Tijd voor een budget/ basis recept. Het zijn geen grootse gerechten. En ook niet Michelin ster waardig. Maar wel heel handig en snel voor doordeweekse dagen.
Eergisteren schreef ik al over de gehaktballetjes voor de Gouden Gehaktbal verkiezing van de Telegraaf. En daar had ik een stamppot bij gemaakt.
Ooit maakte ik al eens de stamppot van Kayotich Kitchen. Beet, potato and egg mash.
Ook heel goed. Met kerrie en mosterd. En in plaats van rauwe ui, gebakken ui. Overigens heeft Kay nog veel meer goede recepten. Dus mocht u tijd hebben, neem gerust een kijkje.
(En ja, u mag ‘zeuren’ dat het tijd wordt voor een Nederlands blog. Luv ya Kay! 🙂 )
Ik vind de kleur van deze stamppot fantastisch! Vooral op wat grijze en grauwe dagen is dit een feestje om te zien. En het is snel klaar. Aardappelen koken en de bietjes in de magnetron (of klein pannetje) opwarmen. Daarna alles door elkaar mengen. En klaar. Wij eten er het liefst kleine gehaktballetjes en een ei bij. Vaak gebruik ik gewoon mijn gehaktballen recept, maar maak er dan kleine balletjes van in plaats van grote.
Stamppot bietjes recept

Stamppot bietjes recept
Ingrediënten
- 1 kilo geschilde aardappelen
- 500 gram gare rode bieten in grove stukken gesneden
- 1/2 kleine ui heel fijn gesnipperd
- 100 milliliter melk
- 50 gram boter
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 1/2 theelepel vers geraspte nootmuskaat
- mespuntje kruidnagel poeder
Instructies
- Kook de aardappelen in (flink) gezouten water gaar in ongeveer 20 minuten.
- Verwarm ondertussen in een steelpan de melk met de boter, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagelpoeder.
- Doe de rode bieten in een schaal en verwarm ze in de magnetron tot ze heet zijn. (Of in een pannetje met weinig water)
- Giet de aardappelen af en laat ze 5 minuten uitdampen.
- Doe de melk met de gesmolten boter bij de aardappelen en stamp er een puree van. Dit mag wat aan de grove kant blijven eventueel.
- Roer de (hete) bieten en gesnipperde ui door de aardappelpuree.
- Serveer direct.
Eenvoudig maar heerlijk, vooral die bietjes stamppot🚞🚞🚅