Koken met een budget.
Soms vind ik dat gewoon leuk. Om meer inzicht te krijgen. Wat kost het nu precies? Wat koop je wel? Wat koop je niet? Levert het nu echt iets op om heel de stad rond te fietsen voor de aanbiedingen?
Ik deed al eens een budgetchallenge met Simone. Dat was dan wel een hele maand. Het bleek heel goed te kunnen. En ik hield nog iets over ook. Afgelopen week heb ik weer eens hetzelfde budget gesteld (€ 1, 50 per persoon voor de warme maaltijd) en gekeken of ik daar binnen kon blijven.
En hoe ik daar nu op kom?
Nou, Simyo vroeg zich af: Ben jij gelukkig met genoeg?
Het lijkt wel een trend te worden. Deze post van Marieke is wel een leuk stuk over de ‘Vrolijke Consuminderaars’.
Kruidenmix voor kip in budgetweek
Ik ben uitgegaan van mijn weekmenu dat iedere zondag op online komt. Want ik vind het leuk om afwisselend te koken. Maar wel budget vriendelijk. Voor deze keer heb ik het weekmenu van week 35 genomen. Met de boodschappenlijst kan ik direct voor heel de week inslaan.
Maandag: Groenten spiraal taart
Dinsdag: Rode bietjes, gekookte aardappelen en een ribkarbonade
Woensdag: Foe yong hai met witte rijst
Donderdag: Tagliatelle met kippenlevertjes met een groene salade
Vrijdag: Gumbo met witte rijst
Zaterdag: Tomaten stoofpot met lamsworstjes
Zondag: Gumbo met witte rijst (van vrijdag)
Ik heb al mijn bonnetjes bewaard en heb uitgerekend hoeveel de boodschappen voor deze week hebben gekost. Voor een deel van mijn stockvoorraad heb ik een standaard (ruim) bedrag genomen. De boodschappenlijst is hier te vinden. Ik heb voor heel de week de boodschappen gedaan. En wat heeft dat in totaal nu gekost voor het eten?
Hier het overzicht:
- Maandag: Kaas € 0,30. Courgette € 0,59. Winterwortel €0,20. Rode ui €0,20. Creme fraiche € 0,39. Geitenkaas €2,80. Stockvoorraad: €1,50. Totaal: € 5, 98
- Dinsdag: Rode bieten € 0,99. Aardappel € 0,75. Ribkarbonade € 3, 90. Stockvoorraad: € 1,00
Totaal: € 6, 64 - Woensdag: Kipfilet € 2,00. Eieren € 1, 13. Doperwten € 0, 50. Stockvoorraad: € 1, 50.
Totaal: € 5, 13 - Donderdag: Kippenlevertjes € 1, 90. Tagliatelle € 1, 27. Salie € 0, 50. Parmezaan (aldi) € 0, 75. Salade € 1, 00. Stockvoorraad: € 0, 50.
Totaal: € 5, 92 - Vrijdag: Spekblokjes € 1, 10. Kippenbouten € 4, 29. (Braad) worstjes € 2, 48. Bleekselderij € 0, 40. Paprika (stoplicht) € 0, 90. Okra € 2,00. Stockvoorraad: € 1, 50.
Totaal: € 12, 26 - Zaterdag: Gepelde tomaat € 0, 78. Lamsworstjes € 3, 50. Salami € 0, 50. Soepgroenten € 1, 00. Bleekselderij € 0, 10. Kikkererwten € 0, 59. Linzen € 0, 15. Doperwten € 0, 50. Stockvoorraad: € 1, 00.
Totaal: € 8, 12 - Zondag is kliekjes dag. En er is meer dan genoeg over!
Totaal van heel de week: € 44, 05. Voor 4 personen is dat over de hele week: € 11, 00 per persoon. Per maaltijd komt dat op € 1, 57 per persoon.
Ja, dat is dan toch 7 cent per persoon over het budget…. Maar dat lijkt misschien zo. De gerechten van zaterdag en zondag zijn ruim genoeg voor 6-8 personen. Wanneer ik dat doorbereken dan gaat er nog € 10, 09 vanaf. En tadáá! Ik ben ruim binnen het budget gebleven!
Ik vind het gewoon leuk om bewust te koken. Ook hier is het wel eens crisis geweest. En ik ben mij ervan bewust dat er nog veel mensen zijn die van een klein budget moeten rondkomen.
Er is alleen één ding waar ik geen concessies in maak: Eten. Ik vind gebakken rijst met knakworst geen optie voor het koken met een budget. Het moet gevarieerd zijn en het liefst boordevol met groenten zitten.
En de vraag: “Wordt jij gelukkig van genoeg?” Ik wel! Ik vind dat het een gevarieerd menu is met genoeg groenten. Wat laat ik om binnen het budget te blijven? Vaker vegetarisch eten. Dat scheelt echt.
En de tips hieronder.
Dus hier een aantal tips voor het koken met een klein budget:
- Koop groenten op de markt of bij een Turkse/ Marokkaanse supermarkt/ toko. Misschien is de komkommer niet helemaal recht, maar dat doet aan de smaak niks af.
- Plan vooruit.
Deze week ergens rijst met kip? Kook extra rijst en maak er nasi goreng van. Gekookte aardappelen? Kook wat extra en maak er gnocchi van. In mijn weekmenu’s is genoeg inspiratie te vinden. - Eet minder vlees.
Halve kilo gehakt gehaald voor 4 personen? Haal er gerust 100 gram vanaf. Vries het in. Na 4 keren dit te doen heb je gewoon weer genoeg voor een maaltijd. - Maak restjes op.
Hou één keer per week kliekjesdag. Hier thuis is het feest want iedereen mag kiezen wat ze willen eten. Verwerk restjes groenten in bijvoorbeeld enchilada. - Investeer in kruiden.
Die zijn in verhouding stukken goedkoper dan de mixen (of doosjes met maaltijden) uit de supermarkt.
En laat ik daar nu een prima recept voor hebben.
Kruidenmix voor geroosterde kip
Dit gebruik ik (genoeg voor meerdere kippen):
- 5 eetlepels (gerookte) paprikapoeder
- 1,5 eetlepel cayennepeper
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gedroogde marjoraan
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel fijn zout
- 1/2 eetlepel mosterdpoeder
- 1/2 eetlepel gemalen koriander
- 1/2 eetlepel gemalen zwarte peper
En natuurlijk een kip. Neem er één uit de diepvries van de supermarkt. Of koop er één bij de Turkse/ Marokkaanse winkel.
Zo maak je het:
- Verwarmde oven voor op 180 graden Celsius.
- Doe alle kruiden in een potje en schud even goed.
- Wrijf de kip aan de binnen- en buitenkant royaal in met de kruidenmix.
- Leg de kip in een ruime braadschaal.
- Zet de kip in de oven en rooster hem in 60 tot 70 minuten bruin en gaar. Om te kijken of de kip gaar is: Prik in het dikke gedeelte van de poot. Wanneer het vocht helder is dan is hij gaar. Is het nog iets roze, dan nog even in de oven laten doorgaren.
Note: Dit is een gesponsorde post. Alle meningen en het recept zijn, zoals gewoonlijk, van mijzelf.
Dankjewel Linda! Ja, en ik was ook nieuwsgierig wat ik nu precies kwijt was aan de wekelijkste maaltijdplanning. Viel me alles mee! 🙂
Leuk dat je ook deze challenge hebt gedaan. Grappig dat je ook een week je uitgaven hebt bijgehouden. Het recept klinkt erg goed.