*onderstaande verhaal is niet, ik herhaal: níet, op waarheid gebaseerd*
Stel: Je hebt vind iemand leuk en je bent voorzichtig aan het daten geslagen. Het is allemaal nog zo pril dat je nog niet van plan bent om hem aan je ouders voor te stellen.
Dus zeer omslachtig worden de dates gepland. Sta je al bij de voordeur voordat de bel ingedrukt kan worden. En roep je snel “tot vanavond”.
En dan gaat het mis….
Date blijkt een kwartier eerder te komen.
Ouders verwachten bezoek. En ondertussen komt je opa ook nog onverwacht langs.
En opa besluit wel even in de tuin te gaan zitten. Want de bel gaat en je ouders verwachten ‘dat bezoek’.
En dan blijkt het ‘de date’ te zijn… Die ongemakkelijk door je moeder binnengelaten wordt. Je moeder die ook nog eens in haar allermalste kleding rondloopt omdat het zo warm is.
Hij stelt zich netjes voor. Moeder rent naar de keuken voor een handdoek, want hij blijkt allergisch te zijn voor katten. Dan wil ‘de date’ en zijn handen wassen. In de keuken, waar heel onhandig net niks is opgeruimd…
En dan spot hij ‘nog een meneer’ in de tuin (opa).
Heel even lijkt het erop alsof wij opa hebben verstopt voor de buitenwereld….
En dan kom je maar naar beneden en doet net alsof er niks aan de hand is. Dat het de normaalste zaak is dat wij opa verstoppen, het aanrecht een puinhoop is en dat je moeder altijd in zo’n flubber-broek met olifanten rondloopt.
Enfin.
Cake. Maar dan met minder calorieën. Daar houdt dochter tegenwoordig van. En hij was echt prima. Misschien nog wel beter dan ‘de echte’.
Recept yoghurt cake

Recept yoghurt cake
Ingrediënten
- 300 gram Griekse yoghurt
- 200 gram witte basterdsuiker
- 60 gram zonnebloemolie
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel sinaasappel essence kan vervangen worden door citroen essence
- 2 eieren
- 250 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder = 8 gram
- Extra nodig: springvorm 20 cm Ø poedersuiker om mee te bestuiven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Bekleed de bodem van de springvorm met een stuk bakpapier en vet de randen in met boter.
- Meng de bakpoeder met de bloem.
- Roer in een grote kom de Griekse yoghurt, basterdsuiker, zonnebloemolie, zout, sinaasappel essence en eieren door elkaar.
- Zeef de bloem er boven en roer alles met een pollepel tot een glad beslag.
- Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de vorm in de oven.
- Bak de cake in 40 tot 45 minuten gaar. (Een prikker moet er schoon uitkomen wanneer je hem in de cake hebt gestoken)
- Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur in de vorm.
- Bestuif voor het serveren de cake met poedersuiker.
- Bewaar de cake afgedekt in de koelkast.
Nutrition
Thank you for your nice comment Renata 🙂
well, l made it, not bad. quick and easy. thank you
renata
Jij bedankt voor je leuke reactie! Veel plezier ermee! 🤗
Heel erg bedankt voor je recept. De foto’s zien er al erg lekker uit. Zal ik direct in het weekend bakken 🙂
Hi Monique,
Jammer dat hij niet zo goed gerezen is… 😞 En dank voor de tip! Ik zal het in grammen erbij zetten!
Fijne zondag nog!
Groetjes,
Esmée
Hi Esmee, zojuist een yoghurt cake gebakken met almhof walnoten honing Griekse yoghurt gemaakt.
Helaas niet goed gerezen dus een beetje mislukt. Zal er de volgende kee wat meer bakpoeder bij doen. Misschien is t handiger als je erbij zet hoeveel gram bakpoeder je moet gebruiken, want iedereen heeft een andere maat van theelepels!
Groetjes
Monique Holslag
Wat een leuke variatie! Ik ben benieuwd hoe het is geworden!
Hallo Esmee, leuke recepten! Ik had van Almhof de Griekse yoghurt met walnoten en honing in de koelkast staan, en daar heb ik nu een cake van in de oven staan!
Ik laat t weten hoe diemis geworden!
