart.

Frambozen curd zelf maken recept
Ingrediënten
- 100 gram frambozen vers of diepvries
- 120 gram boter
- 110 gram suiker
- 2 eieren
Instructies
- Zet een pan met water op het vuur en laat het aan de kook komen.
- Doe de frambozen, boter en suiker in een kom die past op de pan met water. De bodem van de kom mag het water niet raken.
- Laat de boter smelten en de suiker oplossen op niet al te hoog vuur.
- Pureer nu alles met de staafmixer tot een gladde massa.
- Haal de kom van de pan met water.
- Klop in een apart kommetje de eieren los.
- Giet een paar flinke eetlepels van de frambozenpuree bij de eieren. Roer dit goed door.
- Voeg het eiermengsel bij de frambozenpuree. Mix met de staafmixer alles nog even goed door.
- Zet de kom weer op de pan met heet water.
- Laat de curd binden en indikken (+/- 10 minuten). Blijf steeds goed roeren.
- Eventueel kan de curd gezeefd worden.
- Schep de curd over in een brandschone pot en laat afkoelen.
- Gebruik de curd koud uit de koelkast.
Hoi Rosanne,
Ja hoor hij kan gerust enige tijd buiten de koelkast in de taart. En het kan zeker ook met aardbeien!
Veel plezier ermee!
Hoi,
Als ik dit als vulling wil gebruiken voor een bruidstaart, kan deze dan buiten de koelkast staan?
En kan het ook met aardbeien?
Ziet er heerlijk uit!
Hi Skye,
Ik vermoed dat het met alleen eigeel ook prima gaat lukken! Ik denk zelfs dat het rijker van smaak zal worden. Laat je het weten hoe het is gegaan?
Groetjes,
Es
Beste Es,
Dit klinkt heel lekker, ik hou van frambozen.
Werkt dit recept ook als ik alleen eigeel gebruik en niet de volledige eieren? (mogelijk dan met een derde ei om het gewicht gelijk te houden)
Ik hou eigeel over van de macarons en de ijsmachine is kapot.
Groetjes,
Skye
Hallo Lyana,
Dank voor je reactie. 🙂 Ik gebruik altijd gewone ongezouten roomboter. En als je de card wilt gebruiken in een taart dan zou ik eerst de taart bakken, dan doormidden snijden en de card tussen de lagen verdelen. Veel plezier met het recept!
Beste, Ik zou graag willen weten wat voor boter je het beste gebruikt in uw recept, gezouten of niet of nog andere?
Als ik deze curd of een andere smaak curd wil gebruiken in een taart is het dan zo dat ik deze mee bak in de oven met bijvoorbeeld fruit erop?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Lyana