Het werd tijd voor een echte pindasaus. De pindasaus die hier staat is ook goed. Maar is niet een originele. (En dat heb ik gehoord hoor!)
Dus maakte ik een tijd geleden samen met Simone (klik hier voor haar Papertravels) gado gado. Met echte pindasaus.
Gado gado is een groentenschotel. En het is een vrij vergeeflijk recept. Er kunnen veel groenten voor gebruikt worden. Persoonlijk vind ik dat komkommer en taugé niet mogen ontbreken. Maar het is geen gebod. Restjes groenten is ook een heel goede optie. En wat mij betreft wordt alles lekkerder met pindasaus.
In de zomer eten we dit regelmatig. Eventueel met wat rijst. Het liefst de plakrijst, in blokjes gesneden.
Indonesische groenten schotel gado gado
Dit heb ik gebruikt:
Allerlei soorten groenten. Zoals bloemkool, taugé, sperziebonen, broccoli, geraspte wortel, komkommer, kouseband etc. Kort geblancheerd. De groente mogen nog knapperig zijn.
Voor de pindasaus:
- 1 rode ui, fijn gesneden
- 3 tenen knoflook
- 1/2 theelepel trassi
- stukje sereh, in kleine ringetjes gesneden
- 2- 3 verse rode pepers, met of zonder zaadjes
- scheutje zonnebloemolie, om in te bakken
- 1/2 theelepel komijn (poeder)
- 1 theelepel koriander (gemalen)
- 400 milliliter water, misschien iets meer of minder
- 5 flinke eetlepels pindakaas met of zonder stukjes
- 1 el palmsuiker of bruine suiker
- 1 eetlepel ketjap (manis)
- 2 theelepels gedroogde chili vlokken
- 2 theelepels sambal (welke die je lekker vind)
- scheutje citroensap of limoensap
Zo maak ik het:
- Stamp in een vijzel (of maal het fijn in het bakje van de staafmixer ) de ui, knoflook, trassi, sereh en rode peper tot een pasta.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan.
- Bak de pasta op half hoog vuur aan tot het geurig ruikt.
- Voeg de komijn en koriander toe en bak dit twee minuten mee.
- Giet het water in de pan. (Eventueel kun je nu alles fijn mixen met de staafmixer voor een gladde pindasaus.)
- Schep de pindakaas in de pan en los deze op in het water op half hoog vuur.
- Voeg nu de palmsuiker (of bruine suiker), ketjap, chili vlokken, sambal en citroen (of limoen) sap toe.
- Proef en breng op smaak met eventueel meer suiker, ketjap, chili vlokken, sambal en of citroensap.
- Voor een iets dikkere saus: voeg wat meer pindakaas toe. Voor een iets dunnere saus: voeg iets water toe.
- Laat het vuur half hoog staan en roer goed.
- Wanneer er iets olie los laat van de pindasaus dan is hij klaar. (Er komt dan wat olie bovendrijven)
Geef een reactie