Groetjes Monique Holslag
Hi Deborah,
Dank voor je positieve reactie en je tip van de schil van limoen!
🤗
En met poedersuiker ziet het er net weer iets feestelijker uit he?
Perfecte textuur: luchtig maar toch ook compact en ‘stevig’. Ik heb de sinaasappel essence vervangen door rasp van de schil van 1 limoen, en ook het sap van de limoen toegevoegd.
45 minuten bakken en hij was perfect gaar. Ook de poedersuiker erover is een goede tip, dat voegt echt iets toe.
Het wegen en mixen van de ingredienten die ik toch in huis had duurde iets van 5 minuten, dus hij was zo gemaakt!
Deze ga ik vaker maken 🙂
Hoi Larissa,
Wat een tegenvaller! 🙁
Ik heb geen idee wat er mis is gegaan. Ik hoor het namelijk meer dat hij niet gaat wordt. Maar ik hoor ook veel mensen waarbij het prima is gegaan. Dat maakt het voor mij heel lastig om in te zien wat er mis gaat bij de mislukte baksels….
Hoi, het huis ruikt heerlijk maar cake is een soort platte spons geworden 🙁 Heb mij exact aan de receptuur gehouden maar jammer genoeg niet gelukt. Heb wel stukje geproefd smaak was wel goed. Ik bak zeer regelmatig er mislukt zeer weinig snap er niets van. Niet te lang gemixt niet te lang in oven juiste receptuur en maat bakblik juiste temperatuur. Wat is er misgegaan?
Ik had mij zo op de cake verheugd
Groet Larissa
Dankjewel voor je reactie en veel plezier met het recept!
Ik wil niet veel zeggen
maar deze Cake is echt een aanrader
ik hoop dat zij meer van dat Lekkers maakt zonder suiker en boter
Hi Petra,
Wat een goed idee! Dankjewel voor je reactie en tip!
Vandaag deze cake gemaakt. Maar ik heb aardbeienjoghurt gebruikt.
In één woord GEWELDIG.
Het recept heb ik gelijk bewaard.
Dankjewel voor het delen.
Dat vind ik echt leuk om te horen! Geniet ervan!
Liefs Es!
Het is gelukt, dank voor je advies!
Ook de geraspte schil heb ik eraan toe gevoegd…
Nu genieten van een heerlijk taartje 🙂
Groetjes,
Margot
Hi Debbie,
Dat is altijd balen wanneer het dan niet wordt wat het zou moeten zijn…..
Wat ik kan bedenken is dat je te lang roert. Dan vormen zich gluten en wordt het deeg ’taai’. Minder lang roeren en eventueel 1 theelepel extra bakpoeder gebruiken.
Laat je weten of het heeft geholpen?
Hi Margot,
Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over de cake.
Ik zou de (flink) ingekookte sinaasappelsap mengen met de yoghurt. Dus een deel van de yoghurt vervangen door het sap. Niet al te veel. En voor extra smaak zou je de rasp (zest) van de sinaasappel schil kunnen toevoegen.
Succes!
Hallo Es,
Ik heb nu voor de tweede keer deze cake gebakken maar hij blijft steeds plat en niet luchtig….wel lekker gelukkig.
Wat kan ik fout gedaan hebben?
Hoi, deze cake is erg lekker, ik wil de volgende keer alleen ingekookte sinaasappelsap erbij doen (en dan geen essence), zodat de sinaasappelsmaak helemaal tot z’n recht komt. Verder wil ik het liefst niets weglaten. Weet u of dit mogelijk is en hoeveel ingekookte sinaasappelsap ik er bij kan doen dan, zodat de verhoudingen wel kloppen?
Groetjes,
Margot
Deze cake is echt al duizenden keren opgeslagen. Het is gewoon een makkelijk en fijn recept. Je kunt er ook appel door doen. Maakt hem nog frisser.
En ja, het klopt dat die comments niet goed uitgelijnd worden. Ik wil dat al een tijd fixen, maar ja, tijd. Ik heb gewoon niet genoeg tijd! Maar evengoed dank voor de melding!
Deze yoghurt cake ziet er heerlijk zacht en sponsachtig uit, heerlijk! (overigens lijken de comments niet goed uit te lijnen op je site, alles is maar 1 woord breed)
Hi Eef,
Wat klinkt dat goed zeg! En dank voor je reactie en leuke tip! Dat ga ik zelf ook eens proberen!
