Pesto. Salsa verde. Bumbu’s.
Overal op de wereld stampen ze kruiden fijn met allerlei toevoegingen.
Deze komt uit Zuid Amerika en is uitermate geschikt voor vlees en kip van de BBQ. Kruid het vlees of de kip van te voren niet te sterk. Deze chimichurri is al krachtig genoeg van zichzelf. Dus alleen een beetje zout en peper voordat het de BBQ op gaat is prima.
Overigens gebruik ik het niet alleen voor vlees en kip. Ik vind koude pasta salades er ook van opknappen. Of een beetje over een groene salade. Of over wat plakjes komkommer.
En ik zet de pot meestal gewoon op tafel, kan iedereen naar eigen smaak het toevoegen.
Het zal dan wel niet typisch Zuid Amerikaans zijn, maar goed.
Dit weekend hebben ze beloofd dat het weer prima is voor een BBQ. Dus maak gewoon een potje met deze kruidige dressing. Hij blijft zeker twee weken goed in de koelkast. Want ook wanneer het geen weer is voor de BBQ, dan is een stukje vlees of kip van de grillpan ook heel geschikt.
Zuid Amerika chimichurri recept
Dit gebruik ik:
- 45 milliliter limoensap (of eventueel citroensap)
- 100 milliliter olijfolie
- 1 bosje peterselie
- 1 verse rode peper
- 1/2 theelepel zout
- 3 tenen knoflook
- 1 lente-ui, fijn gesneden
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- eventueel extra zout en peper
Zo maak ik het:
- Stamp in de vijzel: de peterselie, rode peper, zout, knoflook, lente-ui en tijm fijn.
- Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie en het limoensap toe.
- Proef en breng op smaak met eventueel nog wat zout en vers gemalen zwarte peper.
Staafmixer:
- Doe alle ingrediënten in een hoge kom van de staafmixer.
- Mix met de staafmixer alles tot een dikke saus. Voeg eventueel iets olijfolie of limoensap toe wanneer het te dik is.
- Giet over in een (brand) schone pot en bewaar tot gebruik.
- Proef en breng eventueel nog op smaak met wat extra zout en vers gemalen peper.
In de koelkast is de chimmichurri tot twee weken houdbaar.






Geef een antwoord