Italianen en hun keuken.
Het verschilt niet veel van de Indonesische. Allebei even bevlogen wanneer het om ‘hun’ recepten gaat.
En dan maak ik de oversteek van ‘mijn keuken’ naar ‘hun keuken’. Dat is gevaarlijk….
In ieder recept lees ik dat je de aardappelen moet koken voor de gnocchi. Maar op een bepaald moment had ik aardappelen over en die heb ik gewoon gebruikt. Eten weggooien is zonde. En iedere keer gebakken aardappelen is ook niet leuk meer. Bijkomend voordeel: geen verbrande vingers!
Dit is een gewoon basis recept. Ik bak ze vaak in wat roomboter en eet ze dan met mayonaise. (Sorry, ik snap helemaal dat dat geheel on-Italiaans is!) Of in een ovenschotel met een tomatensaus met veel kaas. Het liefst ook nog wat mozzarella.
En soms maak ik ze omdat ik aardappelen over heb. Dan vries ik ze in voor een andere keer.
Enfin.
Het recept. (Overigens zijn ze ook prima zonder de Parmezaan)
Recept Parmezaan gnocchi zelf maken
Dit gebruik ik (4-6 pers.):
- 500 gram gekookte aardappelen, door een pureeknijper of geraspt op fijne rasp
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 groot ei
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel verse nootmuskaat, geraspt
- 120 tot 150 gram bloem + extra om het werkvlak met te bestrooien
Extra nodig: Een grote pan met water en flink wat zout.
Zo maak ik het:
- Zet de pan met water op het vuur en laat het aan de kook komen. Draai zodra het kookt het vuur iets zachter.
- Doe alle ingrediënten in een kom en mix vlug alles door elkaar tot er nét een bal is ontstaan. Kneed niet te lang.
- Is het deeg iets te plakkerig? Voeg dan beetje bij beetje iets bloem toe. Niet te veel bloem, dan wordt het te ‘melig’.
- Bestrooi het werkvlak ruim met bloem.
- Verdeel het deeg in 4 stukken.
- Neem 1 stuk van het deeg en rol het op het werkvlak uit tot een worst van ongeveer 1 centimeter dik.
- Snij met een scherp mes stukje van ongeveer 1,5 centimeter af.
- Kook de gnocchi in de pan met water.
- Zodra ze gaar zijn komen de gnocchi bovendrijven.
- Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een schaal.
- Ga zo door tot al het deeg gebruikt is.
- Gnocchi kan bewaard worden in de koelkast (3 dagen) of ingevroren worden.
Gisteren toevallig op Netflix ’the mind van een chef’ zitten kijken waarin David Chang (van Momofoku) van instant noodles gnocchi maakt. Briljant! En ook een beetje on-Italiaans. Haha…:)
Dank voor je compliment! Ik maak ze altijd zo. Niet met een vork nog ribbeltjes maken, dat is bij mij nooit en succes….
Wat een mooi plaatje! Tot nu toe pas 1 keer zelf gnocchi gemaakt, maar die zagen er lang niet zo mooi uit als deze 😀