Hoi Es,
Bedankt voor dit recept, de eerste keer dat ik een cake heb gebakken met zuivel. Ik heb nl franse magere kwark gebruikt ipv griekse yoghurt, daarna heb ik het beslag in een laag pizzabakblik gedaan en halve peren erop gelegd, bestrooit met kaneel.
ipv essence heb ik wat vers citroensap toegevoegd en hij ziet er fantastisch uit!!
We moeten alleen nog even proeven…..maar het beloofd heel wat!
Groetjes Eef
Hi Marie-Claire,
Dank voor je compliment en veel plezier ermee!
Bedankt van het lekker recept groetjes Marie-Claire
Hallo Anky,
Dank je voor je reactie! Dat vind ik heel leuk om te lezen en te horen. Leuke tip ook met minder suiker en frambozenlikeur! En wat leuk om te weten dat mijn cake gewoon op de Canarische eilanden is gebakken!
Ik heb ruim 800 recepten op mijn blog staan, eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat het onderdeel ‘Zoet, zoeter zoetst’ iets is achtergebleven, maar daar wordt op dit moment aan gewerkt!
Hopelijk tot snel!
Hartelijke groet,
Esmée
Bedankt voor dit lekkere recept. De yoghurt cake is heel goed gelukt. Heb alleen minder suiker en wat frambozrnlikeur erin gedaan met vanillesuiker. Ik woon op de Canarische eilanden. Als je nog meer van deze lekkere recepten hebt: graag.
Anky
Dankjewel voor je compliment! En ook leuk dat je je variatie tips even laat weten! 🙂
Es
Superlekker!!!! Heb hem nu 2 keer gemaakt en er de tweede keer stukjes appel door gedaan. Om de bovenkant wat knapperiger te maken heb ik er een beetje vanillesuiker op gestrooid.
De cake is door de yoghurt heerlijk fris! Superrecept!!
Hi Gracina,
Wat leuk om te horen! En bedankt voor je reactie. Vind het erg leuk dat je mij dat hebt laten weten!
Fijn pinkster weekend!
Super lekker. Heb er cupcakes van gemaakt met citroen essence. Bedankt voor het recept.
Hahahahaha! Ik krijg hele levendige visioenen bij dit verhaal… 🙂
Hi Soraya,
Magere yoghurt kan ook wel. Alleen is die iets dunner. Ik zou dan iets minder gebruiken. Of je laat de yoghurt uitlekken in een schone theedoek. Laat je weten of het is gelukt?
Succes en dank voor je reactie!
Moet het perse Griekse joghurt zijn?? Heb altijd magere yoghurt in de kast! Is dat ook een optie?
Mvg
Ah! Gelukkig dat je blijft bakken! En nogmaals sorry. Soms zie ik wel eens iets over het hoofd, heb geen eindredactie…. Ik doe altijd mijn best maar zul je net zien dat dit gebeurd….
En dankjewel voor het reageren, dat waardeer ik zeer!
Ahh dat verklaart het wel dan 🙂 En ik blijf zeker bakken, je leert meer van mislukkingen dan van successen toch?
Oh my… Dat is niet leuk. Vooral niet wanneer je hebt zitten wachten tot er iets lekkers uit de oven komt…
Niet luchtig, ik ben bang dat dat mijn schuld is, volgens mij ben ik de bakpoeder vergeten te melden… Waarvoor mijn oprechte excuus!
En niet zoet, dat kan wel kloppen, hij is zeker niet zoet. Dus voor een zoete variant zou een ander recept geschikter zijn.
Ik hoop dat het je niet gedemotiveerd bent om nog eens iets te gaan bakken!
Ik heb hem gemaakt, en hij was vreselijk….niet zoet en niet luchtig.
(Ik ben ook gen bakwonder)
Wat kan er verkeerd zijn gegaan? Qua textuur was het net boterkoek. Alleen dan vies.
Ssst! Zo gaat dat nu altijd hier! hahahaha
En die cake is ook lekker. Fris en niet droog! 🙂
Ha ha ha, ik zie het helemaal voor me. En die cake lijkt me heerlijk.