Tradities.
Ik ben er dol op.
Afgelopen week vierde Caroline haar vijftigste verjaardag. En ze hield een feestje. Ik had dochter opgedragen haar vriendin (dochter van Caroline) te vragen wat ze graag voor haar verjaardag wilde hebben. Dat is altijd lastig. Op een bepaald moment héb je alles al he?
Na (al) een paar weken kwam het verlossende antwoord op de dag voor het feest. “Mijn moeder houdt van lezen”. Kijk! Daar hebben we iets aan… Drie uren later kreeg ik weer een whatsapp. “Laat je bakspullen maar staan, Caroline heeft liever een Sarah”.
Nou, ik mag dan dol zijn op tradities, maar aan deze deed ik niet fanatiek mee.
Zeg maar…
Evengoed ging ik de keuken in. Want het is toch eigenlijk té leuk!? Ik bakte een mega gevulde koek. Ik wist dat ze vaak met witte glazuur en watten werden versierd. Maar aangezien ik toch al taarten aan het bakken en decoreren was besloot ik deze pop te versieren met fondant.
Van grijze fondant maakte ik vlechten en haar. Van witte fondant met wat kleurstof maakte ik een gezicht. De ogen heb ik met zwarte levensmiddelen kleurstof erop geverfd. Net zoals de mond. Met een glimmende poeder, speciaal voor voedsel, maakte ik blush.
Het bovenstukje is gewone blauwe fondant met de bloemetjes erop geschilderd. Het schort heb ik ook gewoon geverfd. De pollepels maakte ik ook van wat fondant.
Enfin.
U krijgt het idee. Ik vond het echt heel erg leuk om te doen. Het is omdat we echt weg moesten, anders was ik nog even doorgegaan. Ik hoop dat er nog eens een gelegenheid zich voordoet om deze nog eens te maken!
Sarah of Abraham koek zelf maken recept
Dit heb ik gebruikt:
- 600 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 3,5 eetlepel koekkruiden (speculaaskruiden)
- 300 gram donkere basterdsuiker
- 300 gram roomboter, koud, in blokjes gesneden
- 300 gram amandelspijs
- 2 eieren (klein)
- 80 milliliter melk
Extra nodig: Amandelen, fondant en levensmiddelen kleurstof om mee te versieren.
Zo maak ik het:
- Meng de bloem, bakpoeder, zout, koekkruiden en basterdsuiker in een grote kom.
- Voeg de blokjes boter toe.
- Maak er een mengsel van dat op grof zand lijkt. Ik doe dit met de handmixer en mix net zolang tot de boter in kleine korreltjes door de bloem is gemengd. Het kan ook gedaan worden met twee messen.
- Voeg nu 1 ei en de melk toe. Knijp met handen het deeg bij elkaar tot het één geheel is. Eventueel iets water toevoegen wanneer het te droog is.
- Maak van het deeg een platte cirkel en wikkel dit in vershoufolie.
- Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast. Eventueel een nacht.
- Breek het amandelspijs in stukjes en leg het in een kom.
- Voeg het ei toe aan de spijs en klop met de mixer het ei door de amandelspijs.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
- Verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
- Leg één stuk op een vel bakpapier.
- Vorm er een een vrouw/ meneer van. Let op! Het deeg rijst iets en zet iets uit. Dus de pop zelf zal wat grover worden.
- Verdeel het spijs over het deeg, maar laat de randen vrij.
- Neem het andere stuk deeg en vorm dit in dezelfde vorm.
- Leg het op het stuk deeg met amandelspijs en knijp de randen goed aan.
- Bak de koek nu gaar in ongeveer 30 tot 40 minuten.
- Haal de koek uit de oven en laat hem afkoelen.
- Versier de koek naar eigen inzicht.
Geef een reactie